Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įkvėpimui, džiaugsmui, rimčiai: švenčių laikotarpio renginiai, kuriuos verta aplankyti

Kupinas vilties, džiaugsmo šventinis laikotarpis gali tapti puikiu metu stiprinant ryšius su šeima, draugais bei savimi. 15min atrinko nemažą šūsnį kultūrinių įvykių – nuo koncertų, ekskursijų, parodų iki mugių ir spektaklių – kurių šiuo laukimo bei švenčių laikotarpiu nevertėtų praleisti. Galbūt šių renginių metu rasite ne tik įkvėpimo, idėjų, kaip paminėti šventes, bet ir minčių, ką padovanoti sau ir mylimiausiems. Pasižvalgykite!
Akimirka iš spektaklio „Spragtukas“
Akimirka iš spektaklio „Spragtukas“ / Martyno Aleksos nuotr.

Vilnius

1

Opera-performansas „Saulė ir jūra“

Opera-performansas „Saulė ir jūra“ Vilniuje / Luko Balandžio nuotr.
Opera-performansas „Saulė ir jūra“ Vilniuje / Luko Balandžio nuotr.

Didžiulio dėmesio prieš metus Lietuvoje sulaukusi opera-performansas „Saulė ir jūra“ sugrįžta į Vilniaus taksi parką. Prestižiniu Venecijos meno bienalės „Auksiniu liūtu“ apdovanotas Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės kūrinys bus atliekamas iki gruodžio 13 d., bilietai beveik išparduoti.

Kada

gruodžio 5–13 d.

Kur

Vilniaus taksi parke.

2

Baletas „Spragtukas“

„Spragtukas“ / Martyno Aleksos nuotr.
„Spragtukas“ / Martyno Aleksos nuotr.

Kupinas paslapties ir stebuklų, poezijos ir grožio baletas, nuostabių svajonių, išsipildančių tik šv. Kalėdų naktį šalia žaliaskarės eglės.

Kada

gruodžio 7–18 d.;

Kur

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras.

3

Paroda „Corpisanti. Katakombų relikvijos-skulptūros Valkininkų ir Buivydžių bažnyčiose“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bažnytinio paveldo muziejus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bažnytinio paveldo muziejus

Paroda pristato Romos katakombų šventųjų relikvijas-skulptūras arba corpisanti (it. „šventieji kūnai“). XVIII a. vid. – XIX a. vid. jos tūkstančiais paplito daugiau nei dvidešimtyje pasaulio šalių. Parodos dėmesio centre – šv.Bonifaco ir šv.Florijono relikvijos-skulptūros, laikomos vieninteliais išlikusiais corpisanti pavyzdžiais Lietuvoje.

Kada

iki 2023 m. vasario 15 d.;

Kur

Bažnytinio paveldo muziejuje;

4

Spektaklis „Stebuklingas sodas“

Stalo teatro spektaklyje žiūrovai išgirs švedų rašytojos Selmos Lagerliof pasaką „Legenda apie Kalėdų rožę“. Tai pasaka apie žmonių smalsumą ir gėrį, apie gamtos atšiaurumą ir grožį, apie abejonę ir tikėjimą, apie žodžio davimą ir apie patį nuostabiausią – gyvybės stebuklą.

Kada

gruodžio 11 d. 17 val.;

Kur

Meno erdvėje „Vileišio 18“;

5

Bonobo koncertas

Asmeninio albumo nuotr./Bonobo
Asmeninio albumo nuotr./Bonobo

Į sostinę grįžta 5 kartus „Grammy“ nominantas, puikus muzikantas, pasaulyje pripažintas prodiuseris ir didžėjus iš Didžiosios Britanijos Bonobo.

Kada

gruodžio 13 d., 20 val.;

Kur

„Compensa“ koncertų salė.

6

„Traviata“

Operos „Traviata“ premjera / Martyno Aleksos nuotr.
Operos „Traviata“ premjera / Martyno Aleksos nuotr.

Giuseppės Verdi „Traviata“ – viena populiariausių ir dažniausiai statomų pasaulyje operų, šiuo spektakliu 1920 metų gruodžio 31 d. prasidėjo ir Lietuvos operos kelias. Tai – jau devintasis šios operos pastatymas šiame teatre.

Kada

gruodžio 22–31 d., sausio 3–4 d.;

Kur

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

7

Paroda apie vaikystę LDK

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Eksponatai iš parodos „Nerūpestingas amžius. Vaikystė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Eksponatai iš parodos „Nerūpestingas amžius. Vaikystė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“

Paroda „NErūpestingas amžius. Vaikystė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“, skirta vaikystės fenomeno Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje ir Abiejų Tautų Respublikoje istorijai. Parodą sudaro keturios dalys, išdėstytos teminiu ir chronologiniu principais, joje eksponuojama beveik 300 objektų: portretų, grafikos darbų ir piešinių, rankraščių, vadovėlių ir proginių leidinių, archeologinių radinių, vaikiškų drabužių ir aksesuarų, baldų, žaislų ir vaikiškų ginklų, mokymosi priemonių bei kitų su vaikyste susijusių istorinių artefaktų.

Kada

iki 2023 m. sausio 15 d.;

Kur

Valdovų rūmuose;

8

Domanto Razausko akustinis Kalėdų koncertas

Mykolo Stulpino ir Ryčio Šafranausko nuotr./Domantas Razauskas ir grupė „Vos Vos“
Mykolo Stulpino ir Ryčio Šafranausko nuotr./Domantas Razauskas ir grupė „Vos Vos“

Dainų autorius ir atlikėjas, radijo laidų vedėjas kviečia į akustinių improvizacijų, dainų ir eilių koncertą be fejerverkų, be šou ir be „kur jūsų rankos“. Tik viena netobula gitara, vienas netobulas balsas ir netobulos netobulo autoriaus dainos. Visiškai naujos ir visiškai senos. Jaukiai.

Kada

gruodžio 16 d. 19 val.;

Kur

Mokytojų namų „Baltojoje salėje“;

9

Festivalis „Stačiatikių Kalėdos Lietuvoje“

Luko Balandžio nuotr./Akustinio „Lemon Joy“ koncerto akimirka (asociatyvi nuotr.)
Luko Balandžio nuotr./Akustinio „Lemon Joy“ koncerto akimirka (asociatyvi nuotr.)

Tarptautinės programos „Kultūrų dialogas“ festivalis „Stačiatikių Kalėdos Lietuvoje“ jau devynioliktą kartą džiugins Lietuvos sostinės gyventojus ir svečius. Šįmet programoje – Tbilisio Vano Saradžyšvilio valstybinės konservatorijos Konstantino Vardelio styginių kvartetas (gruodžio 14 d.), ukrainiečių tradicinės muzikos vakarą gros ansamblis „Dička" (gruodžio 17 d.), festivalį uždarys pripažintas menininkas, daugelio tarptautinių konkursų ir apdovanojimų laureatas pianistas iš Kroatijos Andrejus Gugninas (gruodžio 21 d.)

Kur

gruodžio 14–21 d.

Kada

Šv.Kotrynos bažnyčioje ir Filharmonijoje.

10

Choro „Singphonics“ kalėdinis koncertas

Jau septintus metus gyvuojantis šiuolaikinis choras „Singphonics” kviečia Jus į jaukų prieškalėdinį vakarą, kuriame išgirsite populiarius pasaulinius hitus, džiazo standartus ir ne vieną kalėdinę kompoziciją.

Kada

gruodžio 20 d. 18.30 val.;

Kur

Vilniaus Gaono Žydų muziejuje.

11

Rūtos MUR koncertas

Asmeninio albumo nuotr./Rūta MUR
Asmeninio albumo nuotr./Rūta MUR

Prieš metų pabaigą ji kviečia susitikti „Tamsta” klube ir nusikelti keliais dešimtmečiais atgal. Atrasti save minioje tarp dūmų ir šviesų, skambant tamsiam disko, kurį atlieka atviroji kaubojė.

Kada

gruodžio 20–22 val.;

Kur

„Tamsta Clube“.

12

Naujametinis koncertas „Viva la diva“

Asmeninio albumo nuotr./Ieva Prudnikovaitė
Asmeninio albumo nuotr./Ieva Prudnikovaitė

Naujųjų metų vakarą Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Gintaro Rinkevičiaus, kviečia klausytis trijų spindinčių vokalo deivių – Onos Kolobovaitės, Ievos Prudnikovaitės ir Evelinos Sašenko.

Kada

gruodžio 31 d., 19 val.;

Kur

Vilniaus lenkų kultūros namuose;

Kaunas

13

Spektaklio „Žemė“ premjera

NKDT nuotr. /NKDT
NKDT nuotr. /NKDT

Spektaklis „Žemė“ – unikali galimybė susipažinti su Ukrainos literatūros klasika ir šiuolaikiška jos interpretacija teatre. Ukrainos menininkų komanda iš Kyjivo pristato Olhos Kobylianskos (1863–1942) romano inscenizaciją Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Kada

gruodžio 10–11 d.

Kur

Nacionalinis Kauno dramos teatras.

14

Grupės „shishi“ koncertas

„Sinagogoje lauksim jūsų, nes norim pasidalint koncertine programa. Jau turim šimtą tūkstančių dainų, dėl to galim grot net tokį ilgą koncertą, kad atsibostų. Taip nedarysim. Grosim visokias dainas iš pirmo, antro, trečio ir antro su puse albumo. Būtų smagu susitikt ir pajuokaut kažką. Ateikit, linkėjimai, shishi“, – rašoma grupės kvietime.

Kada

gruodžio 17 d., 20 val.

Kur

„Sinagoga studio“.

15

Monikos Liu koncertas

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Liu
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Liu

Monika Liu kviečia į „Žalgirio“ arenos amfiteatrą, kuriame šventine nuotaika ir jaukumu pripildytu skambesiu dalinsis kartu su pianistu Dmitrij Golovanov.

Kada

gruodžio 28 d., 20 val.;

Kur

Kauno „Žalgirio“ arenoje.

16

„Dorianas“

Lucie Jansch nuotr./Spektaklio „Dorianas“ akimirka
Lucie Jansch nuotr./Spektaklio „Dorianas“ akimirka

„Dorianas“ – pasaulinį pripažinimą pelniusio režisieriaus Roberto Wilsono premjera Nacionaliniame Kauno dramos teatre, kuriama kartu su Vokietijos D’haus teatru Diuseldorfe (Düsseldorfer Schauspielhaus). Robertas Wilsonas – vienas svariausių mūsų laikų teatro kūrėjų, pakeitęs žiūrovų suvokimą apie vyksmą scenoje. Jo kūriniuose dera šokio, performanso, architektūros, tapybos, muzikos ir dramos elementai.

Kada

gruodžio 31 d., vasario 24–26 d.;

Kur

Nacionalinis Kauno dramos teatras.

Klaipėda

17

Šventinės klasikos festivalis „Salve Musica“

Koncertų salės nuotr./Klaipėdos koncertų salė
Koncertų salės nuotr./Klaipėdos koncertų salė

Paskutinį kalendorinių metų mėnesį Klaipėdos koncertų salė pristato šventinės klasikos festivalį „Salve Musica“. Klausytojai turės galimybę pasimėgauti klasikos kūriniais, perteikiančiais prasmingą Kalėdų laukimo jausmą ir kuriančiais šventinę nuotaiką.

Kada

gruodžio 2–29 d.

Kur

Klaipėdos koncertų salėje.

18

Spektaklio „La CALASH La Latin-LT“ premjera

Šis spektaklis sukurtas pagal „La CALASH La Latin“ – kūrinį, kurio premjera įvyko 1997 m. Danijoje ir choreografui Palle Granhøj atnešė tarptautinę sėkmę su daugiau nei 100 pasirodymų visame pasaulyje. 2022 metais kūrinys švenčia 25 metų jubiliejų.

„La CALASH La Latin-LT“ yra sukurtas išskirtinai Šeiko šokio teatrui ir kartu su juo. Naujas spektaklis grindžiamas ta pačia idėja ir muzika, tačiau nauja choreografija, judesine medžiaga bei plėtoja partneringo diskusiją šokyje.

Kada

gruodžio 2 d., 19 val.

Kur

Klaipėdos kultūros fabrike.

19

Miuziklas „Čikaga“

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Miuziklas „Čikaga“.
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Miuziklas „Čikaga“.

Antrasis ilgiausiai Brodvėjaus istorijoje rodomas miuziklas „Čikaga“ (1975) – muzikinė baudžiamojo teisingumo satyra reporterės Maurine Dallas Watkins pjesės (1926) motyvais, pasakojanti apie dvi dėmesio ir pripažinimo siekiančias žudikes. Miuziklas persmelktas seksualumo ir ironijos. Būti žinomu – siekiamybė. Nesvarbu, kur bebūtum ir ką darytum, tavo gyvenimo prasmė – šviesti spindinčia žvaigžde. Tavo pasirodymas sukamas kaip šou, videoklipas ar dar vienas sensacingas nusižiovavimas. Režisavo Rūta Bunikytė.

Kada

gruodžio 15 d., 19 val.

Kur

Švyturio arena.

20

Spektaklis „Sniego karalienė“

Domo Rimeikos nuotr./Eglė Jackaitė Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Sniego karalienė“
Domo Rimeikos nuotr./Eglė Jackaitė Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Sniego karalienė“

Viename mieste gyvena du geriausi draugai – Kajus ir Gerda. Jiems gera kartu leisti laiką, prižiūrėti visus metus žydinčią rožę, klausytis mylimos močiutės istorijų, net jei jos ir apie grėsmingąją Sniego karalienę. Kol vieną dieną Kajus dingsta ir niekas nežino kur. Žmonės įtaria blogiausia, tačiau Gerda negali susitaikyti su mintimi, kad jos mylimas draugas galėjo žūti. Tad ji pasiryžta leistis į pavojų bei stebuklų kupiną kelionę ir padaryti viską, kad surastų ir išgelbėtų savo mylimą bičiulį. Ji net neįtarė, kad draugą reikės gelbėti iš pačios Sniego karalienės nelaisvės...

Kam

šeimai ir vaikams nuo 7 metų;

Kada

gruodžio 20 d., sausio 21 d., vasario 19 d.;

Kur

Klaipėdos dramos teatre.

21

„Graži ir ta galinga“ naujametinis koncertas „Mimozos ir Sirenos“

„Graži ir ta galinga“ naujametinį vakarą kviečia jus į spektaklį-koncertą „Mimozos ir sirenos“. Savo pastarųjų metų nerimą paleisime būgnų ritmu, kad vėl iš naujo sutiktume save – žavias, galingas ir laimingas, net jei kartais ir pasiklydusias, bet vis grįžtančias į save!

Kūrybinė grupė: aktorės Vaiva Kvedaravičiūtė, Rugilė Latvėnaitė, Ieva Pakštytė, Asta Zacharovaitė, Marija Žemaitytė, dramaturgė Birutė Kapustinskaitė, scenografė Rūta Venskutė, šviesų dailininkas Julius Kuršys, garso režisieriai Kipras Dominas, Laurynas Milinis.

Kada

gruodžio 31 d., 18 val.

Kur

Klaipėdos kultūros fabrike.

Panevėžys

22

Geriausios roko baladės

Povilas Meškėla, Jeronimas Milius, Česlovas Gabalis/ D.Metvejev nuotr.
Povilas Meškėla, Jeronimas Milius, Česlovas Gabalis/ D.Metvejev nuotr.

Gerai žinomi ir mylimi dainininkai – Česlovas Gabalis ir Jeronimas Milius pastaruoju metu aktyviai koncertuoja ir dalyvauja įvairiuose projektuose, tačiau meilė roko muzikai kaskart sujungia juos bendram pasirodymui.

Kada

gruodžio 4 d.,

Kur

Panevėžio muzikiniame teatre.

23

Opera „Traviata“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Liudas Mikalauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Liudas Mikalauskas

Tarptautinių konkursų laureatai Ona Kolobovaitė, Egidijus Bavikinas, Liudas Mikalauskas bei pianistė Beata Vingraitė parengė kamerinį G. Verdi operos „Traviata“ atlikimą.

Kada

gruodžio 7 d., 18 val.;

Kur

Panevėžio muzikiniame teatre.

24

Spektaklis „Šv. speigas“

Arvydo Gudo nuotr./Aleksandro Špilevojaus spektaklis „Šv. Speigas“
Arvydo Gudo nuotr./Aleksandro Špilevojaus spektaklis „Šv. Speigas“

Neseniai praūžus pilietiniam karui Amerikoje, grupė įtartinų veikėjų pūgos metu užstringa pakelės užeigoje vidury niekur. Staiga išaiškėja kad likimo suvesti keleiviai stropiai slepia savo tikrąją tapatybę, tarpusavio ryšius ir savo tikruosius buvimo čia tikslus, keliančius įtampą bei mirtiną pavojų visiems įstrigusiems šioje vietoje. Ar kas nors išgyvens speigo naktį? Režisavo: Aleksandras Špilevojus.

Kada

gruodžio 15–31 d.

Kur

Juozo Miltinio dramos teatre.

Trakai

25

Koncertas „Hamdam – Sufijų muzikos paslaptis“

Muzikiniame projekte skambės sufijų muziką, atliekama kurdų ir persų kalbomis, grojant tradiciniais Artimųjų Rytų instrumentais. Muzikantai iš Irano atlieks poemas paremtas savo pačių kūryba bei garsaus persų poeto Rumi filosofija. Tai proga pažinti, bei švelniai prisiliesti prie artimųjų rytų dervišų paslapties. Koncerto pabaigoje galima bus prisijungti prie dervišų judesio meditacijos, patiriamos per šokį sukantis ratu.

Kada

gruodžio 10 d. 19 val.;

Kur

Pabaliuose, Senuosiuose Trakuose;

26

Šventinis koncertas Užutrakio dvare

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Užutrakio dvaras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Užutrakio dvaras

„Šventinis koncertas“ – antrosios šv. Kalėdų dienos popietė su laike netirpstančia klasika prakilnioje Užutrakio rūmų salėje. Koncerto programoje skambės išskirtinai šiai progai parinkti Giacomo Puccini, Johanno Strausso, Franzo Leharo ir kitų kompozitorių populiarūs vokalinės muzikos šedevrai. Dainuos Emilė Elena Dačinskaitė, Antanas Zakarauskas ir akomponuos Linas Dužinskas.

Kada

gruodžio 26 d., 14 val.;

Kur

Užutrakio dvaro sodybos rūmuose.

27

Koncertas „Nauja pradžia“

Šventinę popietę Užutrakio dvare vyks koncertas „Nauja pradžia“, kuriame skambės Claude'o Debussy, Jules;o Massenet, Antoníno Dvořako, Camille'io Saint-Saënso ir kitų muzika. Ją atliks Karolina Glinskaitė, Minadora Šernaitė bei Birutė Asevičiūtė.

Kada

gruodžio 31 d., 15 val.

Kur

Užutrakio dvaro sodybos rūmuose.

Tauragė

28

„The Ditties“ koncertas

„The Ditties“ yra vienintelis Lietuvoje profesionalių džiazo dainininkių trio, jau 11 metų atliekantis retro džiazo ir svingo muziką. Dešimtmečio proga svingo karalienės pristatė naujausią savo programą „Estrada“, kurioje gražiausi lietuviški kūriniai suskamba naujai džiazo, svingo, boogie-woogie ritmuose.

Kada

gruodžio 26 d., 16.30 val.;

Kur

Tauragės kultūros rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius