Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vilnių atkeliaus gurmaniška elegancijos šventė „Vakarienė baltai“

Rugpjūtį pirmą kartą Vilniuje ir Baltijos šalyse įvyks unikali ir visame pasaulyje didelio populiarumo sulaukusi „Vakarienė baltai“ („Dîner en Blanc“). Prestižinėje sostinės vietoje, kuri iki pat renginio pradžios liks paslaptyje, rinksis šimtai baltai pasipuošusių porų, kurios mėgausis gurmanišku maistu, gyva muzika ir rinktine kompanija. Vilnius bus devintasis Europos miestas, kuriame vyks šis vienas didžiausių ir paslaptingiausių kulinarinių renginių pasaulyje. Vos prieš savaitę kasmetinė „Vakarienė baltai“ vyko meilės mieste Paryžiuje.
„Vakarienės baltai“ (Dîner en Blanc) pristatymo renginys
„Vakarienės baltai“ (Dîner en Blanc) pristatymo renginys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kiekvienais metais „Vakarienė baltai“ rengiama 40 pasaulio miestų, joje dalyvauja daugiau nei 12 tūkst. dalyvių. Madridas, Paryžius, Niujorkas, Los Andželas, Singapūras – tai tik keletas didmiesčių, kuriuose minios baltai apsirengusių žmonių vieną vakarą švenčia grožį, eleganciją ir draugystę.

Dovilė Šimkutė-Butkienė, viena iš „Vakarienės baltai“ iniciatorių ir organizatorių Lietuvoje, teigia, kad prancūziška dvasia dvelkiantis renginys bus išskirtinė vasaros pabaigos šventė vilniečiams ir sostinės svečiams bei prisidės prie Vilniaus kaip modernaus, stilingo ir atviro miesto įvaizdžio. 

„Matydama, kokio populiarumo ir dėmesio šis renginys sulaukia Paryžiuje ir kituose miestuose, buvau tikra, kad anksčiau ar vėliau jis įvyks ir Lietuvoje. Šiais metais ilgai puoselėta svajonė išsipildė ir elegantiško bei slapto vakaro raktas pagaliau atsidurs ir vilniečių rankose. Tai bus renginys, kuriame vieną vakarą dalyviai niekur neskubės ir pamiršę rūpesčius džiaugsis gyvenimu“, – sako D. Šimkutė-Butkienė.

Lysianne Caron, Prancūzijos kultūros atašė Lietuvoje, nuomone, surengti „Vakarienę baltai“ Vilniuje yra puiki iniciatyva, kuri dažnai pilkai ir nuobodžiai rutinai suteiks šviesos, elegancijos ir lengvumo. „Šio renginio baltos spalvos kodas, kuris taikomas visiems, panaikina barjerus tarp socialinių klasių ir leidžia kiekvienam dalyviui pasijausti vienos didelės bendruomenės dalimi”, – sako L. Caron.

Kad šis renginys skatina socialinės atskirties išnykimą, teigia ir Eugenijus Skerstonas, socialinių mokslų daktaras ir prancūzų kultūros žinovas. „Šis ištaigingas paslaptimi ir intriga apgaubtas piknikas yra puiki proga visiems – draugams, kolegoms, šeimos nariams, kaimynams – susėsti prie bendro stalo, pasijusti pakylėtiems ir pasikalbėti temomis, kuriomis kasdien nekalbame – apie kultūrą, grožį, žmones, baltą spalvą“, – mano socialinių mokslų daktaras.

„Vakarienė baltai“ nėra eilinis piknikas mieste – tai savo istoriją, koncepciją ir taisykles turintis renginys. Pirmosios vakarienės idėja kilo prancūzui Francois Pasquier prieš 25 metus. Praleidęs keletą metų užsienyje, jis norėjo pasimatyti su senais draugais ir suorganizavo jiems pikniką. Pikniko mintis buvo paprasta: „Atsinešk maisto ir atsivesk naują draugą“. 

Francois sodas buvo per mažas svečiams, todėl jis pakvietė visus susirinkti Bulonės miške ir paragino apsirengti baltais drabužiais, kad vienas kitą lengvai surastų. Šio vakaro idėja tapo labai populiari tarp paryžiečių ir greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Kaip pažymi D. Šimkutė-Butkienė, neeilinis vakaras turi keletą griežtų taisyklių, kurių privalo laikytis kiekvienas dalyvis. Šio vakaro kodas – balta spalva ir elegancija, todėl neleidžiama vilkėti kitų spalvų drabužių bei sportinės aprangos – šortų, marškinėlių, kepuraičių, avėti sportbačių ar šlepečių.

Kiekviena pora į sutartą vietą turi atsinešti mažą sulankstomą staliuką, dvi kėdes ir pikniko krepšį su maistu ir gėrimais. Jame jokiu būdu negali būti vienkartinių indų. 

„Vakarienė baltai“ – itin vizualus renginys, kuriame ne tik spalva ir stilius, bet ir moterų ir vyrų simetrija yra svarbūs estetikos komponentai. Todėl vyrai ir moterys vakaro metu sėdi vienas priešais kitą, o teisė pasirinkti, kurioje vietoje sėdėti, suteikiama moterims.

Patekti į šį renginį gali tik iš anksto užsiregistravusios arba specialų kvietimą iš anksčiau vakarienėje dalyvavusių žmonių gavusios poros. Pasak D. Šimkutės-Butkienės, tai deficitinis renginys, į kurį visame pasaulyje trokšta patekti šimtai porų vos tik paskelbiama registracija. Tačiau renginio organizatoriai nesistengia sumušti dalyvaujančiųjų renginyje rekordo – pirmenybė visada teikiama ne kiekybei, o kokybei.

Vakaro svečiams Vilniuje specialų meniu kruopščiai kuria viešbutyje "Radisson Blu Astorija" esantis restoranas  „Brasserie de Verres en Vers“. Anot Gedimino Andriuškevičiaus, restorano vyriausiojo šefo, autentiški patiekalai leis pasijusti lyg Prancūzijoje, kur visada karaliauja estetika ir nepriekaištingas skonis.

„Čia nepamatysite plastmasinių ar popierinių indų. Stalus puoš tik gyvos gėlės, baltos staltiesės, stikliniai indai ir puikūs patiekalai. Meniu, kurį šiuo metu kuriame ir deriname su kolegomis Prancūzijoje, sudarys tik šiuolaikinės Prancūzijos virtuvės patiekalai. Mėgavimasis gurmaniškais patiekalais ir turiningas bendravimas ir bus pagrindiniais šio baltojo vakaro akcentais“, – tikina G. Andriuškevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius