-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į prestižinius Europos muzikos festivalius pateko lietuvės projektas

Praėjusį savaitgalį (lapkričio 5-7 d.) vyko didžiausius Europos šiuolaikinės muzikos festivalius vienijančios asociacijos „Réseau Varèse“ generalinė asamblėja, kurioje buvo priimti sprendimai dėl naujų muzikinių projektų įtraukimo į šios asociacijos artimiausią dvejų metų programą. Maloni žinia pasiekė Lietuvą – pirmą kartą į šią prestižinę šiuolaikinės muzikos programą įtrauktas ir pilnos apimties lietuviškas projektas.
Justė Janulytė
Justė Janulytė / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Tai – kompozitorės Justės Janulytės kuriamas naujas tarpdisciplininis muzikinis kūrinys „Sandglasses“ / „Smėlio laikrodžiai“, kuris buvo patvirtintas su kitais keturiais naujais projektais. Asociacijos „Réseau Varèse“ generalinė asamblėja vyko Vienoje, didžiausio Austrijos šiuolaikinės muzikos festivalio „Wien Modern“ metu.

Asociacija nuosekliai laikosi vieno iš pagrindinių savo tikslų – aukščiausiu lygiu skleisti šiuolaikinę muzikinę kūrybą ir inicijuoti bei įgyvendinti kokybiškus muzikinius projektus įvairiose Europos šalyse. Atsižvelgiant į vykdomą veiklą ir įgyvendintus muzikinius projektus, asociacija „Réseau Varèse“ laikoma „aukščiausiąja lyga“ Europos šiuolaikinės muzikos festivalių kontekste. Šiai prestižinei asociacijai dabar priklauso 23 nariai – festivaliai ir kitos įtakingos muzikinės institucijos – iš 17 Europos šalių. Kaip žinia, į šią asociaciją 2005 metais priimtas ir svarbiausias Lietuvos šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“, o jo vadovas Remigijus Merkelys (2008 metais išrinktas „Réseau Varèse“ viceprezidentu) būtent ir pristatė naują kompozitorės Justės Janulytės projektą.

Atrenkant naujus projektus, svarbi sąlyga yra ta, jog ne mažiau kaip 3 asociacijos „Réseau Varèse“ nariai turi prisiimti partnerystę pateikiant projektą, t. y. pasiūlytas projektas turi būti įgyvendintas ir parodytas ne mažiau kaip 3 festivaliuose skirtingose Europos šalyse. Tik tokiu atveju projektas gali būti įtrauktas į „Réseau Varèse“ programą, po to jį gali imti rodyti ir kiti šios asociacijos nariai, festivaliai bei muzikinės organizacijos. Projekto įtraukimas į „Réseau Varèse“ programą reiškia, jog jo įgyvendinimui bus skirta dalinė parama, gauta iš Europos komisijos.

Justės Janulytės projektą prisiėmė įgyvendinti ir šio projekto 4 partneriais tapo festivalis „Gaida“, Huddersfieldo šiuolaikinės muzikos festivalis (Jungtinė Karalystė), reikšmingiausias Berlyno šiuolaikinės muzikos festivalis „MaerzMusik“ ir didžiausias Olandijos festivalis „Holland Festival“.

Kaip sako pati Justė Janulytė, ji šiame naujame kūrinyje toliau tyrinės vizualinių fenomenų virtimą akustiniais, šį kartą kurdama kelių, skirtingą laiką matuojančių smėlio laikrodžių muzikinę metaforą. „Smėlio laikrodžiai“ – tai subtili laiko tėkmės meditacija atlikėjams, elektronikai, šviesų, popieriaus bei video instaliacijoms.

Justė Janulytė savo naują maždaug valandos trukmės kūrinį numato užbaigti kitų metų rudenį. Šis kūrinys – tai pirmasis lietuviškas projektas, įtrauktas į „Réseau Varèse“ programą kaip visas renginys, nes iki šiol į šią programą įtraukti keli kitų lietuvių kompozitorių kūriniai buvo tik dalis renginio-koncerto, greta kitų kūrinių sudarantys renginio visumą. Vienas iš tokių – Ramūno Motiekaičio kūrinys Latvijos radijo chorui, įtrauktas į bendrą Luca Francesconi projektą „Let me bleed“ ir neseniai skambėjęs Strasbūro festivalyje „Musica“ bei „Gaidoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius