-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispaniškos gitaros koncerte – ir senovinės, ir šiuolaikinės melodijos

Nors ispaniškos kultūros gerbėjų Lietuvoje nestinga, progų išgirsti šios šalies atlikėjus, ne tiek jau daug. Tačiau ne tik ispaniška muzika, bet ir apskritai muzikos istorija besidomintiems žmonėms tikra dovana taps koncertas „La Guitarra Espaňola“ („Ispaniškoji gitara“).
Jose Miguelis Morena
Jose Miguelis Morena / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Gitara

Koncerte kartu su Vilniaus miesto savivaldybės Šv.Kristoforo kameriniu orkestru pasirodys gitaristas iš Ispanijos Jose Miguel Moreno, žymiausias senovinių gitaros šeimos instrumentų ekspertas ir atlikėjas.

Madride gimęs muzikantas skambinti gitara pradėjo būdamas vos ketverių. Šiandien jis yra daugiau kaip 20 kompaktinių plokštelių autorius, grojęs garsiausiose koncertų salėse. Ypatingo gerbėjų dėmesio sulaukė jo albumas „Ispaniška gitara (1536-1836)“, kurio buvo parduota 30 tūkstančių kopijų. Menininkui yra tekę ne tik groti, bet ir vesti seminarus bei meistriškumo kursus kone visame pasaulyje – Australijoje, Pietų Amerikoje, Azijoje ir, be abejo, Europoje. Dėstyti studentams jį nuolat kviečia prestižiškiausi univesitetai bei konservatorijos.

J.M.Moreno rankoms paklūsta tiek šiuolaikiniams klausytojams puikiai žinoma gitara, tiek originalūs renesanso bei baroko instrumentai – tokie kaip liutnė, vihuela, theorbo. Nors didžiąją dalį savo dėmesio menininkas skiria senovinei muzikai, jo repertuaras aprėpia kūrinius nuo XVI a. iki pat šių dienų.

Menininko asmenybė suintriguoja peržvelgus ir jo muzikinius ieškojimus: 1990-aisiais gitaristas įkūrė ansamblį „La Romanesca“, su kuriuo tyrinėjo Ispanijos ir kitų Europos šalių baroko muziką, o dar po kelerių metų įkūrė antrąjį ansamblį „Orphenica Lyra“. Netradicinį menininko požiūrį į muzikos ir kitų menų sąveiką atskleidžia ir toks pavyzdys, jog savo muzikiniuose albumuose J.M.Moreno tyrinėjo M. Servanteso „Don Kichoto“ bei tapytojo Diego Velazquezo muzikinį pasaulį.

J.M.Moreno koncertas – puiki galimybė ne tik išgirsti gitaros garsus, bet ir pažinti visą šio instrumento šeimos istoriją, o kartu – ir senovės Ispanijos tradicijas bei papročius. Savo pasirodymui Vilniuje svečias parinko XVII-XIX a. kūrinius.

Gitaristo iš Ispanijos J.M.Moreno ir Šv.Kristoforo kamerinio orkestro koncertas vyks Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje spalio 14 d. 19 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius