-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filosofo Emmanuelio Levino sūnus tarptautinėje spaudoje pažėrė kritikos LSMU

Kaune gimusio garsaus filosofo Emanuelio Levino centras, kuris 2018 metais buvo įkurtas kaip Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) padalinys, sulaukė mokslininko sūnaus priekaištų. Viename didžiausių Prancūzijos leidinių „Le Figaro“ išplatintas E.Levino sūnaus pasisakymas, kuriame teigiama, kad universitetas neatrašo į jo laiškus.
Emmanuelio Levino centras
Emmanuelio Levino centras / Eriko Ovčarenko nuotr./ 15min nuotr./ Wikipedia Commons nuotr.

LSMU: universitetui ne visada ir ne su visais pavykdavo rasti bendrą kalbą

Michaelis Levinas teigia prašęs, kad įstaiga nebūtų pavadinta jo tėvo vardu ir pasiūlęs „Šiuolaikinės prancūzų filosofijos centro“ pavadinimą. Publikacijoje pabrėžiama, kad šią poziciją jis buvo išsakęs dar 2019-ųjų kovą, filosofo Viktoro Bachmetjevo organizuotoje konferencijoje „Emanuelis Levinas: gyvenimas ir kūryba“.

Sūnus taip pat sako, kad jis siuntė laiškus LSMU rektoriui Remigijui Žaliūnui, tačiau šis į juos neatsakė. Nuo 2020-ųjų universitetui vadovauja Rimantas Benetis.

LSMU paprašius komentaro apie šiuos teiginius 15min gautame atsakyme rašoma: „Dabar jau plačiau ir daugiau žinome apie E.Levino šeimą ir jo palikuonis. Universitetui ne visada ir ne su visais pavykdavo rasti bendrą kalbą, ypač steigiant E.Levino centrą ar apibrėžiant jo tikslus.

Diskusijos kilo priėmus visus svarbiausius sprendimus dėl LSMU E.Levino centro steigimo ir neturi juridinio pagrindo.

Universitetas yra vienintelis rėmėjas atstatant, rekonstruojant ir steigiant šį centrą. Istoriškai visuose dokumentuose, įteiktuose LR Vyriausybei, Kauno miesto savivaldybei, šis centras įvardijamas kaip LSMU E.Levino centras. Diskusijos kilo priėmus visus svarbiausius sprendimus dėl LSMU E.Levino centro steigimo ir neturi juridinio pagrindo. Tokia padėtis liko ir pasikeitus LSMU rektoriams. Struktūrinių padalinių, centrų kūrimas yra juridinis veiksmas, priimamas kolegialių valdymo organų – universiteto Senato ir Tarybos bei rektoriaus – sprendimais.“

2018 m. lapkritį centro direktoriumi buvo paskirtas filosofijos mokslų daktaras, buvęs kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson patarėjas Viktoras Bachmetjevas. Dabar LSMU centro vadovė yra Julija Vasilenko-Maskvytė.

Į klausimą, kodėl buvo atsisakyta V.Bachmetjevo paslaugų, universitetas atsakė: „Centro vadovų kaita įvyko abipusiu universiteto ir V.Bachmetjevo priimtu sprendimu, išsiskyrus nuomonėms dėl centro ateities.“

Atidarymo ceremonija

Centro atidarymo ceremonija įvyko šių metų gruodžio 6 d., joje dalyvavo Lietuvos ir Izraelio ambasados atstovai. Anot filosofo sūnaus, apie šį atidarymą jis sužinojo tik iš spaudos.

Pasak LSMU atsakymo, pateikto raštu, „Prancūzijos Respublikos nepaprastajai ir įgaliotajai ambasadorei J.E. p. Alix Victoriai Everard ir Prancūzų instituto Lietuvoje direktoriui p. Thomui Buffin‘ui kvietimus į atidarymo šventę asmeniškai įteikė LSMU rektorius prof. Rimantas Benetis. Kviečiamieji patvirtino šventėje nedalyvausiantys“.

„Centro atidaryme dalyvavo Izraelio ambasadorius Lietuvoje JE Yossef Levy, prof. Vytautas Landsbergis, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, E. Levino dukters dr. Simonne Hansel (Levinas) sūnus, E.Levino anūkas dr. David Hansel ir jo žmona dr. Joelle Hansel, abu nuoširdžiai palaikantys Centro idėją, prancūzų rašytojas, žurnalistas, dviejų knygų apie E.Leviną autorius, biografas Salomon Malka, Indrė Makaraitytė, Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas Mauša Bairakas, kuris LSMU rektoriui įteikė Didžiojo Vilniaus Gaono Elijahu padėkos medalį už nuopelnus žydų kultūrai. Medalis teikiamas institucijoms, kurios vienaip ar kitaip prisideda prie žydų kultūros ir paveldo išsaugojimo Lietuvoje.

Susirinkę garbūs svečiai išklausė ir Prancūzijos vyriausiojo rabino Haïm Korsia virtualaus sveikinimo.

Sveikinimus šventės dalyviams atsiuntė ir buvęs Prancūzijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje JE Philippe Jeantaud“, – teigiama atsakyme.

Apie prioritetus

Gruodžio pradžioje duris atvėręs centras žada skirti dėmesio intelektualinei veiklai, organizuoti renginius.

„E.Levino humanizmo idėjos ypač prasmingos ir šiandienos medicinos etikai, tad šio centro erdvėse rasis vietos šio mąstytojo idėjoms analizuoti. Planuojame bendrų konferencijų, renginių, paskaitų kartu su SIREL (pranc. La Société Internationale de Recherches Emmanuel Levinas) tyrimų centru.

Tikimasi, kad centre atsispindės žydų kultūros, istorijos niuansai. Centre bus nebijoma kalbėti ir skaudžiomis temomis, tokiomis kaip paties E.Levino šeimos drama.

Studentams šis centras taps papildomų studijų, diskusijų, aktualių klausimų sprendimo erdve.

SIREL tyrimų centras padės sukaupti Emanuelio Levino darbų biblioteką – pirmosios dvi dėžės su daugiau kaip 100 kilogramų knygų jau pakeliui iš Paryžiaus. Emanuelio Levino anūkas yra SIREL organizacijos prezidentas, E.Levino dukra dr. Simonne Hansel ir jos vyras dr. Georges Hansel yra šios organizacijos nariai iki „gyvos galvos“, tad parama tikslinga ir atsakinga“, – rašoma LSMU atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius