Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 08 /11:46

Į Kybartų požemius kviečia 9-ieji „Pož(i)eminiai skaitymai: paribiai ir pasieniai“

Jau tradiciniais tapę, kasmet vis kitoje požemių erdvėje organizuojami literatūriniai skaitymai birželio 27-ąją kvies šiuolaikinės lietuvių literatūros kūrėjus ir skaitytojus į istorinę kelionę po Lietuvos pasienyje – Kybartuose – esančius požemius. Teigiama, kad šiuos po žeme nusidriekusius rūsius XIX a. antroje pusėje (ir vėl atrastus tik 2002-aisiais) statė prancūzų inžinieriai ir vokiečių darbininkai, o virš jų esanti geležinkelio stotis buvo labai svarbi anuometinės Rusijos imperijos logistikos vieta. Čia įrengtuose puošniuose rūmuose apsistodavo, o vėliau į Prūsiją vykdavo ir caro Nikolajaus II šeima.
Kybartų požemiai
Kybartų požemiai

Visgi bene didžiausi iki šiol išlikę požemiai Lietuvoje slepia mįsles – nėra vienos nuomonės, kokia buvo jų paskirtis. Galbūt užgriuvusios ar užmūrytos vietos vedė į gretimus kaimus, gal net – kitapus pasienio, į anuometinę Prūsiją?

Įkvėpti šių klausimų, renginio organizatoriai dalyvius kvies svarstyti, kaip šiandienos pasaulyje suvokiame ribų (miesto / regiono / valstybės / kūrinio) sąvoką, ar literatūrą galime traktuoti kaip tarpininkę tarp skirtybių, stotį, kurioje susitinka skirtingos kultūros, prieštaringos nuomonės ir autentiškos asmeninės istorijos.

Renginio plakatas
Renginio plakatas

Skaitymuose dalyvaus rašytojai: Vaiva Grainytė, Narius Kairys, Jonas Kalinauskas, Titas Laucius, Lukas Miknevičius, Vidas Morkūnas, Daina Opolskaitė, Enrika Striogaitė, Rimas Užgiris, Tadas Zaronskis, Justina Žvirblytė; muzikinę atmosferą kurs smuikininkė, šiuolaikinės muzikos atlikėja Lora Kmieliauskaitė; parodą eksponuos menininkė Gabrielė Vingraitė.

Renginį organizuoja asociacija „Slinktys“ ir Kybartų bendruomenė, remia Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius