-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Folkloro festivalio „Pokrovskije kolokola“ svečiai – iš tolimojo Krasnojarsko

XII tarptautinis folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“ šiais metais žada itin margą programą. Vilniaus gyventojų ir svečių spalio 11–15 d. laukia koncertai „Gyvoji tradicija“ (spalio 11 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje), „Unikalios tradicijos“ (spalio 13 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje) ir septynių valandų muzikinis maratonas „Meniniai festivalio dalyvių portretai“ (spalio 14 d. Vilniaus Rotušėje), paroda, mokslinė konferencija, diskusijos, šokių vakaras ir kita.
„Živaja Starina“ kolektyvas
„Živaja Starina“ kolektyvas / Organizatorių nuotr.

Festivalyje laukiama daugiau nei 150 autentiško folkloro puoselėtojų iš Azerbaidžano, Baltarusijos, Estijos, Gruzijos, Lenkijos, Lietuvos, Rusijos, Slovakijos, Ukrainоs ir kitų šalių. Unikalioje šventėje dalyvaus ir geriausi Lietuvos tautinių bendrijų bei lietuvių folkloro ansambliai.

Vienas iš festivalio dalyvių – ansamblis „Živaja Starina“, kurį 1998 m. įkūrė Igoris Gorevas – Altajaus valstybinės kultūros ir dailės akademijos absolventas. Kolektyvo nariai – Krasnojarsko valstybinio meno instituto ir kitų aukštųjų mokyklų studentai bei jau baigę įvairiausių specialybių folkloro mylėtojai.

„Živaja Starina“ – rajoninių, tarpregioninių, Sibiro ir Rusijos folkloro konkursų ir festivalių laureatas. Kolektyvas savo gimtajame mieste gaivina kalendorinių, dvasinių liaudies švenčių dainuojamąsias tradicijas, kuriose nuo seno organiškai persipina skirtingų tautų folkloro tradicijų atgarsiai. Tai pastebima dainų tekstuose, leksikoje, muzikoje. Rusiškose dainose įsipina ukrainietiškų ir baltarusiškų melodijų atgarsiai.

Šie žmonės, niekada nesimokę muzikos, daro stebuklus.

„Dainuojamoji tradicija Sibire yra labai išsivysčiusi. Liaudis žino ir dainuoja daug dainų. Aukštą muzikinę kultūrą, įgimtą liaudies muzikalumą liudija daugiabalsis dainų atlikimas, reikalaujantis išlavintos muzikinės klausos. Šie žmonės, niekada nesimokę muzikos, daro stebuklus“, – apie šiauriečių muzikalumą rašo Krasnojarsko krašto tyrinėtojai.

Krasnojarsko kraštas taip pat garsėja turtingomis ratelių tradicijomis. Šokių, humoristinės, ratelių dainos reikšmingos ne tik pramogine, bet auklėjamąja prasme. Ne atsitiktinai daugelyje ratelių, o ypač humoristinėse dainose buvo pašiepiamos tamsiosios rusiškos buities pusės. Pašaipos sulaukdavo nevalyvos šeimininkės, neištikimos žmonos ir vyrai, išrankios nuotakos.

Organizatorių nuotr./Folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“
Organizatorių nuotr./Folkloro festivalis „Pokrovskije kolokola“

Kolektyvas „Živaja Starina“ festivalyje „Pokrovskije kolokola“ atliks ilgesingas Krasnojarsko pakraščių, spalvingas Sibiro dainas, apdainuojančias ankstesnį krašto gyvenimą – su kažkokiu ypatingu gniaužiančiu ilgesiu, pilnu savotiško žavesio. Žiūrovų taip pat laukia pažintis su vakaronių ir vestuvinėmis bei, žinoma, ratelių dainomis.

Tarp festivalio rėmėjų – Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

Bilietai parduodami Lietuvos nacionalinės filharmonijos kasose ir čia. Festivalio programa – svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius