Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ignalinoje – žymių dailininkų pamatytos vasaros spalvos

Ignalinos krašto muziejuje pristatyta penkių žinomų Lietuvos tapytojų darbų paroda „Vasaros spalvos“. Visi jie – Gražina Vitartaitė, Jonas Daniliauskas, Rimas Zigmas Bičiūnas, profesoriai Bronius Gražys ir Nacionalinės premijos laureatas Mindaugas Skudutis – labai stiprūs, saviti, dailės pasaulyje pripažinti menininkai.
Paroda „Vasaros spalvos“
Paroda „Vasaros spalvos“ / Ignalinos r. savivaldybės nuotr.

Tokias asmenybes bendram buvimui ir kūrybai subūrė Aukštaitijos nacionaliniame parke, Antalksnėje, vykęs pleneras. Jo metu gimę darbai ir papuošė muziejaus erdves. Menininkai dovanojo Ignalinai ypatingą renginį ir gražias gėrėjimosi jų paveikslais akimirkas.

Muziejaus darbuotoja Marija Kirkienė susirinkusiems ignaliniečiams pristatė svečius, džiaugėsi puikia paroda bei trumpai apžvelgė plenerų kilmę. Pleneras – tapymas iš natūros gamtoje, tikroviškai pavaizduojant matomus vaizdus, perteikiant natūralias gamtos spalvas ir šviesą. Plenerai atsirado XIX a. pradžioje. Jų pradininkais laikomi anglų tapytojai romantikai. Pastaruoju metu plenero sąvoka yra įgavusi daug platesnę reikšmę ir turinį. Tokiose kūrybinėse stovyklose, įsikūrusiose vaizdinguose gamtos kampeliuose, susitinka įvairių kartų ir pakraipos menininkai, vyksta patirties perdavimo pamokos. Jų metu gimsta meno kūriniai, kurie visuomenei paprastai pristatomi plenerui baigiantis, po to jie patenka į muziejus, parodų sales, viešąsias erdves (miestelių, kurortinių vietovių aikštes, parkus),

Dailininkus pristatė, jų kūrybos braižą apibūdino ir apie puikiai kartu praleistą laiką pasakojo plenero kuratorė menotyrininkė Nijolė Tumėnienė.

„Plenerai lyg ir populiarūs, bet į juos dabar daug kas rimtai nežiūri. Šie didelę patirtį turintys dailininkai nenuvertina paveikslo kaip tapybos formos ir labai atsakingai žiūri į kūrybą, todėl ir paroda atrodo labai solidžiai“, – sakė menotyrininkė.

Buvo padėkota plenero rėmėjui verslininkui Robertui Paparčiui, dailininkus pakvietusiam į savo sodybą ir ten juos nuoširdžiai globojusiam.

„Mums be galo didelis džiaugsmas ir garbė, kad mūsų krašte sutikote būti, kurti ir dovanojote šią puikią parodą“, – sakė menininkus sveikinęs Ignalinos rajono savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Mačys.

Plenero dalyviams, kuratorei ir rėmėjui jis dovanojo Ignalinos krašto nuotraukų albumus.

Ignaliniečiams linkėta malonių akimirkų parodoje. Tie, kas jau matė darbus, išsinešė jų sukurtą nuotaiką ir ilgam prisimins savitą spalvų žaismą, įdomiai pamatytą ir perteiktą Ignalinos krašto peizažo, žmonių gyvenimo dalelę ar gamtos inspiruotą laisvą interpretaciją. Rimas Zigmas Bičiūnas žavi savo ekspresija, optimizmu, ryškiomis ir kontrastingomis spalvomis bei figūromis. Kraštiečio Mindaugo Skudučio (gimęs Antagavėje) urbanistiniuose paveiksluose – magiška trauka ir paslaptis, atpažįstami Linkmenų, Ginučių, Palūšės motyvai. Siurrealistinės stilistikos Broniaus Gražio darbuose – tiek daug miško, ežero ar paprasčiausios parko žemės spalvų ir atspalvių. Tiesiog užburiantys ir tarsi vos nujaučiamą stebuklą slepiantys Jono Daniliausko buitinės tematikos vaizdai: „Salų I kaimas“, „Kavinė Ginučiuose“, „Vėlyvos vyšnių skynėjos“ ir kt. Gamtos įkvėpti moderniški ir fantastiniai vaizdai, subtili erdvės nuojauta, jausmų trapumas atveria be galo įdomų dailininkės Gražinos Vitartaitės pasaulį. Tai tik maža nuorodą į tai, ką galima aptikti parodoje „Vasaros spalvos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius