-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vilnių renkasi svarbiausi Europos teatro lyderiai

Šis savaitgalis ypatingas Lietuvos teatro ir šokio profesionalams – čia viešės pasaulio meno ekspertai, bus galimybė ne tik užmegzti kontaktus su užsienio teatrais, festivaliais, bet ir apsikeisti idėjomis, pasisemti žinių.
IETM susitikimo spaudos konferencija
IETM susitikimo spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Spalio 8–11 dienomis sostinėje įvyks vienas didžiausių pasaulio scenos menų tinklo IETM (Informal European Theatre Meeting) susitikimas, kuriame viešės apie 400 įtakingų scenos meno ekspertų ir kūrėjų iš viso pasaulio.

Čia susirenka teatrinis NATO su visomis savo saugumo pajėgomis. Tiek svarbių teatro žmonių, kurie yra pagrindiniai Europos teatro lyderiai Lietuvoje neturėjome visus 20 metų.

„Čia susirenka teatrinis NATO su visomis savo saugumo pajėgomis. Tiek svarbių teatro žmonių, kurie yra pagrindiniai Europos teatro lyderiai Lietuvoje neturėjome visus 20 metų. Tiek metų praėjo ir po Berlyno sienos griuvimo“, – teigė Menų spaustuvės programų koordinatorius Vaidas Jauniškis.

Pasak Menų spaustuvės direktoriaus Audronio Imbraso, šis susitikimas yra didžiausias jo vadovaujamos įstaigos projektas: šiuo metu užsiregistravę apie 380 dalyvių, tik 30 iš jų yra iš Lietuvos. A.Imbraso teigimu, pasitikėjimo savo jėgomis ir tikėjimo, kad įmanoma surengti tokį renginį pridėjo ir tai, jog šiemet Vilnius yra paskelbtas Europos kultūros sostine.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Menų spaustuvė
IETM meninės programos renginiai vyks ir renovuotoje Menų spaustuvėje.

Vilniuje vyksiančio festivalio tema – „Rytietiški pažadai“. V.Jauniškio teigimu, šis susitikimas bus puiki galimybė išsiaiškinti, ar mes, Rytų gyventojai išpildėme po Berlyno sienos griuvimo vakariečiams duotus pažadus, ar išpildėme jų lūkesčius ir esame įdomus jiems kaip ir anksčiau.

Konferencijoje bus gvildenamas Rytų ir Vakarų šalių menų santykis, menininkų „nutekėjimo“ iš rytų į vakarus bei scenos menų rinkos dėsnius. Taip pat vyks Latvijos, Estijos, Gruzijos scenos menų pristatymai, atspindintys kaimyninių šalių panašumus ir skirtumus su Lietuva.

„Tokie susitikimai ir forumai padeda užmegzti ryšius. Vilniui yra labai didelė garbė, kad renginys vyksta čia“, – kalbėjo programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ vadovas Rolandas Kvietkauskas. R.Kvietkauskas pastebėjo, jog toks renginys gali padėti lietuvių menininkams tapti labiau matomiems, o Vilniui tapti įvairių šalių profesionalų susitikimo vieta.

IETM tinklo generalinė sekretorė Mary Ann DeVlieg teigė, jog iš Vakarų Europos atvykstantiems menininkams yra smalsu pamatyti šiuolaikinius Lietuvos kūrėjus, o lietuviams atsiveria galimybė plėsti pažinčių ratą, pasidalinti patirtimi su užsieniečiais.

Susitikimo svečiams greta įprastinės konferencinės programos bus pristatyta ir meninė, kurioje bus supažindinta su Lietuvos scenos menų panorama. Konferencinės dalies rengėjai – „Menų spaustuvė“ ir IETM tinklo būstinė Briuselyje, meninės – teatro festivalis „Sirenos“ ir Lietuvos šokio informacijos centras.

Per 4 konferencijos dienas IETM konferencijos dalyviai susipažins su 24 lietuvių teatro ir šokio spektakliais: nuo režisierių Oskaro Koršunovo, Rimo Tumino iki pradedančių kūrėjų darbų. Spektakliai bus rodomi „Meno forte“, Menų spaustuvėje, Nacionaliniame dramos teatre, Rusų dramos teatre, Vilniaus Mažajame teatre, Valstybiniame jaunimo teatre ir Ūkio banko teatro arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius