-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Infliacija smogė kultūrai: kyla bilietų kainos, piratavimo rodikliai – aukštumose

Metinei infliacija Lietuvoje peržengus 20 proc. ribą sunkumų patiria ir didžiausios šalies kultūros įstaigos. Kai kurie teatrai į rudenį prasidėsiantį naująjį sezoną kviečia už 10 proc. didesnę kainą, kino rodytojai sunerimę – nelegalaus turinio vartojimo rodikliai patyrė didžiulį šuolį aukštyn.
Kultūros renginiai
Kultūros renginiai / 15min nuotr.

Kinas

Kino rodytojų asociacijos atstovas Raimundas Bilinskas 15min teigė, kad bilietų kainos augo pavieniuose kino teatruose: „Tai sprendžia kiekvienas kino teatras savarankiškai.“ Jis prognozuoja, kad ateinantį pusmetį bilietų kainos kils, nes pabrango elektra, auga atlyginimai bei kiti veiklos kaštai.

Pasak pašnekovo, 2022 metais bilietų perkamumas vis dar 30 proc. prastesnis nei 2019 metais: „Taip, tendencija auganti, jei lyginsime su dvejais pandemijos metais, tačiau į buvusius skaičius planuojame grįžti tik rudenį, tad šie metai bus bent 25–30 proc. blogesni nei prieš pandemiją. Tiesa, dar ir su sąlyga, kad rudenį nesulauksime drastiško COVID-19 atvejų augimo.“

Vienas iš saugiklių tiek kino teatrams, tiek filmų platintojams yra lengvatinis PVM tarifas, leidžiantis bent kiek lengviau kvėpuoti, aiškino R.Bilinskas. Pratęsus šią lengvatą dar metams, asociacijos atstovo įsitikinimu, kino teatrai nebūtų priversti smarkiai kelti bilietų kainas.

Vartotojai pradėjo kur kas aktyviau lankytis piratinėse svetainėse, kurios pagal LRTK yra blokuotos. Tai rodo paskutiniai lankomumo rodikliai, kokių jau seniai nebuvo.

Paklaustas, ar karas, pandemija bei infliacija skatina nelegalaus turinio paieškas internete, R.Bilinskas atsakė teigiamai: „INAC duomenimis, vartotojai pradėjo kur kas aktyviau lankytis piratinėse svetainėse, kurios pagal Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimą yra blokuotos. Tai rodo paskutiniai lankomumo rodikliai, kokių jau seniai nebuvo.“

Nelegalus tinklalapis Data Unikalūs lanktytojai per dieną
Linkomanija.net gegužės 19 d. 65 935
gegužės 31 d. 67 632
birželio 12 d. 72 766
Filmai.in 60 000

„Žmonės ieško nemokamo turinio“, – komentavo R.Bilinskas. Jo žodžiais, ši tendencija ėmė stiprėti nuo pandemijos pradžios žmonėms įpratus viską žiūrėti namuose.

„Mūsų institucijos ne viską padarė autoriams apsaugoti ir pasigendame ilgalaikės strategijos šiuo klausimu“, – teigė R.Bilinskas.

Jo nuomone, teisinė bazė prižiūrint nelegalaus turinio vartojimą šiuo metu yra pakankama, tačiau jai trūksta priežiūros: „Atsakingos institucijos turėtų intensyviau dirbti kovodamos su piratavimu. Kol kas darbas labai neefektyvus ir norėtųsi Kultūros ministerijos įsitraukimo, kadangi tai tiesiogiai liečia kino teatrus bei kitus legalius žiūrėjimo būdus.“

123RF.com nuotr./Kompiuteris
123RF.com nuotr./Kompiuteris

Teatras

Klaipėdos dramos teatrui (KDT) pastarieji metai lengvi nebuvo. Pasak įstaigos vadovo Tomo Juočio, pabrango absoliučiai visos paslaugos – nuo lifto priežiūros iki valymo paslaugų. Mažiausiai 2,5 karto pakilo reikalingų dekoracijų, gaminamų iš aliuminio ar faneros, kainos, autoriai prašo didesnių honorarų, be abejo, išaugo ir energetikos kaštai.

Viena svarbiausių valstybinio teatro funkcijų, anot pašnekovo, yra būti prieinamu visiems. Tad ir bilietų smarkiai pabranginti negalima: „Teatras negali tapti elitiniu menu blogąja prasme.“ Jis tikino, kad jautresnėms grupėms bilietai jokiu būdu nepabrangs, galios visos nuolaidos tiek jaunimui, tiek senjorams, tiek pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms.

Vis dėlto bilietai brangs 10 proc. Kaip pasakojo T.Juočys, jų kainos KDT yra suskirstytos pagal sėdėjimo sektorius. Antai spektaklį „Tarp Lenos kojų, arba „Švenčiausiosios Mergelės Marijos mirtis“ geresniame sektoriuje žiūrovai galėjo pamatyti už 22 Eur, bet ateinantį sezoną jau reikės susimokėti 24 Eur. Be to, brangsta ir bilietų platintojų paslaugos, todėl galiausiai žiūrovai turės sumokėti 25,15 Eur.

Repertuarą sudarėme daug tankesnį, nes siaubingai trūksta pinigų…

Ar į naujojo sezono spektaklius žiūrovai noriai perka bilietus? „Šiuo metu tik baigėme bilietų platintojo paslaugų pirkimą ir dar tik pradėsime prekiauti naujojo sezono bilietais. Repertuarą sudarėme daug tankesnį, nes siaubingai trūksta pinigų… tikimės, kad pavyks grįžti į tą lygį, į kurį jau buvome grįžę iki karo – 94 proc. bilietų pardavimai“, – 15min komentavo T.Juočys.

Vadovas teigė, kad pinigų trūksta jau daug metų, mat KDT darbuotojų algoms reikia sutaupyti 200 tūkst. Eur. Iki pandemijos teatrui problemų nebuvo, tačiau šįmet jau metų pradžioje žinojo, kad pinigų atlyginimams smarkiai trūks: „Iki pandemijos mums su tuo nebuvo problemų, dirbome sėkmingai ir pajėgėme kūrybai ir kitoms teatro reikmėms pridėti iki 40 proc. trūkstamo finansavimo, o šiuo metu nesame tam pajėgūs, todėl saugiklių neturime... Vienintelė galimybė išgyventi – nevykdyti itin svarbaus kūrybinio projekto, dėl kurio derėjomės 4-erius metus, parduoti itin daug bilietų, pagalvoti apie etatų mažinimą ir, jeigu pasiseks, išgyventi.“

Kęstučio Meliausko nuotr./Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys
Kęstučio Meliausko nuotr./Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) pavaduotojas rinkodarai Audrius Kundrotas pažymėjo, kad būsimo sezono bilietai brangs 10 proc.: „Atsirado nauja brangesnė kainų grupė, į kurią įtrauktos tik vietos centrinėje ložėje – nuo rudens ji taps ypatinga žiūrovų salės erdve.“

Kol kas lankytojų susidomėjimas LNOBT spektakliais neatrodo nuslūgęs. A.Kundrotas tikino, kad lankytojai vis dar domisi ir perka bilietus į ateinančio sezono renginius: „Atskirų spektaklių pardavimai yra netolygūs, tačiau, įvertinus bilietų rezervacijas ir pardavimus, pasiekėme maždaug 50 proc. salės užimtumą.“

„Smarkiai pabrango visos paslaugos ir prekės. Kaip pavyzdį galime paminėti, kad spektaklių pastatymui perkamos medžiagos brango nuo 30 iki 60 proc., o statybų rangos darbai pabrango 2,6 karto.“

„LNOBT yra valstybės dotuojamas teatras, todėl tai priklausys nuo bendros valstybės finansinės situacijos. Norime pabrėžti, kad teatro finansinė situacija yra nuolat stebima ir vertinama teatro vadovybės bei finansininkų“, – teigė A.Kundrotas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Kundrotas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audrius Kundrotas

Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) direktorius Martynas Budraitis teigė, kad būsimojo sezono spektaklių bilietų kainos išliks panašios, o kai kuriose kategorijose atsirado 3–5 Eur pigesnių bilietų kategorijų. Visgi premjerų bilietai būna šiek tiek brangesni, pažymėjo M.Budraitis. „Augant paslaugų ir prekių kainoms, norime užtikrinti, kad ir mažesnes pajamas gaunantys teatro žiūrovai išsaugotų galimybę lankytis teatre“, – teigė jis.

„Neįgalieji ir juos lydintys asmenys bilietus gali įsigyti su 80 proc. nuolaida, senjorai – su 30 proc. nuolaida, jaunimas (nuo 7 iki 25 m. amžiaus) – su 25 proc. nuolaida. Atkreipiame dėmesį, kad nuolaida senjorams būsimą sezoną padidinta nuo 20 iki 30 proc. LNDT įvesta nuolaida jaunimui taip pat skiriasi nuo įprastinės studentų ar moksleivių nuolaidos, kadangi taikoma nepriklausomai nuo to, ar jaunas žmogus mokosi. Manome, kad tai aktualu tik pradėjusiems dirbti jaunuoliams. Pirmieji iš meno įstaigų prieš 5-erius metus inicijavome nuolaidą daugiavaikėms šeimoms, nuo rudens šis pasiūlymas bus atnaujintas su naujais partneriais“, – kalbėjo M.Budraitis.

Tiesa, šiuo metu LNDT vykdo Vasaros akciją, kurios metu bilietus galima įsigyti už kur kas mažesnę sumą. M.Budraitis tikino, kad žiūrovai noriai naudojasi akcija.

Teatras planuoja dalyvauti nutolusios saulės elektrinės dalies įsigijimo programoje.

„Vis dėlto, kalbėti apie salių užpildymą – dar anksti, nes prekyba į naujojo sezono spektaklius vyksta dar tik dvi savaites, o žiūrovai gali pirkti bilietus į 60 spektaklių rodymų. Bilietų prekybos apimtys, nors sezonas pasibaigė, nesumažėjo. Artimiausiu metu pasiūlysime žiūrovams įsigyti bilietų į LNDT spektaklius ir kituose miestuose“, – teigė direktorius.

Medžiagų pabrangimas, pabrangusios darbuotojų paslaugos bei energetikos kaštai neaplenkė ir LNDT. Kaip saugiklius LNDT įvardijo valstybės biudžeto asignavimus, birželį duris atvėrusios Mažosios salės veiklą, tarptautines gastroles. Be to, teatras planuoja dalyvauti nutolusios saulės elektrinės dalies įsigijimo programoje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Martynas Budraitis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Martynas Budraitis

Muziejai

Kaip teigė Rūta Kačkutė, Lietuvos nacionalinio muziejaus (LNM) direktorė, jos vadovaujamuose padaliniuose kainos už bilietus kilti neturėtų: „Akivaizdu, kad infliacija palietė ne tik muziejus, bet ir jų lankytojus, todėl šiais metais neketinama kelti lankymo ar paslaugų kainų. Visų pirma yra ieškoma būdų, kaip optimizuoti resursus, o ne didinti lankytojų išlaidų naštą.“

Šiuo metu brangiausias bilietas apsilankymui LNM sudėtyje esančių muziejų ekspozicijose yra 6 Eur, pigiausias – 2 Eur. Lankytojams siūlomos įvairios nuolaidos, tam tikri asmenys gali muziejų lankyti nemokamai.

Išlaidos paslaugoms, prekėms, einamiesiems darbams vidutiniškai išaugo 12 proc.

Visgi infliacija muziejaus neaplenkė. Kaip teigė R.Kačkutė, išlaidos paslaugoms, prekėms, einamiesiems darbams vidutiniškai išaugo 12 proc.

„Didžiausių problemų, tikėtina, gali kilti su didelės apimties investiciniais projektais – projektavimo, tvarkybos, statybos darbais, kai tiekėjai kreipiasi dėl indeksacijos kaštų padengimo. Šiuo metu esame sulaukę vieno tokio kreipimosi“, – sakė LNM direktorė.

ES lėšomis įgyvendinamų projektų kaštų padidėjimas kompensuojamas tomis pačiomis lėšomis, o valstybės biudžeto lėšomis įgyvendinamų projektų kaštų padidėjimas derinimas su Kultūros ministerija.

Kol kas LNM pajamų įmokos yra surenkamo pagal planą, o ištikus krizei LNM pasitikės tuo, ką suplanavo Vyriausybė: „Pagrindiniai finansinės krizės valdymo įrankiai yra numatyti Vyriausybės lygmenyje, Kultūros ir Finansų ministerijoms teikiamose ataskaitose atsispindi lėšų poreikis indeksacijai dengti.“

Iš Kultūros ministerijos LNM reikėtų „lankstesnių sąlygų perskirstyti finansavimą tarp investicinių projektų, greito reagavimo, pritarimo ar nepritarimo, sprendimų dėl išaugusių pastatų išlaikymo kaštų kompensavimo“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rūta Kačkutė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rūta Kačkutė

Muzika

Kiek labai kils Lietuvos nacionalinės filharmonijos (LNF) bilietų kainos naująjį sezoną?

LNF atsiųstame atsakyme teigiama: „Artėjantį 2022–2023 m. sezoną, rugsėjo–gruodžio mėnesiais, lyginant su 2021–2022 m. sezonu, bilietų kainos į LNF organizuojamus renginius iš esmės nesikeis. Kaip ir kasmet, bus atsižvelgiama į numatomą renginio populiarumą ir atitinkamai pritaikomas kainų lygis. Pavyzdžiui, bilietai į Naujametį koncertą Didžiojoje salėje kainavo 50, 40, 30, 25 Eur. Kitais metais kainos bus tokios pačios.

2022 m. rudenį šeštadieniais laukiamų Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertų kainos, priklausomai nuo programos, kainuos 20, 15, 10 arba 40, 30, 20 Eur. Palyginimui 2021 m. tokio paties pobūdžio koncertai vidutiniškai kainavo 25, 20, 15, 10 Eur.“

Įvertinti, ar muzikos mėgėjai jau noriai perka naujojo sezono bilietus, LNF atsakyti negalėjo, nes prekiauti pradėjo tik prieš kelias dienas.

„Jautresnės žmonių grupės gali dabar ir ateinantį sezoną įsigyti tam tikrą bilietų kiekį pigiau. Taikome nuolaidas į visus koncertus: 100 proc. nuolaidą neįgaliesiems (darbingumas iki 20 proc.) ir 20 proc. nuolaidą neįgaliesiems (darbingumas 20–40 proc.). Į tam tikrus koncertus dar yra suteikiamos nuolaidos senjorams, studentams, moksleiviams bei muzikos mokyklų mokytojams“, – rašoma atsakyme.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos nacionalinė filharmonija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos nacionalinė filharmonija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius