-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandė, medžio kvapą iškeitusį į kavą

Islandė Sonja Bjork Grant, sako nebesuskaičiuojanti šalių, kurių kavos čempionatus lanko. Tačiau niekad nepamiršta dienoraščio ir kavos ruošimo rinkinio.
Islandė Sonja Bjork Grant.
Islandė Sonja Bjork Grant.

Savo kavos karjerą ji pradėjo dar 1995 metais, įkūrusi specializuotą kavinukę Rekiavike. Nuo tada ji tarptautinės kavos gamintojų ir mėgėjų bendruomenės narė, nuolat keliaujanti po pasaulį, ieškanti ir renkanti geriausiuosius kavos ruošėjus bei ragautojus.

 Vaikystėje svajodavusi dirbti su medžiu, veterinarijos daktare, ar sporto trenere, tačiau neįsivaizdavusi, kad jos gyvenimu taps tas juodas, karštas kartaus skonio gėrimas.

Užaugusi  mažame šiaurės Islandijos miestelyje Akureyri, laiką, kaip ir visi paaugliai, leido vietinėje kavinėje. Ten  vyko daug kas: pokalbiai, eilėraščių rašymas, tačiau tik ne kavos degustacijos. Baigusi mokyklą, Sonja persikėlė į Rekiaviką, kur aštuonerius metus statė medinius namelius. Sako šią veiklą pasirinkusi todėl, kad dievinusi šviežios medienos kvapą. Po aštuonerių metų darbo lauke, Sonja nusprendė, medžiu kvepiančius lauko apdailos darbus iškeisti į kavos aromatą. Tuo metu tai buvo vienintelė šviežios kavos kavinė visoje Islandijoje. Kur dar begalėjau eiti, –  šypsosi Sonja. Ten ji išdirbo 13 metų. Per tą laiką ji buvo barista, baristų trenere, kavinių vadybininke.  Kartu atidarė 14 kavinių, kuriose dirbo daugiau nei 150 darbuotojų.  Kiek vėliau įkūrė nuosavą kavinę, kavos mokyklą ir kavos skrudinimo dirbtuves. Pradėti savo verslą, buvo Sonjos gyvenimo iššūkis, privertęs panaudoti visą gyvenimišką patirtį. 

Sonjos teigimu, sunkiausia buvo išmokti skrudinti iš užjūrių atvykusiais žalias kavos pupeles. Tai didžiulis iššūkis nuolat besikeičiančio islandiško oro sąlygomis. Kai šviečia saulė, galioja vienos taisyklės, kai sninga, procesas visiškai kitoks. Sonjai puikiai sekėsi ugdyti jaunus baristas. Didžiulis džiaugsmas yra drovų pradedantį barsitą po metų sutikti vadovaujant kavinėje, ar skrudinanti kavą nuosavoje kavos studijoje , – teigia islandė.

Skonio ekspertė atvirauja, kad ypatingos kavos skonio paslaptis  – dėmesys visam procesui – nuo pupelės užauginimo iki pateikimo.

Vieno čempionato metu, greta  autorinių įmantrių kavos gėrimų, barista iš Danijos, Peter Dupont, pateikė užšaldytą kavos kubelį su laimu. Nors Peteris nelaimėjo čempionato, tačiau tai buvo tai buvo tai, kas papirko Sonją.  Genialumas slypi paprastume tvirtina Sonja, ypač dabar, kai baristos gali gauti žymiai geresnę kavą nei anksčiau.  

Atviro Lietuvos čempionato barsitoms ji linki būti išradingiems, tačiau nenutolti nuo svarbiausių kavos skonio spalvų. 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius