Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į Vilnių atvežtas Jekaterinos II mylėtas Renesanso genijaus Luko Kranacho Vyresniojo šedevras

Sostinės gyventojai ir svečiai nuo birželio 4 dienos Vilniaus paveikslų galerijoje gali apžiūrėti garsaus Renesanso dailininko Luko Kranacho Vyresniojo šedevrą „Madona su kūdikiu po obelimi“. 2 milijonais dolerių apdraustas paveikslas į Vilnių atkeliavo iš Valstybinio Ermitažo muziejaus.
Paveikslas „Madona su Kūdikiu po obelimi“
Paveikslas „Madona su Kūdikiu po obelimi“ / Ermitažo muziejaus nuotr.

„Lietuva – Marijos žemė. Prisiminkime Aušros Vartų, Trakų, Šiluvos, Žemaičių Kalvarijos madonas. Manau, mūsų visuomenei ši tema yra labai artima ir brangi, todėl tikiu, kad šis paveikslas turės pasisekimą“, – vylėsi Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

1525-1530 metais sukurtas paveikslas „Madona su Kūdikiu po obelimi“ priklauso brandžiajam talentingo rūmų dailininko Luko Kranacho Vyresniojo kūrybos periodui.

„Lietuviai turi unikalią galimybę susipažinti su neeilinės asmenybės šedevru. L.Kranachas savo krašte buvo didelis novatorius. Vokietijoje jis vienas pirmųjų pradėjo tapyti peizažus, garsėjo nuogų moterų aktais. Jis buvo universali Renesanso epochos asmenybė, dirbusi ir kaip tapytojas, ir kaip grafikas, – pasakojo parodos kuratorė Dalia Tarandaitė. – L.Kranacho meistrystė buvo susijusi ir su atlikimo greitumu – jis buvo laikomas vienu greičiausiai dirbusių dailininkų. Jis visą gyvenimą dirbo rūmų dailininku, todėl jo tapybos stilius – rafinuotas, naudojamos spalvos – skaidrios, spindinčios, žėrinčios.“

Ilgametė Valstybinio Ermitažo muziejaus darbuotoja Nijolė Masiulionytė pabrėžė, kad L.Kranacho talento pripažinimas buvo Saksonijos valdovo Frydriko Išmintingojo kvietimas dirbti jo rūmų dailininku.

„Tai visiems menininkams buvo ypatingas sėkmės ir jų profesionalumo įrodymas. L.Kranacho sritis buvo religiniai, mitologiniai siužetai, peizažai, jis dekoravo iškilmingas rūmų šventes, buvo nuostabus portretistas“, – sakė N.Masiulionytė.

XVIII a. paveikslą „Madona su Kūdikiu po obelimi“ įsigijo vos antrus metus Rusijos imperiją valdžiusi Jekaterina II.

„Jauna valdovė 1764 metais iš Vokietijos pirklio Johano Gockovskio įsigijo flamandų ir olandų tapybos darbų kolekciją, kuri tapo Ermitažo muziejaus pradžia. Toje kolekcijoje buvo ir šis paveikslas, – pasakojo Ermitažo muziejaus atstovė. – Jekaterina II labai mylėjo šį paveikslą, jis kabojo jos apartamentuose ir ji niekada jo nepaliko.“

Dunojaus tapybos mokyklos ir vieno iš peizažo žanro pradininkų L.Kranacho Vyresniojo paveikslas „Madona su kūdikiu po obelimi“ pirmiausia buvo nutapytas ant medžio, tačiau XIX a., siekiant išsaugoti šedevrą nuo kenksmingų aplinkos veiksnių, buvo perkeltas ant drobės.

Šis garsus kūrinys buvo eksponuotas Dresdene (Vokietija)1899 metais, Bordo (Prancūzija) 1964 metais, Veimare (Vokietija) 1972 metais, Vašingtone, Niujorke, Detroite, Los Andžele, Hjustone (JAV)1975–1976 metais, Meksike (Meksika), Vinipege, Monrealyje (Kanada) 1976 metais, Bonoje (Vokietija) 1978 metais, Frankfurte prie Maino (Vokietija) 1991 metais, Nagaokoje (Japonija) 1996 metais. Po 17 metų pertraukos Lietuvos dailės muziejaus ir Valstybinio Ermitažo muziejaus sutarimu paveikslas „Madona su kūdikiu po obelimi“ atkeliavo į Lietuvą mūsų šalies pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga.

„Šis paveikslas, apdraustas 2 milijonais dolerių, buvo gabenamas specialiu transportu su apsauga iš Rusijos per Helsinkį ir Taliną į Vilnių. Prieš kelionę jį apžiūrėję restauratoriai įvertino, kad jis yra geros būklės, todėl gali būti vežamas – nes toli gražu ne visi šedevrai gali būti skolinami parodoms“, – akcentavo N.Masiulionytė.

Vilniaus paveikslų galerijos lankytojai paveikslą „Madona su kūdikiu po obelimi“ gali apžiūrėti iki rugsėjo 8 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius