Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iškilmingai veiklą pradėjo „Šiaulių Monmartro Respublika 2013“

Šiaulių kultūros centre „Laiptų galerija“ šią savaitę įvyko iškilminga jubiliejinio – dešimtojo – tarptautinio festivalio-plenero „Šiaulių Monmartro Respublika 2013“ atidarymo ceremonija.
Vienas iš „Šiaulių Monmartro respublikos“ simbolių – spalvingieji mimai
Vienas iš „Šiaulių Monmartro respublikos“ simbolių – spalvingieji mimai / Vadimo Simutkino/"Šiaulių naujienos" nuotr.

Šiauliečius viliojo puikios emocijos

Jau nuo ryto „Laiptų galerija“ buvo pasiruošusi priimti festivalio dalyvius ir šiauliečius: nuo P. Bugailiškio namo balkono nuleista jau plevėsavo „Šiaulių Monmartro respublikos“ vėliava, ant sienos buvo pritvirtintas „Monmartro“ žemėlapis, sodelyje išrikiuotos kėdės-meno objektai iš rengiamos parodos „Kėdė kitaip“, dalyvavo žaviosios mimės-„musmirytės“ iš Dainų progimnazijos, antrojo aukšto salėse iškabinti Elvyros Kairiūkštytės piešiniai, o galerijos darbuotojos jau apsijuosusios šventines baltas prikyštes.

Tik dar nestovėjo metaliniu šalmu pasipuošęs muitininkas prie dvispalvės užkardos „Laiptų galerijos“ prieigose.

Visi buvo pasiruošę sutikti „Monmartro respublikos“ piliečius ir svečius. Svečiai netruko pasirodyti, nes kaitrią dieną viliojo P. Bugailiškio sodelio vėsa, šventiška aplinka ir laukiančios puikios emocijos.

Šventės pradžią paskelbė varpo dūžiai

Kaip jau įprasta, iškilmingą ceremoniją pradėjo „Šiaulių Monmartro respublikos“ prezidentė – kartu „Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė, kuri pranešė, kad šiemetinis festivalis išskirtinis, nes jame ne ką mažiau nei dailininkų dalyvauja muzikantų iš Olandijos, ir kad šiauliečių laukia trys šventinės dienos su menininkais.

Garbė varpo dūžiais paskelbti festivalio „Šiaulių Monmartro respubliką“ pradžią buvo suteikta olandų kompozitoriui, muzikantui ir politikui Joob Biegelaar – dueto „Duo papilio“ nariui.

O toliau viskas vyko pagal tradiciją: prie „Monmartro“ vėliavos atžygiavo džiazuojantys grupės „The old Limetree Jazzperados“ muzikantai, po to sėkmės festivaliui linkėjo „Monmartro respublikos“ kultūros ministras Ričardas Jakutis ir Šventojo Jurgio bažnyčios vikaras Darius Marcinkevičius.

Šešiolika dailininkų ir devyni muzikantai

Ir prasidėjo pagrindinė ceremonijos dalis – menininkų atvykusių į plenerą pristatymas. Tarp plenero senbuvių buvo įvardyti šiauliečiai dailininkai Sigitas Prancuitis, Irena ir Vilius Šliuželiai, Marytė Ruzgytė, vilnietės Genovaitė Skrabulienė ir Giedrė Riškutė bei antrąjį kartą į šį plenerą atvykstanti baltarusė Viktorija Iljina, o iš debiutantų – klaipėdietis Linas Jankus ir visa grupė Vilniaus bei Latvijos menininkų.

Dailininkams pasipuošus pagrindiniu atributu – pilkomis prijuostėmis – tradiciškai visi susirinkusieji sugiedojo „Šiaulių Monmartro respublikos“ himną ir skambant bravūriškai grupės „The old Limetree Jazzperados“ muzikai, nužingsniavo į galeriją apžiūrėti festivalio „vinies“ – E. Kairiūkštytės piešinių parodos „Ir vėl tie paukščiai...“ bei susipažinti su knyga „Elvyra Kairiūkštytė (1950-2006). Deginantis gyvenimo artumas“.

„Ir vėl tie paukščiai...“ sudomino visus

Kelios dešimtys velionės dailininkės, iki pilnametystės gyvenusios Kuršėnuose, didelių piešinių, pristatyti pirmą kartą ne tik „Laiptų galerijoje“, bet ir Šiauliuose, sudomino ne tik grafikos gerbėjus, profesionalius dailininkus, bet visus atėjusius į parodą šiauliečius.

Kaip daugumą sudomino ir pirmą kartą per šios parodos atidarymą išgirsti prisiminimai apie E. Kairiūkštytę iš jos draugės Reginos Noreikaitės-Norvaišienės bei bendraklasės Zofijos Kulevičienės lūpų. Prisiminimai apie tai, kaip ši garsi menininkė kūrė piešinius ant trijų metrų ilgio popieriaus lakštų savo miniatiūriniame bute, arba tai, kaip paprašyta bendraklasės, pradinių klasių mokytojos, piešė paukščius papuošti klasei prieš rugsėjo pirmąją.

E. Kairiūkštytės parodos atidarymo metu buvo prisiminti visi „Laiptų galerijoje“ eksponavęsi ir Anapilin išėję dailininkai. Jiems duetas „Duo papilio“ su grupės „The old Limetree Jazzperados“ atliko bendrą muzikinį kūrinį, kurį parašė J. Biegelaar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius