Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į laikinąją sostinę sugrįžo festivalis „Kaunas mene“

Į Kauną sugrįžo septintasis tarptautinis meno festivalis „Kaunas mene“. Kas dvejus metus vykstančio meno festivalio organizatorių teigimu, šiemet festivalis labiausiai išsiskiria itin plačia menininkų geografija.
Atidarymo paroda Mykolo Žilinsko dailės galerijoje
Atidarymo paroda Mykolo Žilinsko dailės galerijoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Kaunas

Ilgos baltos juostos, perpintos įvairiais raštais, tarsi didelis tinklas „gaudo“ apžiūrinčiųjų emocijas ir energiją. Taip šią instaliaciją „Gyvybės medis“ interpretuoja jos autorė, Prancūzijoje gyvenanti japonų menininkė Rieko Koga. Toks aiškinimas ne vienintelis. Kūrinys taip pat skiriamas 2011 metų žemės drebėjimo Japonijoje aukoms.

„Menininkė labai asmeniškai sureagavo [į žemės drebėjimą – LRT.lt], kadangi Japonijoje yra jos šeima, jos draugai ir ji tuo metu negalėjo būti su jais, tai į šį kūrinį sudėjo savo mintis, o tekstilinės gijos simbolizuoja tinklą, kuris apsaugo nuo pavojų“, – teigia festivalio kuratorė Giedrė Legotaitė.

Mykolo Žilinsko dailės galerijoje – didžiausia festivalio „Kaunas mene“ paroda. Šalia R.Kogos instaliacijos eksponuojami kitų egzotiškuose kraštuose kuriančių menininkų darbai.

Pavyzdžiui, Kambodžos menininkės Anidos Yoeu Ali instaliacija – „Budistinis vabalas“.

„Budistinis vabalas“ įkūnija buvimą tarp vienos vietos ir kitos. Atspindi emigranto, pabėgėlio, žmogaus be vietos padėtį. Jis įkūnija tokią tarpinę būklę, į kurią pateko žmogus. Turbūt tokių dabar pasaulyje yra nemažai. Net ir mūsų festivalio didžioji dalyvių dalis yra mišrių tautybių, emigravę, pakeitę gyvenamas vietas, ne visada savo noru“, – teigė kita parodos kuratorė Airida Rekštytė.

Festivalio „Kaunas mene“ direktorius sako, kad viena iš festivalio užduočių – pakviesti kuo daugiau Lietuvoje dar nematytų šiuolaikinio meno kūrėjų iš užsienio. Sumanymas pavyko – pristatomi Pietų Korėjos, Madagaskaro ir kitų šalių menininkų darbai.

„Mes daug dėmesio kreipiame į tai, kas darosi globaliame šiandienos pasaulyje; darbai atrinkti kreipiant dėmesį į nūdienos aktualijas, o autoriai atstovauja keletui religijų“, – teigia festivalio direktorius Arvydas Žalpys.

Festivalio „Kaunas mene“ parodos eksponuojamos 4-iose galerijose. Darbai bus rodomi iki spalio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius