-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hiphopo fiesta Čekijoje 10-ąjį kartą subūrė melomanus ir menininkus

Nors jau vasara šįmet suskaičiavo savo šiltas dienas ir žvarbumai suskumba į Lietuvos ir atviro tipo renginių kiemus, vis dar gera atsiminti vykusius festivalius už Marijos Žemės ribų. Vasaros pabaigos (paskutinės rugpjūčio savaitės) akimirkomis ir prisiminimais keliamės į Čekiją. Vienintelis europinio ir net pasaulinio masto festivalis Čekijoje „Hip-Hop Kemp” šįkart šventė 10-ąjį savo gyvavimo etapą.
Grupė „Arsonists“
Grupė „Arsonists“ / I. Vaicekausko nuotr.

Šiaurės rytinėje šalies dalyje, salia Hradec Kralove miesto, apleistoje aviacijos bazėje vykstanti fiesta visus metus akcentavo proginę šventę ir preciziškai tam ruošėsi. Neveltui hiphopo ir urban muzikos puoselėtojai suplūdo iš pačios Čekijos, Lenkijos, Lietuvos, Vokietijos, netgi Italijos ar Švedijos, suburdami kelių dešimčių tūkstančių stebėtojų ir dalyvių būrį

Iki pradžios

Likus dienai iki oficialios renginio dalies atidarymo, dar konstruojant pagrindinę sceną, svečiai jau galėjo mėgautis pasaulinio garso žvaigždžių pasirodymais buvusių lėktuvų angarų erdvėse. Tą vakarą triumfavo britų hiphopo ir soul muzikos virtuozė Yarah Bravo. Neeiline grupės sudėtimi (mušamieji, mergina didžėja bei pati vokalistė), be menkiausių pasirodymo klaidų, preciziškai atliko savo hitus ir pakėlė festivalio jubiliejinį tonusą. Geras startas nuteikė griausmingam savaitgaliui!

Pirmoji diena

I. Vaicekausko nuotr./Wulfgang
Wulfgang

Oficialioji „Hip-Hop Kemp” dalis prasidėjo ketvirtadienį. Pirmieji atlikėjai sudarė vietinės reikšmės muzikos puoselėtojų sambūrį. Čekijos, Slovakijos, Lenkijos bei Vokietijos artistai „paruošė dirvą” Amerikos superžvaigždėms. Legendinis pogrindinio hiphopo tekstų lyrikas Wildchild nepraleido progos palepinti žiūrovų ne tik savo muzikine programa, bet ir tuo, jog ant scenos pasikvietė savo jaunelį sūnų Baby Boogaloo. Tie, kas seka Amerikos talentu šou, turėtų žinoti šį mažylio pseudonimą, kadangi prieš metus jis triumfavo JAV minėtame projekte. Būdamas vos 6 metų, plastiškais judesiais ir sava charizma Baby Boogaloo pavergė ir Čekijoje susirinkusią publiką.

I. Vaicekausko nuotr./Baby Boogaloo
Baby Boogaloo

Pirmąjį vakarą tęsė tokie hiphopo scenos vilkai, kaip PMD bei „Arsonists“. Pastarieji atlikėjai išreiškė pagarbą renginio žiūrovams – atlikę paskutinę dainą, numetė mikrofonus į šalį ir nulipo nuo scenos tiesiai į auditorijos glėbį. Jokių „žvaigždūniškų” užkulisinių triukų. Ketvirtadienio linksmybes užbaigė britų naujosios urban muzikos atstovai „Wulfgang“. Keistais poelgiais ant scenos (važinėjimu ant scenos dviračiu, kūlversčių darymu, nekoordinuotu šokinėjimu) ir nemaloniu bendravimu su publika garsėjanti grupė nebuvo itin šiltai priimta.

Antroji diena: festivalio lūžis

Penktadienis „Hip-Hop Kempe” žadėjo artistų kultūrinę įvairovę. Dienos koncertus užpildė vietinės reikšmės numylėti atliejai, kuomet vakarop scena atakavo Amerikos ir Didžiosios Britanijos hiphopo puoselėtojai: trijulė Pac Div, Phi-Life Cypher bei labiausiai lauktas energingą pasirodymą užkūręs R.A. the Rugged Man. Ne pirmus metus dalyvaujantis šiame festivalyje pastarasis reperis nenustoja stebinti savo aršiu, emocionaliu ir vaizdingu pasirodymu.

Aštrėjant vakaro atmosferai gerų emocijų bangas skleidė prancūzai. „Hocus Pocus“ šutvė surengė bemaž muzikaliausią festivalio šou. Keliolikos atlikėjų grupė gyvais instrumentais, soul muzikos prieskoniu pagardintu hiphopu nepaliko net aršiausio skeptiko abejingu. Tai buvo dar vienas įrodymas, jog kalba muzikoje nėra barjeras ir pozityvi muzika gali išjudinti nežinant tekstų prasmės. Prancūzai pasirodymą užbaigė legendinės šalies keturių narių didžėjų komandos „C2C“ meistrišku performancu.

Į dangų skriejo net signalinė raketa

Neatsilikdamas nuo Europos žvaigždžių bei bandydamas išlaikyti audringą auditorijos tonusą, ant scenos žengė gyva legenda Pharoahe Monch. Šio atlikėjo pasirodymo metu publika tiek įsišėlo, jog iš minios buvo paleista signalinė raketa. Šis veiksmas simbolizavo, kokią didžią reikšmę hiphopo subkultūroje reiškia jo vardas ir muzika. Sklandė gandas, jog toji raketa skriejo iš lietuvių gerbėjų rato.

I. Vaicekausko nuotr./Looptroop Rockers vedlys Promoe
„Looptroop Rockers“ vedlys Promoe

Ir tai toli gražu nebuvo paskutinis vakaro pasirodymas. Klausytoju ausis sukaustė Europos muzikos vilkai iš Švedijos – „Looptroop Rockers“. Apsistatęs elektroniniais būgnais grupės prodiuseris bei trys vokalistai savo revoliuciniais tekstais žadino liaudį. Raudonais drabužiais pasidabinę artistai buvo bene vienintelė grupė su savitu sceniniu įvaizdžiu. Lietuvoje kelis kartus koncertavę ir čia turintys nemenką populiarumą, grupės nariai nepraleido progos po koncerto susitikti su lietuvaičiais.

Po tokių audringų šėlionių vakarą užbaigė duetas iš Amerikos M.O.P. Kiekvienas hiphopo puoselėtojas neabejotinai žino šią klasikinę grupę. Ugnies efektų ant scenos lydimi atlikėjai sugebėjo išsunkti paskutinį energijos lašą iš emocionalių festivalio žiūrovų, kuriem organizatoriai savo koncertų planavimu nesuteikė progos atsitraukti nuo pagrindinės scenos.

Trečioji diena: finišo tiesioji

Festivaliui perkopiant savo zenitą, dienos metu buvo galima atsipūsti. Daugiausiai dėmesio susilaukė tik vakaro dalies pasirodymai. Legendinis britų prodiuseris ir didžėjus, praktiškai „Hip-Hop Kemp“ rezidentas ir senbuvis DJ Vadim subūrė neeilinį kolektyvą „The Electric“. Didžiosios Britanijos dainininkės ir reperiai iš už Atlanto užkūrė tikrą muzikinę pirtį.

 Detroito scenos atstovai šįkart sudarė tikrą žvaigždyną. Trejetas „Random Axe“, kurį sudaro Guilty Simpson, Sean Price ir Black Milk, surengė energingą šou, kuris subūrė bene visi trijų dienų „festivalininkus“ – maksimalią susirinkusiųjų masę. Amerikiečių pasirodymus keitė tikri Čekijos hiphopo titanai Kontrafakt bei Prago Union. Ši duoklė vietinei rinkai iššaukė festivalio populiariausius artistus ir paskutiniuosius uždarymo svečius.

Nutrūktgalviškas duetas Method Man & Redman savo dviejų valandų pasirodymu su didžiausiu trenksmu užvėrė jubiliejinio festivalio duris. Patys atlikėjai atviravo, jog jau seniai Europos erdvėse nebuvo tokio triukšmingo pasirodymo ir šilto palaikymo.

I. Vaicekausko nuotr./Grumtynės aokolade
Grumtynės šokolade

Pramogos

Kiekvienas atviro tipo muzikinis renginys neapsiriboja vien tik koncertais. Šįkart Čekijoje vykstančio festivalio organizatoriai nepristigo išradingumo, kad išsiskirtų iš kitų panašaus tipo koncertinių įvykių. Svečiai buvo lepinami:

– krepšinio aikštelėmis, kuriose kiekvieną dieną vyko varžybos;
– plokštelių bei kitos atributikos pardavimo vietomis, kurios sudarė vientisą prekybos miestelį;
– šokių arena. Joje išradingumu stebino ne tik parketo virtuozai, bet ir muzikantai. Kai kurių finalinių pasirodymų metu grojo gyvos grupės iššaukdamos tikrą 80-ųjų hiphopo dvasią;
– muziejumi. Specialiai jubiliejinei šventei buvo surinkta išskirtinė ekspozicija, pristatanti festivalį pamečiui;
– kelionėmis sraigtasparniu po buvusio oro uosto teritoriją.

Tai tik dalis pramogų, kurių smulkmenų net neįmanoma užfiksuoti. Kiekvienas melomanas ir menų mėgėjas rado sau tiek aktyvios, tiek pasyvios veiklos. „Hip-Hop Kemp” nepaliauja stebinti savo novatoriškumu ir vis dar sugeba išlaikyti augančio renginio statusą. Kiti metai nežada stagnacijos, tad iki 11-osios hiphopo stovyklos!

I. Vaicekausko nuotr./Hip Hop Kemp
I. Vaicekausko nuotr./„Hip Hop Kemp“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius