Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausiems teatralams – „Auksiniai scenos kryžiai“ (nuotraukos, atnaujinta 21.33 val.)

Šventiškai pasipuošusi teatralų bendruomenė penktadienio – Teatro dienos – vakarą susirinko Nacionaliniame dramos teatre. Čia tradiciškai „Auksiniais scenos kryžiais“ įvertinti daugiausia per praėjusius metus nusipelnę dramos, operos ir šokio teatro kūrėjai. Jiems atiteko ne tik dailininkės Rūtos Ničajienės sukurti atminimo ženklai, bet ir daugiau nei 7000 litų vertės piniginės premijos.
Jonas Vaitkus apdovanojo Gintarą Varną
„Auksinis scenos kryžius“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Geriausiu režisieriumi pripažintas Gintaras Varnas, geriausiu aktoriumi tapo Vytautas Paukštė, o geriausia aktore visus metus galės vadintis Rasa Sanuolytė.

Šiais metais, be pagrindinių 16 „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimų, pirmą kartą už novatoriškus ir originalius teatro meno sprendimus įteikta Boriso Dauguviečio vardo premija-auskaras.

2008-ųjų metų „Auksinio scenos kryžiaus laureatai“:

Nominacijoje debiutas/jaunasis menininkas nugalėtojais tapo operos „Izadora“ kūrybinė grupė („Menų spaustuvė“), nurungusi Vilių Malinauską, nominuotą už spektaklius „Bjaurusis“ (Kauno valstybinis dramos teatras) ir „Viskas gerai“ (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras), bei Aurimą Žvinį, nominuotą už Sirano vaidmenį spektaklyje „Sirano de Beržerakas“ (Šiaulių dramos teatras).

Marijus Jacovskis ir Aleksandra Jacovskytė už spektaklį „Visada tavo. Ana Frank“ (Juozo Miltinio dramos teatras), pripažinti geriausiais scenografais. Kiti pretendentai į šią nominaciją buvo Kotryna Daujotaitė – už spektaklius „Kabaretas Buchenvaldas“ (Lietuvos rusų dramos teatras), „Sirano de Beržerakas“ (Šiaulių dramos teatras), „Liūdnas Dievas“ (Kauno valstybinis dramos teatras) bei Renata Valčik – už spektaklį „Raiši žirgai nešuoliuoja“ (Valstybinis jaunimo teatras).

Operetės meno nominacijoje nugalėtoja paskelbta Raminta Vaicekauskaitė – už Hanos Glavari vaidmenį spektaklyje „Linksmoji našlė“ ir Ninon Tisjė vaidmenį spektaklyje „Monmartro žibuoklė“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras). Kiti nominantai – Valerija Balsytė – už grafienės Gabrielės Cedlau vaidmenį spektaklyje „Vienos kraujas“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras) ir Mindaugas Rojus – už kunigaikščio Ibsheimo Gindelbacho vaidmenį spektaklyje „Vienos kraujas“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

Labiausiai nusipelnęs baleto srityje pripažintas Nerijus Juška – už Ugnies paukštės vaidmenį spektaklyje „Ugnies paukštė“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras). Kiti nominantai – Beata Molytė-Kulikauskienė – už Jaunosios vaidmenį spektaklyje „Kruvinos vestuvės“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras) ir  Andrius Žužžalkinas – už Nižinskio vaidmenį spektaklyje „Diagilevas. Fantazijos“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Teatro vaikams nominacijoje nugalėtoju paskelbtas Antanas Gluskinas – už spektaklį „Bela, Bosas ir Bulis“ (Šiaulių dramos teatras). Kiti nominantai – Jonas Šarkus – už vaidmenis spektaklyje „DiViDukas“ (Teatro laboratorija „Atviras ratas“) ir spektaklio „Interviu su šlykštukais“ kūrybinė grupė („Vilniaus keistuolių teatras“).

Geriausia antraplanio vaidmens atlikėja pripažinta Aurelija Tamulytė už Fani vaidmenį spektaklyje „Bjaurusis“ (Kauno valstybinis dramos teatras). Be apdovanojimo šioje nominacijoje liko Nelė Savičenko – už Gertrūdos vaidmenį spektaklyje „Hamletas“ (OKT / Vilniaus miesto teatras) ir Ineta Stasiulytė – už Lizos vaidmenį spektaklyje „Viskas gerai“ (Vilniaus mažasis teatras).

Geriausiu antraplanio vaidmens atlikėju šiemet tapo Vaidotas Martinaitis už Polonijaus vaidmenį spektaklyje „Hamletas“ (OKT/Vilniaus miesto teatras). Į šį apdovanojimą taip pat pretendavo Dainius Gavenonis – už Klaudijaus ir Šmėklos vaidmenis spektaklyje „Hamletas“ (OKT/Vilniaus miesto teatras) ir Arūnas Malikėnas – už Dulkamaros vaidmenį spektaklyje „Meilės eliksyras“ ir Varlaamo ir Ščelkalovo vaidmenis spektaklyje „Borisas Godunovas“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Geriausiu kompozitoriumi pripažintas ir „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotas Algirdas Martinaitis už spektaklius „Sirano de Beržerakas“ (Šiaulių dramos teatras) ir „Life Life“ (Lietuvos rusų dramos teatras). Kiti nominantai buvo: Vidmantas Bartulis – už spektaklį „Jūratė ir Kastytis“ (Kauno valstybinis lėlių teatras) ir Antanas Jasenka – už spektaklį „Hamletas“ (OKT / Vilniaus miesto teatras).

Apdovanojimas už geriausią nacionalinę dramaturgiją įteiktas spektaklio „Dekalogas“ kūrybinė grupė (Teatras „Utopija“). Kiti nominantai: Daiva Čepauskaitė – už spektaklį „Jūratė ir Kastytis“ (Kauno valstybinis  lėlių teatras) bei spektaklio „Pabėgimas į Akropolį“ kūrybinė grupė (Teatro laboratorija „Atviras ratas“).

Geriausiu lėlių teatro meno atstovu pripažinta Julija Skuratova – už spektaklių „Tankredžio ir Klorindos dvikova“ ir „Nedėkingųjų šokis“ lėles (Viešoji įstaiga „Banchetto musicale“), nugalėjusi Sigitą Mikalauskaitę, nominuotą už Veneros vaidmenį spektaklyje „Nedėkingųjų šokis“ (Viešoji įstaiga „Banchetto musicale“), ir spektaklio „Jūratė ir Kastytis“ kūrybinę grupę (Kauno valstybinis lėlių teatras).

Geriausiu choreografu pripažintas Vytis Jankauskas už spektaklį „Budėjimai“ (Vyčio Jankausko šokio trupė), nurungęs Lorą Juodkaitę, nominuotą už spektaklį „Sibilė“ („Menų spaustuvė“), ir Jurijų Smoriginą, nominuotą už spektaklį „Kruvinos vestuvės“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

Operos meno nominacijos nugalėtoju tapo Edgaras Montvidas – už Verterio vaidmenį spektaklyje „Verteris“ (Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras). Jo konkurentais buvo Liora Grodnikaitė – už Šarlotės vaidmenį spektaklyje „Verteris“ (Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras) ir Vladimiras Prudnikovas – už Boriso Godunovo vaidmenį spektaklyje „Borisas Godunovas“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Geriausiu 2008-ųjų dramos aktoriumi pripažintas Vytautas Paukštė – už vaidmenį spektaklyje „Mano Hamletas“ (Klaipėdos dramos teatras). Kiti nominantai: Darius Meškauskas – už Hamleto vaidmenį spektaklyje „Hamletas“ (OKT / Vilniaus miesto teatras) ir Sigitas Šidlauskas – už Letės vaidmenį spektaklyje „Bjaurusis“ (Kauno valstybinis dramos teatras).

Geriausia dramos aktore tapo Rasa Samuolytė už Ofelijos vaidmenį spektaklyje „Hamletas“ (OKT / Vilniaus miesto teatras). Kitos pretendentės šioje nominacijoje buvo Inga Maškarina – už Kabareto artistės vaidmenį spektaklyje „Kabaretas Buchenvaldas“ (Lietuvos rusų dramos teatras) ir Monika Šaltytė – už Roksanos vaidmenį spektaklyje „Sirano de Beržerakas“ (Šiaulių dramos teatras).

Geriausiu 2008-ųjų režisieriumi tapo Gintaras Varnas – už spektaklius „Tankredžio ir Klorindos dvikova“, „Nedėkingųjų šokis“ (Viešoji įstaiga „Banchetto musicale“) ir „Dekalogas“ (teatras „Utopija“), nurungęs Oskaras Koršunovą, nominuotą už spektaklį „Hamletas“ (OKT / Vilniaus miesto teatras), ir Inesą Paliulytę, nominuotą už spektaklį „Liūdnas Dievas“ (Kauno valstybinis dramos teatras).

O.Koršunovas už dešimtmečio darbus įvertinas ir apdovanotas Boriso Dauguviečio vardo premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius