Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Frazė „Kita stotelė – stotis“ prancūzų žurnalistę Marielle Vitureau įkvėpė sukurti virtualią ekskursiją po Vilnių

Išgirskite savo miestą, Vilniaus gyventojams siūlo ilgiau nei 10 metų Lietuvoje gyvenanti ir dirbanti prancūzų žurnalistė Marielle Vitureau. Savo reportažams įrašytus garsus iš įvairių sostinės vietų ji sujungė į virtualų reportažą po senamiestį. Žurnalistei garsai tapo miesto identiteto dalimi: „Kartais įrašai vieną garsą, o po to klausai ir išgirsti kur kas daugiau.“
Viešasis transportas Vilniuje
Viešasis transportas Vilniuje / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vilniaus garsus Marielle sudėjo į interneto svetainę kitastotelestotis.lt. Pastarųjų metų miesto garsais, kartais visai netikėtai įrašytais, prancūzė kviečia į kelionę po Vilniaus kasdienybę ir atmintį. Ji pati renka garsus ir nuotaikas, mikrofonu fiksuoja miesto ir šalies gyvenimą.

Atsidarius svetainę, iškart pasigirsta iki skausmo pažįstama frazė: „Kita stotelė – stotis.“ Įkvėpimas prancūzę aplankė išgirdus būtent šiuos žodžius. Jie troleibusuose skamba privažiavus Gėlių stotelę netoli Geležinkelio ir Autobusų stočių. Čia išlipus ant priešais esančio pastato matyti užrašas „Kita stotelė stotis“, tarsi aidas atkartojantis pranešimą, tebegirdimą pro beužsidarančias troleibuso duris.

Projekte atsidūrė ir miesto garsų, ir muzikos, ir net „valstybės balsas“ – per Kovo 11-ąją nuskambėjęs himnas, prezidentės Dalios Grybauskaitės priesaika. Juos žurnalistė „uždėjo“ tiesiai ant Vilniaus žemėlapio, taigi klausant galima iškart įsivaizduoti, kur buvo padaryti įrašai.

Virtualią kelionę po miestą galima pradėti nuo darželio „Salvija“ – čia vaikai atliko vokišką dainelę, vėliau užsukti į Lukiškių kalėjimą, Tymo turgų Užupyje, ir barą, kur buvo rodomos krepšinio varžybos, Katedros aikštėje paklausyti grupės „Antis“ atliekamos dainos „Kažkas atsitiko“, rusų poeto Josifo Brodskio eilėraščio „Cafe Neringa“, šv. Mišių ir „Skalvijoje“ rodyto animacinio filmo.

Čia nuskamba ir diktorės Reginos Jokubauskaitės balsas – būtent ji įskaitė stotelių pavadinimus ir įvairius transporte skambančius pranešimus.

Marielle, dešimt metų dirbanti Prancūzijos radijo žurnaliste Vilniuje, portalui 15min.lt pasakojo specialiai projektui nieko neįrašinėjusi, tik surinkusi anksčiau reportažuose skambėjusius garsus. Papildomai jai teko įskaityti tik Užupio konstituciją prancūziškai.

„Jau seniai įrašau garsus savo radijo reportažams, kad Vilnius ir Lietuva skambėtų gyvai prancūzų ausyse. Jų susikaupė nemažai. Nusprendžiau juos panaudoti ir sukurti savo Vilniaus garso žemelapį. Tai, žinoma, yra subjektyvus ir nebaigtinis žemelapis, pasakojantis apie Vilniaus kasdienybę ir atmintį.“

Marielle žodžiais, pamačius minėtą užrašą apie stotelę „Stotis“ per dešimtmetį susikaupę įspūdžiai tarytum sugulė į savo vietas, teliko juos pateikti visiems prieinama forma.

„Viskas, ką mėgstu, – miestas, garsai, keliavimas, žygiavimas per miestą – mintyse susijungė. Tai yra tipiški Vilniaus garsai. Pagalvojau, kad žodžiai “Kita stotelė stotis„ jiems būtų geras pavadinimas“, – pasakojo pašnekovė.

Žurrnalistė savo projektą skiria labiau vietos žmonėms, o ne užsieniečiams ar Vilnių lankantiems turistams, mat tik jie gali pagauti kai kurių įrašų niuansus. „Norėjau atkreipti dėmesį. Svarbu ne tik vaizdas, bet ir garsai. Jie yra miesto identiteto, savotiško gyvenimo ritmo dalis. Kartais kažko net negirdi. Atrodo, įrašai tik vieną garsą, o paskui klausai ir išgirsti daugiau.“

Projektą Marielle pristatys per Gatvės muzikos dieną – šeštadienį nuo 13 val. parduotuvėlėje „Crooked nose and Coffee stories“. Čia kelioms valandoms atsidarys „Café sonore“ – garsų kavinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius