Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Herkus Kunčius: „Lietuvių ir lenkų rašytojų susitikime ieškosime vienijančių vardiklių“

Spalio 24-27 dienomis Kėdainiuose įvyks Lietuvių ir Lenkų PEN centrų, vienijančių rašytojus, dramaturgus, vertėjus, literatūros kritikus ir mokslininkus, atstovų susitikimas-konferencija.
Herkus Kunčius
Rašytojas Herkus Kunčius. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tarptautinis PEN klubas, 1921 metais Londone įkurtas grupės anglų rašytojų iniciatyva, yra nepolitinė organizacija, jungianti įvairių pažiūrų autorius. 1989 metų vasario 23 dieną lietuvių literatūros kūrėjų grupė pasirašė Tarptautinio PEN klubo chartiją ir įsteigė šios pasaulio rašytojų asociacijos centrą. Nuo 1990 metų Lietuvių PEN centras artimai bendradarbiauja su Lenkų PEN centru – jau 1990 metais šios asociacijos rašytojai aštriais tekstais palaikė Lietuvos nepriklausomybę.

Šiais metais, minint 1863 metų sukilimo 150-ąsias metines, Lietuvių ir Lenkų PEN centrų susitikimas rengiamas Kėdainiuose.

Mūsų idėja, kad Lenkijoje būtų daugiau šiuolaikinės Lietuvos, o Lietuvoje – daugiau šiuolaikinės Lenkijos.

„Ši vieta pasirinkta dėl kelių priežasčių. Visų pirma, Kėdainiai yra netoli Paberžės, kurioje prasidėjo 1863 metų sukilimas. O be to, Kėdainiai mūsų kolegoms yra įdomūs, nes tai buvo multikultūrinis miestas, kuriame gyveno skirtingų konfesijų žmonės: žydai, stačiatikiai, liuteronai ir t.t.“, – susitikimo vietos pasirinkimą aiškino Lietuvių PEN centro prezidentas, rašytojas Herkus Kunčius.

Spalio 25 dieną 17.30 val. Kėdainių krašto muziejuje (Didžioji 19, V. Svirskio salėje) įvyks Lietuvių ir Lenkų PEN centrų atstovų literatūros vakaras, į kurį kviečiami kėdainiečiai bei visi, besidomintys šiuolaikine literatūra.

„Mūsų idėja, kad Lenkijoje būtų daugiau šiuolaikinės Lietuvos, o Lietuvoje – daugiau šiuolaikinės Lenkijos. Nes būtent apie šiuolaikinės Lenkijos kūrėjus mes mažiau žinome – tik stengiamės kuo greičiau pravažiuoti tą kraštą. Todėl į susitikimus kviečiame šių laikų garsiausius Lenkijos autorius, kurių tekstus pristatome lietuvių skaitytojams ir kultūrinėje spaudoje“, – teigė H.Kunčius.

Į šių metų susitikimą atvyksta Lenkų PEN centro prezidentas, idėjų istorikas Adamas Pomorskis, rašytojas Kazimierzas Orlos, rašytoja, prof. Anna Nasilowska, buvęs Lenkijos švietimo ministras Miroslawas Sawickis, „Otwarta Rzeczpospolita“ draugijos prieš antisemitizmą ir ksenofobiją valdybos pirmininkė Paula Sawicka.

Gyvai bendraujant, aštresni kampai nusigludina ir galima išsiaiškinti labai daug svarbių dalykų, rasti vienijančių vardiklių, o ne skiriančių skaitiklių.

„Lietuvių rašytojams taip pat įdomu, kaip kolegos mąsto apie šiuolaikinį pasaulį, kokias mato įtampas, kaip tas įtampas bando sumažinti. Gyvai bendraujant, tam tikri aštresni kampai nusigludina ir galima išsiaiškinti labai daug svarbių dalykų, rasti vienijančių vardiklių, o ne skiriančių skaitiklių, – būsimu susitikimu džiaugėsi Lietuvių PEN centro prezidentas. – Lenkų PEN centre turime labai daug Lietuvos draugų ir simpatikų, todėl stengiamės šią simpatiją skleisti ir platesnėms auditorijoms.“

Lietuvių PEN centrui Kėdainiuose atstovaus poetas, eseistas ir vertėjas Eugenijus Ališanka, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas ir vertėjas Antanas A.Jonynas, rašytojas Alvydas Šlepikas, kultūrologas, prof. Almantas Samalavičius ir pats H.Kunčius.

Šiuo metu Tarptautinio PEN klubo centrai veikia daugiau nei šimte pasaulio šalių ir vienija daugiau nei penkiolika tūkstančių narių. Pasaulio rašytojų asociacijos nariais buvo ir tebėra keliolika Nobelio premijos laureatų, tarp jų Czeslawas Miloszas, Nadine Gordimer, Guntheris Grassas ir kiti. Tarptautiniam PEN klubui yra vadovavę nemažai pasaulyje žinomų rašytojų, tarp jų Johnas Galsworthy`s, Heinrichas Bollis, Arturas Milleris, Mario Vargas Llosa, Homero Aridji`s, Jiri`s Gruša ir kiti.

Tarptautinis PEN klubas teigia:

1. Literatūra, nors ji tautinė savo prigimtimi, nepripažįsta sienų, todėl turi būti išsaugota kaip bendra tautų vertybė, nepaisant politinių ar tarptautinių perversmų.

2. Bet kokiomis aplinkybėmis, o ypač karo metu, meno kūriniai, tas visos žmonijos palikimas, turi išlikti nepaliesti tautinių ar politinių aistrų.

3. PEN klubo nariai bet kokiomis sąlygomis panaudoja visą savo įtaką geram tautų tarpusavio supratimui ir abipusei pagarbai ugdyti; jie įsipareigoja dėti visas pastangas, kad būtų pašalinta rasinė, klasinė ir tautinė neapykanta ir kad pasaulyje būtų įgyvendintas taikaus žmonijos sambūvio principas.

4. PEN klubas gina nevaržomo pasikeitimo idėjomis principą kiekvienoje tautoje,taip pat tautų, ir jos nariai įsipareigoja priešintis visokiam saviraiškos laisvės suvaržymui tame krašte ir toje bendruomenėje, kuriai jie priklauso. PEN klubas pasisako už laisvą spaudą ir smerkia prievartinę cenzūrą taikos metu.

Susitikimą-konferenciją remia: Lietuvos Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos Respublikos Ambasada Lenkijos Respublikoje, Kėdainių rajono savivaldybė, Lietuvos ir Lenkijos kultūrinio bendradarbiavimo Jerzy Giedroyco forumas. Susitikimo partneriai – Kėdainių krašto muziejus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius