-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Neringą sugrįžo Aleksandro Popovo rinkinio darbai

Nidos bendruomenės namuose ir Miniatiūrų muziejuje Juodkrantėje eksponuojamos Neringai ypatingą vertę turinčio parodos – į kurorto kultūrines erdves grįžo darbai iš kolekcininko, VšĮ Rytų Prūsijos dailės mylėtojų draugijos „Nidden“ pirmininko Aleksandro Popovo rinkinio.
Į kultūrines erdves grįžo darbai iš Aleksandro Popovo kolekcijos rinkinio.
Į kultūrines erdves grįžo darbai iš Aleksandro Popovo kolekcijos rinkinio. / Neringos sav. nuotr.

Draugijos „Nidden“ tikslas – dailės darbų, sukurtų Rytų Prūsijoje rinkimas ir sklaida. A. Popovas per dešimtmetį Vokietijos meno kūrinių aukcionuose įsigijo daugiau nei 1300 tapybos ir grafikos darbų, kurie reprezentuoja daugiau kaip 300 dailininkų, susijusių su Rytų Prūsija, kūryba.

Dalis šio rinkinio darbų (276) nuo 2014-ųjų eksponuojama Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje, o šią vasarą XIX a. – XX a. I pusėje Rytų Prūsijoje gimusius darbus visą šią vasarą bus galima išvysti ir Neringoje.

Neringai ši paroda ypatingai aktuali, nes būtent Nidai kaip kurortui impulsą davė minėtu laikotarpiu gyvavusi Nidos dailininkų kolonija. Iki 1945 m. Nidoje kūrė per 300 dailininkų iš Rytų Prūsijos ir Vokietijos. Čia tvyrojo „laisvojo meno“ dvasia, įkvėpta Kuršių nerijos gamtos, pirmapradės stichijos, architektūros, žvejų gyvenimo būdo. Dalyje Nidoje ir Juodkrantėje eksponuojamų darbų lankytojai ir atpažins to meto Kuršių neriją.

Nidos bendruomenės namuose vykusios parodos, pavadinimu „Nuostabiosios žemės erdvėse pristatymo, pristatymo metu eksponuojamais darbais ypatingai džiaugėsi Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

„Visos bendruomenės vardu turiu išreikšti padėką A. Popovui ir jo šeimai, kad išpildė mūsų norus šiuos darbus išvysti Neringoje “, - kalbėjo meras D. Jasaitis.

Tam, kad darbai būtų tinkamai eksponuojami, Neringos savivaldybė iniciavo ir Nidos bendruomenės namų parodų salės atnaujinimą ir pritaikymą saugiai ekspozicijai.

Anot Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės Aušros Feser, Neringoje eksponuojami darbai galėtų papuošti kiekvieną solidžią Europos ir pasaulio galeriją.

Paties A. Popovo žodžiais, džiugu matyti, kad šie darbai šiandieninei visuomenei, jaunimui tampa vis įdomesni ir aktualesni. Visgi, kaip pastebėjo Lietuvos dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijos vedėja Kristina Jokubavičienė, kultūrinio viešinimo, paveldo, dailės sklaidos klausimais dar yra kur padirbėti.

Parodos Nidos bendruomenės namuose ir Miniatiūrų muziejuje Juodkrantėje – dalis kultūrino turizmo maršruto, pavadinimu „Nuostabiosios žemės beieškant. Nuo Nidos dailininkų kolonijos iki Prano Domšaičio“.

Neringos savivaldybė kviečia kurorto gyventojus ir svečius susipažinti su parodomis bei išbandyti minėtą kultūrinio turizmo maršrutą, padėsiantį atrasti vietas, kuriose gyveno dailininkai bei kraštovaizdžius, kuriuos jie tapė (daugiau informacijos - http://nuostabiojizeme.lt/).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius