-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Galvą susukanti Vilniaus knygų mugės kultūrinė programa: ją įkvepia lankytojai

Vilniaus knygų mugę kasmet aplanko tūkstančiai žmonių: laukiantys susitikimų, filmų, ieškantys koncertų, parodų, norintys išmokti, sužinoti, prisiliesti ar tiesiog paskatinti pamilti knygą savo atžalą. Likus savaitei iki skaitytojų šventės rengėjai atskleidžia, kokius renginius kultūros mylėtojams paruošė šiemet.
15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė
15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mugės programą įkvepia lankytojai

„Vilniaus knygų mugės lankytojas mums - vienas iš dviejų VIPų. Pirmas VIPas - rašytojas, antras - lankytojas. O jų būna visokių - ir reiklių, pretenzingų ir paprastų, nuoširdžių, atvirų. Mugės lankytojai yra visokie kokie tik būna žmonės, nes tai ir yra renginys, skirtas visiems žmonėms. Ir jie įkvepia mugės programą. Taigi šiandien čia yra visko - ir renginių, ir intelektualių diskusijų, ir paprastų susitikimų, ir anonimiško stebėjimo, ir draugiško susitikimo, ir paplepėjimo, ir pasižmonėjimo,o kur dar prisilietimai prie knygų, autorių, žvaigždių. Visus, kurie ateina į mugę, ir tuos, kurie ją kuria, jungia vienas esminis vardiklis - mes visi skaitome. Lankytojai visai kaip didelė bendruomenė, draugų būrys. Mūsų skoniai sutampa, interesai panašūs, mes visi čia - paprasti, atviri, demokratiški, todėl tokia ir Vilniaus knygų mugės programa.“,- patirtimi dalijosi parodų grupės vadovė Milda Gembickienė.

„Muzikos salėje“ scena dalinsis labai skirtingų stilių atlikėjai

Pažvelgti į muzikos paraštę pakvies pagrindinė Vilniaus knygų mugės naujiena - “Muzikos salė”. 2-oje parodų salėje keturias dienas po vienu stogu susitiks ir įvairių žanrų mylėtojus sukvies skirtingų stilių lietuvišką muziką atliekančios grupės ir atlikėjai. Vienoje scenoje nuskambės ir dainuojamosios poezijos, ir metalo melodijos. Bus išdalyta šimtai autografų, šiltų rankų paspaudimų ir pagaliau įvyks ilgai laukti muzikantų susitikimai su klausytojais. Naujoji „Muzikos salė“ penktadienio ir šeštadienio vakarais veiks ilgiau nei tradicinės Knygų mugės erdvės.

Mugės kino ekrane – filmai visiems skoniams ir virtuali ekskurija po leidyklą

Skaitančių kinomanų mėgiama „Knygos kino salė“ parengė spalvingą programą ir suaugusiems, ir vaikams. Ekrane žiūrovai išvys geriausių detektyvinių ir tiesiog gera klasika tapusių romanų ekranizacijas. Atgims kultinių autorių portretai, iš naujo supažindinsiantys su Ernestu Hemingway‘jumi, Česlovu Milošu, Antanu A. Jonynu, Juozu Miltiniu ir kitais. Mažųjų kino žiūrovų lauks speciali detektyvinių animacinių filmų programa.

Dokumentikos mėgėjai leisis į kino kelionę “Kaip sukurti knygą su Steidl”. Filme į kamera užfiksuotus knygų leidybos užkulsius pakvies išskirtinio dizainio knygų leidėjas iš Vokietijos Gerhardas Steidlas. Lankytojai virtualiai apsilankys garsiausių pasaulio fotografų studijose Niujorke, Londone, Paryžiuje, Kataro dykumoje bei Getingene, kurioje pats leidėjas kruopščiai apžiūri kiekvieną savo leidyklos išleidžiamą knygą.

Sužinoti ir išmokti kvies muziejininkai ir bibliotekininkai

Pasinerti į istorinius nuotykius kūrybinėse dirbtuvėse ir žaidimuose kvies jugntinis muziejų stendas, įsikursiantis trečioje salėje. Keturias dienas čia bus nagrinėjamos carinio rašto paslaptys, Egipto hieroglifai, herbai, baltų simboliai. Muziejininkai kvies į narplioti Čiurlionišką Vilkyšiaus detektyvą, išsiaiškinti, kas pavogė Struvės žemėlapį.

Pasinerti į istorinius nuotykius kūrybinėse dirbtuvėse ir žaidimuose kvies jugntinis muziejų stendas

Bendrauti ir sužinoti norinčių lauks atnaujinta interaktyvioji „Bibliotekų erdvė“. Kūrybiniuose užsiėmimuose kiekvienas galės susikurti savo asmeninį ekslibrisą ar pasigaminti knygos skirtuką. Nenorintys kurti galės sužinoti, kaip teisingai suformuoti ir susitvarkyti savo asmeninę namų biblioteką, susipažinti su išskirtiniais Lietuvos bibliotekų projektais arba apžiūrėti ekslibrių parodą „Kuršių marių vėtrungės – praėjusių amžių „feisbukas“.

Atsikvėpti leis meno parodos

3 salėje ir jos galerijoje įsikurs „Metų knygos rinkimai”, knygos meno konkursuose įvertinti leidiniai, vokiški grafiniai romanai ir komiksai iš Baltijos šalių, ekslibrių paroda.

Iliustruotų knygų gerbėjų lauks parodos kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“ (4 salė). Lankytojai išvys daugybę tarptautinių apdovanojimų pelniusią prancūzės Frédérique Bertrand ir leidyklos „Éditions du Rouergue“ knygų parodą, galės pavartyti gražiausias lenkiškas knygas vaikams, apžiūrėti 2011–2014 m. Lietuvoje išleistų knygų vaikams ir jaunimui ekspoziciją ir kitas ekspozicijas.

Programa vaikams kvies skaityti, mokytis ir žaisti

Vilniaus knygų mugės rengėjai ir šiemet nepamirš mažųjų skaitytojų ir kvies šeimas į įsikursiančią „Vaikų sceną“ ir kūrybinę studiją „Tu gali sukurti knygą“. Čia mažieji ir vyresnieji lankytojai bus kviečiami iš arčiau susipažinti su iliustracijos menu, susitikti su dailininkais, išmokti naujų technikų, atrasti gražiausias iliustruotas vaikų knygas, dalyvauti žaidimuose, teatralizuotuose knygų pristatymuose, kūrybiniuose užsiėmimuose, koncertuose ir spektakliuose.

„Knygų iliustruotojai ir dailininkai mėgsta bendrauti su vaikais, o vaikai – su menininkais. Juk kai susitinki su tokiomis įdomiomis asmenybėmis, tavo paties akiratis prasiplečia, o vaikai įkvepia ir pačius dailininkus“ – sako kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ iniciatorė, dailininkė Sigutė Chlebinskaitė.

Skaitys mylimi autoriai, jauni rašytojai ir žymūs žmonės

Poezijos gerbėjus kvies dvikalbis muzikinis poezijos vakaras “Дай тебя переведу... / Leisk tave išversti man”. Skaitymuose dalyvaus Lietuvos poetai ir vertėjai A. Gerasimova, V. Asovskis, G. Jefremovas. 

Vilniaus knygų mugės programą papildys tradiciniai skaitymai „Žymūs žmonės skaito“. Šiemet ištraukas iš savo pamėgtų knygų skaitys Dalia Ibelhauptaitė, Nerijus Maliukevičius, Ignas Staškevičius, Remigijus Šimašius.

Apie ką su skaitytoju  kalba aktorė, rašytoja Doloresa Kazragytė? Mažus kasdienybės stebuklus, susitikimus su Lietuvos miestų ir miestelių žmonėmis, darbą teatre, abejones ir tikėjimą. Apie visa tai autorė dalinsis atvirame autoriniame vakare „...be pabaigos“.
Sekmadienį susikaupti ir atkreipti dėmesį kvies tradiciniais tampantys jaunųjų kūrėjų skaitymai „Tylos! Kalba jaunimas. Nr. 2“. Šiemet autorine kūryba dalinsis autorių kolektyvas stankusveiknysnorvilakaziliūnaitėkazlauskaitėbakas.

Renginiuose atgims klasikų kūryba ir gyvenimai

Su Ernesto Hemingway’aus kūryba  Lietuvoje išaugo ne viena skaitytojų karta. Iš naujo atversti žymiausias autoriaus knygas lankytojai galės renginyje „Sugrįžimas: Ernestas Hemingway’us”. Su kokiais iššūkiais susidūrė pirmieji autoriaus vertėjai, kaip jo kūrybą priėmė anuometinė jaunoji mūsų rašytojų karta, ką mums Ernestas Hemingway’us reiškia šiandien? Apie visa tai su skaitytojais kalbėsis R. Rastauskas, R. Lankauskas, P. Gasiulis, V. Rubavičius.

Skaitytojų dėmesio lauks iki šiol išsamiausios vieno žymiausių XX amžiaus pasaulio poetų – vienintelio iš Lietuvos kilusio Nobelio literatūros premijos laureato – Česlovo Milošo biografijos pristatymas. Knygos autorius Andrzejus Franaszekas daugiau nei dešimtmetį rinko poeto biografijos medžiagą iš įvairiausių šaltinių, oficialių ir asmeninių archyvų šiapus ir anapus Atlanto, iš itin gausios rašytojo eseistikos, pokalbių ir laiškų. Jaunam kritikui tokį darbą patikėjo pats Č. Milošas.

Specialiame kūrybos vakare bus pagerbtas Alfonsas Nyka-Niliūnas. Atsiminimais apie autorių dalinsis ja K. Almenas, S. Žukas, A. Šlepikas. 

Susitikimai su visuomenės veikėjas ne tik akis į akį, bet ir internetu

Greta daugybės susistikimų su autoriais ir visuomenės veikėjais vyks ir nuotoliniai pašnekesiai. Internetu išgirsti Joną Meką ir gyvai pasikalbėti apie „Fluxus” žurnalą „Žvilgsniai“ (1946-1948 m.). Anuomet žurnalas iš periodinių kultūros leidinių išsiskyrė kitoniškumu: aiškiai išreikšta avangardine laikysena, maišto dvasia. Paklaustas, kurgi dingęs antrasis „Žvilgsnių“ numeris, J. Mekas intriguoja jau dabar: „turiu būt atviras ir pasakyti va ką: „antrojo „Žvilgsnių“ numerio niekados NEBUVOOOO! Mes manėm, kad tai būtų labai juokingas juokas, kad visi ieškos ateity to numerio ir neras! Fluxus, arba pre-Fluxus juokas.“

Tai tik keletas vasario 19-22 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre “Litexpo” lankytojų laukiančių renginių. Jų šiemet – daugiau nei 400. Visa Vilniaus knygų mugės programa skelbiama oficialiame renginio internetiniame puslapyje. Bilietai į didžiausią knygų mugę Baltijos šalyse jau platinami „Bilietai.lt“ prekybos taškuose bei internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius