Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Seimą atvyksta Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė 2016

Penktadienį, gegužės 20 dieną, Vilniuje, Seimo rūmuose, bus pristatyta šiųmetė Lietuvos kultūros sostinė – Telšiai. Seimo I rūmų Parlamento galerijoje 13 val. atidaroma paroda „Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė 2016. Meno ženklai“. Susitikti kviečiami Vilniuje gyvenantys telšiškiai, visi žemaičiai, vilniečiai ir miesto svečiai.
Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė 2016
Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė 2016

Lankytojams bus pristatyti Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto (VDA TF) profesoriaus skulptoriaus Romualdo Inčirausko darbai, Telšių – Lietuvos kultūros sostinės 2016 Vizualiųjų menų ambasadoriaus profesoriaus Algirdo Žebrausko ir docento Pranciškaus Balčiūno fotografijos, kuriose užfiksuoti kasdien mieste matomi meno objektai.

Parodą inicijuoja Seimo narys Valentinas Bukauskas, Telšių rajono savivaldybė, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetas.

Telšiai turi nepaprastai įdomią istoriją, geografinę padėtį, pagarbą krašto kalbai, tradicijoms, istorinei atminčiai ir asmenybėms.

Telšiai turi nepaprastai įdomią istoriją, geografinę padėtį, pagarbą krašto kalbai, tradicijoms, istorinei atminčiai ir asmenybėms.

Pristatant parodą politikų lopšyje – Seime – norima priminti du prieš daugiau kaip šimtą metų iš Telšių kilusius garbius vyrus. Ar žinote, kad pirmasis Lenkijos prezidentas buvo iš Telšių kilęs Gabrielius Narutavičius, o jo brolis Stanislovas – 1918-ųjų metų Nepriklausomybės akto signataras? Tai puikūs politikai, mecenatai ir švietėjai.

Greta Telšių esančiame Džiuginėnų dvare tebesklando Žemaitės dvasia. Čia ji augino vaikus, kūrė ir išgyveno lyg viesulą įsisukusį 1863-ųjų sukilimą.

Seimo I rūmų Parlamento galerijoje lankytojų laukia teatralizuotas parodos atidarymas. Vilkinti auksu spindinčiu Lietuvos kultūros sostinės rūbu žemaitišką dainą atliks Telšių – Lietuvos kultūros sostinės 2016 Etnokultūros ambasadorė etnomuzikologė Loreta Sungailienė.

Netikėtai atgis ir žemaitiškai prabils Žemaitės, stovinčios Vilniuje, Gedimino prospekte, skulptūra (įkūnys Telšių – Lietuvos kultūros sostinės 2016 Teatro ambasadorė aktorė Nijolė Narmontaitė), išvysite brolių Gabrieliaus ir Stanislovo Narutavičių vaikystės gyvenimo fragmentus (pristatys Telšių Žemaitės dramos vaikų ir jaunimo teatro studijos „Savi“ aktoriai Arminas Ružauskas bei Domas Vaitiekus).

Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas apie parodą sako: „Į Lietuvos sostinę atvežame tai, ką turime geriausio Žemaitijos sostinėje. Norime pristatyti Lietuvai, kuo mes gyvename, kuo kasdien galime džiaugtis. Ilgai laukėme, kol gavome leidimą čia eksponuoti meno kūrinius. Ši paroda – unikalus ir specialiai Telšiams – Lietuvos kultūros sostinei 2016 skirtas pristatymas“.

„Pristatysime prof. A.Žebrausko ir doc. P.Balčiūno darytas nuotraukas, kuriose matomi meno kūriniai. Telšių miesto erdvėse ir interjeruose jau 20 metų kasmet beveik vien rėmėjų lėšomis įkurdinami profesionalių menininkų kūriniai, įprasminantys miesto ir Žemaitijos istoriją. Juos yra sukūrę žinomi Lietuvos dailininkai, VDA TF dėstytojai ir diplomantai“, – prieš parodą kalbėjo VDA TF dekanas Ramūnas Banys.

Prof. R.Inčirauskas pristatė, kad parodoje „Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė 2016. Meno ženklai“ bus eksponuojami vieni geriausių jo metalo plastikos darbų ir medaliai, skirti svarbiausiems Lietuvos, Žemaitijos ir pasaulio įvykiams paminėti. „Išvysite dviejų (medinės ir metalinės) meškų skulptūras „Dvyniai“, skulptūrą „Ratā“, stalelį „Durbės, Žalgirio ir kiti mano vaikystės mūšiai“. Lankytojams bus pristatytas keturių darbų ciklas „Žemaitijos girnapusės“. Per 30 metų Telšiuose vyksta medalininkų stovyklos, kur kuriami įsimintiniems įvykiams skirti medaliai. Vilniuje parodos lankytojai taip pat išvys mano kurtus medalius. Jų atvešime nemažai“, – žadėjo menininkas.

Telšiuose – Lietuvos kultūros sostinėje 2016 skirtingose miesto vietose galima aptikti per 20 skulptoriaus kurtų meno objektų. Iš Anykščių kilęs menininkas duoklę skyrė ne tik žemaičiams, bet ir žydiškiesiems Telšiams. Išskirtinis autoriaus kūrinys – Telšių Šv. Antano Paduviečio katedros durys, įprasminusios Žemaičių krikšto jubiliejų.

Telšių – Lietuvos kultūros sostinės 2016 Vizualiųjų menų ambasadorius prof. A.Žebrauskas parodai dovanodamas nuotraukų džiaugėsi, kad Telšiai prisistatys kaip Žemaitijos ir menų miestas: „Mes, gyvendami Telšiuose, atrodo, viską žinome ir mums tai įprasta, tačiau kitiems tai – atradimas. Manau, kad meno kūrinių fotografijos puikiai tarpusavyje derės su metalo plastikos darbais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius