Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grafikės Vilijos Kneižytės darbų parodoje lankytojas bus verčiamas susimąstyti

Rugpjūčio 10 d., trečiadienį, 18 val. sostinės galerijoje „Actus magnus“ bus atidaryta žymios grafikės Vilijos Kneižytės naujausių darbų paroda „Entrance free Cheque Nr.1“, kurios pavadinime slypinti metafora kviečia susimąstyti apie šiandieninio žmogaus kasdienybę ir santykį su pasauliu.
Vilija Kneižytė. Saulės alėja.
Vilija Kneižytė. Saulės alėja. / Galerijos "Actus Magnus" nuotr.

Pavadinimą „Entrance free Cheque Nr.1“ (lietuviškai „Įėjimas laisvas Čekis Nr.1“) menininkė tyčia palieka anglų kalba, taip versdama žiūrovus į vaizduojamus dalykus pažvelgti globaliniu mastu, tuo pačiu išsaugodama žodžių žaismą „entrance“ – „trance“ (įėjimas–transas). Pavadinimas provokuoja susimąstyti apie gyvenimą, kuris iš vienos pusės labai atviras, siūlo įvairias galimybes, į jį panyrama, kaip į transą, o iš kitos pusės, už viską viena ar kita forma žmogui tenka mokėti – jam „išrašomas čekis“.

Kurdama linoraižinius Vilija Kneižytė nenaudoja eskizų, kūrybos proceso metu ji tampa tarsi mediumas. Paveikslo grafiniai elementai „įlydomi“ į visumą, tad nebeįmanoma atpažinti, kur yra pradžios ir pabaigos taškai. Pati dailininkė, komentuodama būsimą parodą sako, kad jos darbuose „monumentalumas jungiasi su jautrumu, kaip atsvara intensyviems tonams atsiranda  išblukimas, padūmavimas, betarpiškai derantis sunkumas ir lengvumas, pasyvumas ir dinamiškumas, kolorito kaitą sujungia atsikartojančiomis ar besitęsiančiomis figūromis“.

Vilija Kneižytė gimė 1957 m. Kaune. 1981 m. baigė Vilniaus dailės institutą, kur įgijo grafikės specialybės diplomą. Nuo 1995 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Jos darbų yra įsigiję: Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Lietuvos dailės muziejus, „El Caliu“ centras Ispanijoje, įvairios visuomeninės kolekcijos, Lietuvos ir užsienio meno kolekcininkai.

„Entrance free Cheque Nr.1” – dvidešimtoji grafikės paroda.

Paroda vyks rugpjūčio 10 – rugsėjo 1 d.

Parodos lankymas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius