Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotografija karo akivaizdoje: susitikimas su Mariupolio siaubą fiksavusiu Evgeniy Maloletka

Nepaisant baimės ir rizikos fiksuoti vaizdus, kurių geriau pasauliui netektų matyti, daryti tai drąsiai, suvokiant, kaip svarbu pasauliui parodyti karo tragizmą. Kaip jaučiasi karo fotografas, ką jis išgyvena? Penktadienį (lapkričio 18 d.) 18 val. kviečiame į susitikimą su tarptautinio festivalio „Vilniaus fotografijos ratas“ svečiu Evgeniy Maloletka. Jis yra vienas iš nedaugelio fotografų, mačiusių Rusijos atakuojamo Mariupolio siaubą iš arti. Evgeniy nuotraukos iš bombarduojamų gimdymo namų sukrėtė pasaulį.
Rusijos atakuojamo Mariupolio siaubas
Rusijos atakuojamo Mariupolio siaubas / Evgeniy Maloletka nuotr.

Spaudos fotografų darbas nenuspėjamas, dažnai jie nežino, kas rytoj pateks į jų objektyvą. Vis tik įdomus, suteikiantis adrenalino ir daugelio romantizuojamas darbas karo fone įgauna visai kitą prasmę. Toli gražu ne kiekvienas spaudos fotografas galėtų tapti karo fotografu. Šiuo atveju kalbėti verta ne tik apie saugumą ar riziką, bet ir apie moralę, vidinę stiprybę. Kartais net žinodami, kad sulauks priešiškų komentarų, klausimų – kam ir ar tikrai to reikia, jie neabejodami atlieka savo misiją, įamžindami, rinkdami žiaurių nusikaltimų prieš žmoniją įkalčius.

Fotografas Evgeniy Maloletka. Asmeninio archyvo nuotr.
Fotografas Evgeniy Maloletka. Asmeninio archyvo nuotr.

Festivalio „Vilniaus fotografijos ratas“ dalyvis Ukrainos fotožurnalistas Evgeniy Maloletka penktadienį, lapkričio 18 d., atvyks ir į „World press photo“ parodą „Kilo Health“ erdvėje. Svečią pristatantis spaudos fotografijų festivalio „Vilniaus fotografijos ratas“ vadovas Jonas Staselis teigia, kad šis pokalbis bus unikali galimybė iš pirmų lūpų išgirsti, kaip fotografas jaučiasi karo akivaizdoje: „Tikėtina, kad Evgeniy fiksuotą Mariupolio „alsavimą“ vaizdais pamatysime kitų metų „World press photo“ parodoje, kurią 15min vėl rengs Vilniuje, o šiame susitikime galėsime pajausti tai, kas nei nusakoma žodžiais, nei atvaizduojama fotografijomis. Teko telefonu kalbėtis su Evgeniy praėjus savaitei, kai jam su kolega pavyko ištrūkti iš Mariupolio.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jonas Staselis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jonas Staselis

Tikriausiai šio pokalbio nepamiršiu visą savo gyvenimą. Nors apie baisumus nelabai ir kalbėjome – toks jausmas, kad stovėjau šalia bedugnės. Noriu priminti, kad Evgeniy fotografijos „pasitinka“ agresoriaus šalies keleivius ir Vilniaus traukinių stoties perone surengtoje parodoje. Važiuojantiems iš ir į Kaliningradą nuotraukos primena, už ką jie atsakingi dabar ir liks atsakingi amžiams. Šios fotografijos bus eksponuojamos ir festivalio parodų rinkinyje.“

Įdomu, kad Berdianske gimęs Evgeniy Maloletka jaunystėje nesvajojo tapti fotografu, jis studijavo elektroniką. Baigęs universitetą 2009 m. pradėjo dirbti UNIAN fotografu. Vėliau Evgeniy Maloletka tapo laisvai samdomu fotografu, profesionalūs jo kadrai įtikino ir pasaulio gigantus, jis ėmė bendradarbiauti su „Associated Press“, „Al Jazeera“, „Der Spiegel“ ir kitais leidiniais.

Nuotraukomis nušvietęs COVID-19 pandemiją Ukrainoje, Evgeniy nesitikėjo, kad netrukus jo laukia dar sunkesnis darbas – įamžinti Rusijos sukelto karo Ukrainoje siaubą.

Evgeniy Maloletka nuotr./Rusijos atakuojamo Mariupolio siaubas
Evgeniy Maloletka nuotr./Rusijos atakuojamo Mariupolio siaubas

2022 m. vasario ir kovo mėn. per Rusijos invaziją į Ukrainą „Associated Press“ laisvai samdomas darbuotojas E.Maloletka apsistojo Mariupolyje, kuris buvo apsuptas Rusijos kariuomenės, apgultas ir intensyviai bombarduojamas. Evgeniy Maloletka ir jo kolega buvo vieni iš nedaugelio žurnalistų, o pasak AP, vieninteliai tarptautiniai žurnalistai, tuo laikotarpiu buvę Mariupolyje. Šių fotožurnalistų nuotraukas plačiai publikavo Vakarų žiniasklaida, nušviesdama padėtį Ukrainoje. Jie pasakojo, kad kovo 11 d. fotografavo bombarduojamą ligoninę, kai Ukrainos kariai priverstinai juos išvežė iš miesto. Fotografams pavyko pabėgti iš Mariupolio nenukentėjusiems.

2022 m. gegužės 23 d. E.Maloletka kartu su kolegomis už darbą Mariupolyje gavo Tarptautinio žurnalistų centro paskelbtą „Knight International Journalism Award“ apdovanojimą.

Susitikimas su fotografu nemokamas, bet būtina registracija, ją rasite čia. Vietų skaičius ribotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius