Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Išrinkta konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2022“ publikos prizo nugalėtoja

Sveikiname konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2022“ publikos prizo nugalėtoją - Valdemarą Jasulaitytę. Jos bakalauro baigiamasis darbas „Sutvėrimai“: tarp realybės ir simuliacijos sulaukė daugiausiai publikos simpatijų. Balsavimas vyko iki liepos 30 d. virtualiuoju būdu „15min.lt“ platformoje, rašoma pranešime spaudai.
Jaunojo dizainerio prizas
Jaunojo dizainerio prizas / Organizatorių nuotr.

Taip pat atiduoti savo balsą buvo galima apsilankant mėnesį vykusioje parodos ekspozicijoje Vilniaus dailės akademijos, parodų salėje „Titanikas“. Valdemarai tai jau antras prizas šiame konkurse – „Jaunojo dizainerio prizo“ komisija ją apdovanojo ir pagrindiniu prizu mados kategorijoje.

Mada atsirado jau vaikystėje

Valdemara teigia, kad mada domėjosi jau nuo mažens, dažnai žaisdavo kompiuterinius žaidimus, kuriuose reikėdavo rinkti drabužių derinius, kurti įvaizdžius – personažus. Todėl sprendimas studijuoti madą atėjo gana natūraliai.

Organizatorių nuotr./Jaunojo dizainerio prizas
Organizatorių nuotr./Jaunojo dizainerio prizas

Dizainerės darbas „Sutvėrimai“ tai – ateities vizija apie persikėlusius subjektus, kurie savo sąmonę išsiuntė į simuliaciją ir patalpino į sumodeliuotą kūną. Remiantis šia vizija, drabužių kolekcija yra nagrinėjama per realybės ir simuliacijos jungtį, kuri formuoja hiperrealybę.

Paklausta kaip kilo idėja sukurti tokį projektą Valdemara atsako: „Idėja vystėsi jau nuo antrojo kurso, kuomet pradėjau domėtis virtualia mada ir 3D technologijomis. Tada dar nežinojau, kodėl mane taip sužavėjo 3D programos ir tik vėliau, analizuojant save, supratau, kad tai yra geriausia galimybė savo įsivaizduojama erdve pasidalinti su kitais.

Savo darbą pradėjau nuo savo pačios kuriamos ateities vizijos, kurią bandžiau perteikti naudojantis trimatėmis programomis. Gilintis į šią temą dar labiau pastūmėjo darbas su forma, neribotos vizualinės galimybės ir virtualių gaminių tvarumas.

Ieško šiandieninių mados industrijos problemų sprendimų

Projektas „Sutvėrimai“ sprendžia šiandienines mados industrijos problemas ir siekia įrodyti, kad virtualūs drabužiai yra ne tik inovacija, bet ir perspektyva tvariai madai. Anot dizainerės: „Derinant realią madą su virtualia, galima gauti tvarų ir inovatyvų rezultatą, kuris pagrindinė šio projekto vertybė. Naudojantis 3D technologijomis, parodomuosius drabužius galima konstruoti, maketuoti ir pateikti trimatėje erdvėje – tai yra tvaru, galima sukurti neribotą kiekį vizualų ir aplenkti visas fizinio pasaulio ribas.”

Organizatorių nuotr./Jaunojo dizainerio prizas
Organizatorių nuotr./Jaunojo dizainerio prizas


„Manau svarbu parodyti, kad pasitelkiant šiuolaikines technologijas tiek realūs, tiek virtualūs gaminiai gali atrodyti vienodai gerai. Parodomieji drabužiai galėtų būti pateikiami virtualioje realybėje, čia būtų galima iš karto pasimatuoti, panaudojant tam tikras dirbtinio intelekto technologijas.” – teigia Vilniaus dailės akademijos absolventė Valdemara.

Šiame darbe jungiamos dvi dalys – reali ir virtuali. Virtualioje, naudojantis 3D programomis, modeliuotas asmeninis 3D personažas, eksperimentuota ieškant formų trimatėje erdvėje. Realioje, maketuotos gaminių konstrukcijos, pagal kurias buvo siuvama eksperimentinių drabužių kolekcija. Naudojantis programa ,,Clo3d“ sukonstruota kolekcija virtualioje realybėje.

Organizatorių nuotr./Jaunojo dizainerio prizas
Organizatorių nuotr./Jaunojo dizainerio prizas

Planuojama tęsti projekto „Sutvėrimai“ vystymą

Dizainerė teigia, kad turi įvairių idėjų kaip būtų galima toliau vystyti šį projektą ir gautą 1000 EUR pinigininį prizą panaudos tinkamai. Viena iš jų, dar labiau išpildytas virtualios kolekcijos pristatymas. Valdemara planuoja toliau gilinti žinias 3D technologijų srityje ir atrasti kuo tinkamesnį būdą jas pritaikyti kuriant tvarius skaitmeninius mados produktus.

Valdemaros Jasulaitytės kūrybą galite sekti jos asmeniniame tinklalapyje – https://www.valldea.com/

Daugiau apie „Jaunojo dizainerio prizas“ konkursą – čia.

Konkurso organizatorius: Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centras
Konkursą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba
Konkurso partneriai: 15min, Lietuvos Respublikos valstybinis patentų biuras, Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnyba, žurnalas „Centras“, SUN365
Konkurso rėmėjas: „Nordcurrent“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius