Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Galerijos „Meno niša“ 15 metų jubiliejui – Kęstučio Svirnelio paroda „Šerstis“

Vilniaus senamiestyje įsikūrusi galerija „Meno niša“ mini savo 15 metų veiklos sukaktį ir ta proga pristato specialų projektą. Nuo gruodžio 2 d. galerijos lankytojai kviečiami į žinomo lietuvių menininko Kęstučio Svirnelio parodą „Šerstis“.
Kęstutis Svirnelis. Kažkas ore. meno mugėje ArtVil nius'16
Kęstutis Svirnelis. Kažkas ore. meno mugėje ArtVil nius'16 / Organizatorių nuotr.

Kinetinius objektus, instaliacijas kuriantis menininkas savo kūryboje analizuoja kapitalizmo, vartotojiškumo, liberalizmo, demokratijos, žmogaus ir jo vaidmens sistemoje temas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kęstutis Svirnelis (g. 1976) gyvena ir kuria Vokietijoje, po skulptūros studijų Vilniaus dailės akademijoje, magistro laipsnį įgijo Valstybinėje meno ir dizaino akademijoje Štutgarte. Menininkas jau yra surengęs septynias personalines parodas ir dirba visame pasaulyje: savo kūrybą eksponuoja ne tik Vokietijoje ir Lietuvoje, bet ir Anglijoje, Austrijoje, Turkijoje, Pietų Korėjoje, Lenkijoje ir JAV. K.Svirnelio kūrinus galerija „Meno niša“ taip pat sėkmingai yra pristačiusi meno mugėse „ArtVilnius“, „Positions Berlin“ ir prestižinėje „Vienna Contemporary“.

Organizatorių nuotr./Kęstučio Svirnelio kūrinys „Pluschgummi“
Organizatorių nuotr./Kęstučio Svirnelio kūrinys „Pluschgummi“

Galerijos „Meno niša“ vadovė Diana Stomienė džiaugiasi, kad per 15 galerijos veiklos metų pavyko sėkmingai įsitvirtinti tarptautinėje meno scenoje bei ten pristatė ne tik K.Svirnelį, bet ir kitus žinomus Lietuvos kūrėjus. „Mūsų galerija yra subūrusi įvairių sričių ir medijų menininkų ratą, sėkmingai organizuoja jų parodas ir atstovauja meno mugėse pasaulyje: Vienoje, Berlyne, Briuselyje, Londone, Paryžiuje ir kitur. O nuo 2009 m. mūsų inicijuota meno mugė „ArtVilnius“ taip pat prisideda ne tik prie Lietuvos menininkų žinomumo didinimo tarptautinėje rinkoje, bet ir prie Vilniaus kaip kultūros ir šiuolaikinio meno sostinės vardo garsinimo“, – pasakoja D.Stomienė.

Personalinėje parodoje „Šerstis“ menininkas ir toliau plėtoja globalias ir bendražmogiškas temas, tačiau kalba paprastai, suprantamai, ir šį kartą dzūkiškai. Nuolat pabrėždamas dzūkišką kilmę (K.Svirnelis kilęs iš Zervynų k.,Varėnos raj.) ir neneigdamas švabiškos vokiečių kultūros, kurioje gyvena jau 15 metų, įtakos. Abi skirtingai mažos kultūros, tačiau išskirtinės, atpažįstamos, turinčios savo dialektą, tradicijas ir identitetą. Paroda vyks Lietuvoje, todėl parodos pavadinimas tarmiškas „Šerstis“ (kailis), o dar tiksliau dzūkiškai „Šerscis“.

Organizatorių nuotr./Kęstučio Svirnelio kūrinys Procesas meno mugėje ArtVilnius'17
Organizatorių nuotr./Kęstučio Svirnelio kūrinys Procesas meno mugėje ArtVilnius'17

Kaip ir visos K.Svirnelio kūrybos, taip ir šios parodos svarbus elementas bus medžiaga, tiksliau kailis: dirbtinis, natūralus, pirktas ar rastas patiltėje, labai švelniais ir šiurkščiais šeriais.

„Kaip ir visos K.Svirnelio kūrybos, taip ir šios parodos svarbus elementas bus medžiaga, tiksliau kailis: dirbtinis, natūralus, pirktas ar rastas patiltėje, labai švelniais ir šiurkščiais šeriais. Taip pat plastikinės figūros ir motorai. Judantys, kinetiniai objektai trikdys, sukeldami dviprasmiškų minčių. Toks ir yra menininko tikslas – pastatyti žiūrovą į nepatogią ir dviprasmišką situaciją. Provokuoti mintį, emociją per judesį, medžiagą ir formą. Aktyvinti mintis apie vertybių sistemą: degeneraciją, deseksualizaciją ir demokratiją“, – teigia parodos kuratorė Sonata Baliuckaitė.

K.Svirnelio paroda kuriama specialiai galerijos „Meno niša“ erdvėms. Nors joje bus naujų ir ankščiau sukurtų objektų, menininkas mato parodą, kaip vientisą instaliaciją sudarytą iš daugybės objektų ir itin aktualią šių dienų kontekste. Pasak K.Svirnelio slenkantis Gedimino pilies kalnas, tai ne tik skūra, paviršius. Kai slenka, tai viskas griūna iš vidaus iš esmės, o visuomenės situacija, demografinė, ekonominė, kuri vyksta šiuo metu paverčia Gedimino kalną tarsi Lietuvos simboliu, įvaizdina situaciją – sistemos, vertybių ir pan. Giluminės problemos pasireiškia išorinėmis nuošliaužomis. Savo kūrinius jis taip pat įvardija kaip vaizdinius ir teigia kuriantis absurdišką meną absurdiškam pasauliui.

Kęstučio Svirnelio paroda „Šerstis“ veiks nuo gruodžio 2 d. iki gruodžio 16 d.. Galerija „Meno niša“ dirba II–V 12–18 val. VI 12–16 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius