Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Į Vilnių atvykstantis Mike‘as Sternas – gitaros virtuozas, galintis groti abiem sulaužytomis rankomis

Tai atsitiko 2016-ųjų vasarą. Gracingas 64-erių niujorkietis Mike‘as Sternas bėgo į taksi, kad spėtų į oro uostą: laukė turo koncertai. Nelaimei, vidury gatvės krito ir susilaužė abi rankas. Ką tokio lygio gitaristui, kuris net 6 kartus nominuotas „Grammy“, reiškia dvi sulaužytos rankos, gali suprasti nebent aukščiausios lygos sportininkai. Ką gi darė M.Sternas? Grojo toliau.
Mike'as Sternas
Mike'as Sternas / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 2 Koncertas Muzika

Lapkričio 10 d. šis virtuozas su kitomis JAV muzikos legendomis surengs išskirtinį koncertą Vilniaus Kongresų rūmuose.

Lieka vos mėnuo iki susitikimo su žmogumi, kuris yra talento, meistriškumo, pozityvumo ir amžino judėjimo sinonimas. Tai nebus tiesiog koncertas. Tai bus žvaigždėtas vakaras, kurio blogiausia dalis – ta, kad anksčiau ar vėliau jis baigsis, nors nieku gyvu nesinorės. Tai bus lapkričio 10-oji, penktadienis – diena, kai vienoje scenoje savo akimis bus galima pamatyti legendinę JAV ketveriukę: be minėtojo M.Sterno, gros būgnininkas Dave‘as Wecklas, saksofonistas Bobas Malachas ir bosistas Tomas Kennedis.

Projekto partnerio nuotr./Mike'as Sternas
Projekto partnerio nuotr./Mike'as Sternas

Visi jie – geri draugai, kartu ir atskirai sukūrę daug gražių dalykų įrašų studijose, festivaliuose, džiazo koncertuose. Dave‘as buvo tas, kuriam po patirtos traumos M.Sternas pranešė, kad neketina kabinti gitaros ant vinies ir laukti, kol rankos sugis.

„Žinojau, kad gyjimo procesas bus ilgas. Dešinė ranka kaip reikiant streikavo, bet radau būdų, kaip ją perkalbėti. Su kaire buvo lengviau. Ko gero, sportininkai išmano geriau nei gitaristai, kaip dirbti po traumos, – šyptelėdamas pasakojo M.Sternas. – Žinote, reikia dvasios stiprybės, kad norėtum tą daryti. Net kai esi visiškai sveikas, privalai norėti kaskart būti tuo šauniu kareiviu, kuris vos gavęs iškvietimą šoka į kelią. Tiesą sakant, kelionės ne visada yra smagus dalykas, jose prireikia didžiulės ištvermės. O tada tu susilaužai abi rankas... Kai esi per sprindį nuo turo ir albumo įrašų... Man pasisekė, kad gavau neįtikėtiną gydytoją, rankos ir plaštakos specialistą, pas kurį lankosi visa Niujorko filharmonija ir simfoninis orkestras, daugybė gitaristų, muzikantų. Sutarėme, kad viskas yra įmanoma. Daug dirbau su savimi. Žinau, kad visi, net labai talentingi muzikantai, mėgsta atsikalbinėti: šiandien nėra nuotaikos, man depresija, neprivalau groti kasdien ir panašiai. Bet iš tiesų turi dirbti kiekvieną mielą dieną, tik taip išlaikysi gerą formą. Nuo to tik geriau bus pasauliui ir kiekvienam iš mūsų.“

„Nerealu, kad Mike‘ui pavyko! Ir tai dar kartą įrodo, kad muzika gydo, ji turi stebuklingo pozityvo!“ – praėjus porai mėnesių po bičiulio traumos džiūgavo perkusininkas D.Wecklas.

„Neįtikėtina ir tai, koks buvo žmonių palaikymas! Aš pats nesu vaikinas iš Facebooko ar Twitterio. Šiuo klausimu esu įstrigęs tamsiuose viduramžiuose. Bet mano žmona (taip pat žinoma gitaristė Lenny Stern, – aut. past.) su visais komunikavo. Ne tik draugai, bet ir nepažįstami žmonės mane labai palaikė. Ir man tai reiškia labai daug. Ačiū visiems! Jūs neįsivaizduojate, kokia man šventė groti vėl“, – pasinaudodamas Dave‘o vaizdo kamera tąkart dėkojo M.Sternas.

Ko gero, Mike‘o draugų pernelyg nenustebino faktas, kad vos apsigydęs žaizdas, jis jau sėdėjo savo studijoje ir lygiomis jėgomis su visais įrašinėjo albumą. „Žmonės sako, kad jie nejaučia, negirdi jokio skirtumo. Bet aš žinau, kad įraše yra kelios skaudžios vietos. Vis dėlto, galiu tik džiaugtis, kad esu pajėgus groti tuo pačiu tempu ir laikytis švarių natų. Tai visada buvo mano arkliukas: groti greitai, bet artikuliuotai“, – šypsosi pasaulinio garso gitaros virtuozas.

Šiandien jau net neįtartum, kad jis buvo patyręs tokią traumą, ir todėl ypač verta pasiskubinti į lapkričio 10-osios koncertą, – pasiklausyti džiazmenų išminties, kurią jie perduoda kartu su fantastiškai atliekama muzika, begaline meile, ryškiausia vidine šviesa. Ir niekas nesustabdys jų. Ir jūsų... M.Sterno, D.Wecklio, B.Malacho ir T.Kennedžio jungtinio koncerto bilietus platina tiketa.lt. Bilietai brangs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius