-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Festivalyje „Velnio akmuo“ – kultinės animacijos programa

Muzikos festivalyje „Velnio akmuo“ liepos 15–17 dienomis publika galės mėgautis ne tik gyva sunkiąja ir autentiška senąja roko muzika, bet ir kultiniu, „X-rated“ arba „S“ ženklu žymimu kino menu. Festivalio naktinei kino programai atrinkti filmai – tai unikali animacija, kuri lengvai patraukia dėmesį nuo bet kurio epizodo, yra smagiai žiūrima, spalvinga, dinamiška ir muzikali. Bet šis 8-10 dešimtmečių animacijos menas yra skirtas tik suaugusiems, kupinas šokiruojančių scenų, juodojo humoro ir drąsių minčių.
Fritz Cat
Fritz Cat / devilstone.net

„Nuo pat pirmo festivalio gyvavusią naktinio kino idėją pagaliau pavyks įgyvendinti šiais metais. Rengdami programą siekiame išvengti šabloniško ir nuspėjamo kino, tačiau norime, kad jis lengvai kaustytų dėmesį ir būtų vienu iš festivalio traukos centrų. Tam puikiai tinka gana sunkiai prieinama, beprotiška animacija. Šias istorijas suvaidinus – tai būtų kraupūs filmai. Tačiau piešti vaizdai kartais yra gražesni, ir į juos galima žiūrėti su humoru, kad ir kiek šiose scenose būtų nuogumo, purvo, skandalų, kvailybės ir aštrių pasisakymų“, – komentuoja festivalio organizatorius Vaidas Voronavičius.

Kino programoje garbingą vietą užims ne vienas amerikiečių animatoriaus Ralpho Bakshi kurtas šedevras. „Fritz the Cat“, „Heavy Traffic“ ir „Coonskin“ hiperbolizuotai, ironiškai, tačiau taikliai vaizduoja miesto gatvėse verdantį gyvenimą. „Juodasis humoras, stiprus groteskas ir stulbinantis, nenušlifuotas grožis, kūrybingiausia animacija šio meno industrijoje nuo Walto Disney laikų“, – taip atsiliepia R. Bakshi kūrybą gerai vertinantys kritikai. Nors 1973 m. Amerikoje „Heavy Traffic“ buvo pripažintas vienu geriausių filmų, tuo pat metu Cenzūros taryba jį draudė viename iš Kanados regionų.

Dar vienas kultine klasika vadinamas šio stiliaus animacijos perlas – kanadiečio Geraldo Pottertono 1981 metų filmas „Heavy Metal“. Tai mokslinės fantastikos istorijos, persmelktos smurtu, nuogumu, seksualumu. Dėl problemų, susijusių su autorių teisėmis, į šiame filme panaudotą muziką, jo bent 15 metų nebuvo įmanoma įsigyti jokioje laikmenoje, nors filmo populiarumas beprotiškai augo parodžius jį per kai kurias televizijas. Pats pavadinimas sufleruoja apie filme skambančią roko ir sunkiojo metalo muziką, kuri puikiai dera su fantastiniu vaizdu.

Turbūt daugiausiai absurdiškų, neįtikėtinų scenų bus galima išvysti amerikiečio Billo Plymptono 1998 metų filme „I Married a Strange Person“. Pagrindinis herojus per kvailą incidentą įgyja galią – viskas, apie ką tik jis pagalvoja, virsta realybe. Nesvarbu, ar tai seksualinė fantazija, ar keisti buitiniai vaizdiniai, kylantys iš nuovargio ir nuobodulio. Ilgainiui tai pradeda varginti ir jo žmoną, kuriai tenka pavirsti ir vienuole, ir susiraukšlėjusia močiute, ir balionus vietoj krūtų turinčiu padaru...

Be šios pristatytos ir kitos į kino programą įtrauktos animacijos, bus parodytas vienintelis dokumentika paremtas filmas. Tai jaunos režisierės Dainos Pupkevičiūtės šiais metais baigta kurti juosta „Trys dienos“, pasakojanti apie legendinę Anykščių black / thrash metalo grupę „Dissimulation“. Pasak filmo režisierės, „Trys Dienos“ pirminė mintis buvo atskleisti „Dissimulation“ istoriją, kuomet manyta, kad grupė baigė savo egzistenciją. Tačiau su muzikantais paruošti interviu apie tai, dėl ko ir kaip grupė gyvavo, paskatino trijulę atsikurti koncertiniu pasirodymu gimtajame grupės mieste – Anykščiuose, sunkiosios muzikos festivalyje „Velnio akmuo“ dar 2009-aisiais. Praėjus dvejiems metams nuo festivalio debiuto ir grupės atsikūrimo jame, gerbėjai išvys „Dissimulation“ vėl, tik šįkart ne scenoje, o filmo juostoje.

Ekstremalios muzikos festivaliui parinkta ir, anot organizatorių, puikiai jam tinkanti radikalaus kino programa bus rodoma naktimis. Pasibaigus koncertams publika galės įsitaisyti jaukiame festivalio kino teatre po atviru dangumi ir stebėti filmus didžiuliame, lauko sąlygoms pritaikytame ekrane.

Festivalis vyks liepos 15–17 d. Anykščių Dainuvos slėnyje. Jame dalyvaus daugiau kaip 20 sunkiosios muzikos grupių iš Lietuvos ir užsienio. Be koncertų, festivalio programoje – naktinis kinas, naktinės rokotekos, futbolo varžybos, MC Growl konkursas, arbatų degustacija ir kt. Visa festivalio programa bus skelbiama netrukus. Bilietus platina „Tiketa“. Bilieto kaina trims dienoms – 90 Lt. Vėliau bilietai brangs.

Daugiau informacijos: www.devilstone.net
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius