Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Inkultūracijos” festivalis kvies prisiminti pamirštas vilko vaikų istorijas

Rugsėjo 27 d. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos organizuojamas kasmetinis kultūros ir knygų festivalis šiais metais kvies pažinti buvusios kaimyninės valstybės – Rytų Prūsijos ir vilko vaikų tragiškus likimus.
Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekoje vyksiantis festivalis „Inkultūracija“ kvies pažinti Rytų Prūsijos ir vilko vaikų tragiškus likimus.
Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekoje vyksiantis festivalis „Inkultūracija“ kvies pažinti Rytų Prūsijos ir vilko vaikų tragiškus likimus. / I.Simonaitytės bibliotekos nuotr.

16 val. festivalio lankytojai kviečiami į vokiečių istoriko dr. Christopherio Spatzo paskaitą „Tik dangus liko toks pat – Rytų Prūsijoje badą išgyvenusieji Lietuvoje“, kuri 17 val. 30 min. bus pratęsiama vilko vaikų temos ekspertų diskusijoje „Vilko vaikai: (ne)išmoktos istorijos pamokos“.

Diskusijoje dalyvaus svečiai iš Vokietijos ir Lietuvos: Lietuvos garbės konsulas Badeno-Viurtembergo žemėje prof. dr. Wolfgangas von Stettenas, žurnalistė ir dokumentinių filmų kūrėja Sonya Winterberg, istorikas dr. Christopheris Spatzas, rašytojas Alvydas Šlepikas ir istorikė Rūta Matimaitytė.

Organizatorių nuotr./Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekoje festivalyje „Inkultūracija“ bus kalbama apie vilko vaikų likimą.
Organizatorių nuotr./Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekoje festivalyje „Inkultūracija“ bus kalbama apie vilko vaikų likimą.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, Rytų Prūsiją, Karaliaučių ir jo apylinkes ištiko humanitarinė katastrofa. Daugiau nei 100 000 žmonių mirė nuo ligų ir nepakankamos mitybos. Išgyvenusieji dažnai buvo vaikai – be tėvų, be šeimos, be namų, likę vieni ir patys sau. Vieni atsidūrė sovietiniuose vaikų namuose, kiti su viltimi išsigelbėti pabėgo į Lietuvą. Dešimtmečius pasaulis beveik nepastebėjo šių vaikų ir jų gelbėtojų lietuvių tragedijos. Tik 1990-aisiais visuomenė sužinojo apie jų likimą. Tada ir prasidėjo kova už jų kančių pripažinimą. Iki šių dienų Lietuvos ir Vokietijos visuomenės prisimena pokario metais į Lietuvą traukiniais, pėsčiomis, vežimais atklydusius Rytprūsių krašto vokiečių vaikus. Kuo ypatingos šių vaikų istorijos? Kokią žinutę mūsų visuomenei siunčia jų pasakojimai? Paskaita ir diskusija vyks su vertimu į lietuvių kalbą.

Festivalio metu lankytojai turės galimybę susipažinti su informacine paroda „Vilko vaikai – pasiklydę tarp Rytų Prūsijos ir Lietuvos“, kuri sukurta pagal rašytojos S. Winterberg ir fotografės Claudios Heinermann žodinės istorijos projektą.

Diskusija ir paskaita yra sudėtinė Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos festivalio „Inkultūracija“ dalis. Festivalis vyks rugsėjo 26 d. – spalio 5 d. ir kvies pažinti miesto erdves ir tapatybes, jo kūrėjus ir kitų valstybių miestų istorijų vingius. Daugiau informacijos festivalio svetainėje: https://www.inkulturacija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius