Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinkti geriausi Lietuvos laukinės gamtos fotografai

Pasaulinės Žemės dienos išvakarėse baigėsi Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkursas „Gintarinis žaltys 2010“, teigiama organizatorių išplatintame pranešime spaudai. Konkurso laureatai ir diplomantai oficialiai paskelbti ir apdovanoti bus trečiadienį Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmuose. Renginio metu bus atidaryta geriausių konkurso darbų paroda ir pristatytas fotografijų albumas „Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2010“.
Albumo „Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2010“ viršelyje – geriausia metų fotografija: Vytautas Knyva „Auštant...“
Albumo „Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2010“ viršelyje – geriausia metų fotografija: Vytautas Knyva „Auštant...“ / Vytauto Knyvos nuotr.

„Gintarinis žaltys 2010“ – pirmasis nacionalinis laukinės gamtos fotografijų konkursas, kurio idėja brendo jau seniai. Daugelyje Vakarų Europos šalių tokie konkursai turi ne vieną dešimtį metų puoselėjamas tradicijas ir pelnė visuomenės pripažinimą, pastaraisiais metais jie pradėti rengti ir kaimyninėse Vidurio bei Rytų Europos valstybėse. Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso tikslas – sutelkti Lietuvos gamtos fotografus ir šalyje egzistuojančius gamtos fotografų klubus, skleisti gamtos fotografo etikos normas ir skatinti visuomenę pažinti Lietuvos laukinę gamtą nedarant jai žalos.

Kvietimas dalyvauti Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurse „Gintarinis žaltys 2010“ buvo paskelbtas 2010-ųjų vasaros pabaigoje. Darbai konkursui buvo teikiami iki 2011-ųjų sausio 1 dienos. Fotografijų atranka į konkursą vyko sausio mėnesį, o geriausi darbai ir laureatai buvo renkami vasarį.

Rimanto Aitmano nuotr./TOP modelis (nuotraukoje  perkūno oželis)
Rimanto Aitmano nuotr./„TOP modelis“ (nuotraukoje – perkūno oželis)

Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurse dalyvavo daugiau nei 80 gamtos fotografų, jie pateikė per 1 000 darbų. Daugiausia fotografijų buvo atsiųsta nominacijoms „Paukščiai“, „Žinduoliai“, „Gamtos akimirka“. Į finalinį konkurso etapą pateko daugiau nei 300 darbų, kurie atitiko konkurso reikalavimus. Finale dėl laurų varžėsi autoriai, kurių fotografijos buvo nominuotos aštuonioms nominacijoms: „Paukščiai“, „Žinduoliai“, „Gamtos akimirka“, „Gyvūno portretas“, „Makropasaulis“, „Lietuvos kraštovaizdis“, „Žmogus ir gamta“ bei „Gamtos menas“. Kiekvienoje nominacijoje buvo išrinktas geriausias darbas ir išskirtos trys fotografijos, surinkusios daugiausiai vertinimo komisijos balų. Taip pat buvo išrinkti dviejų specialių nominacijų – „Geriausios metų fotografijos“ ir „Metų fotografo“ – nugalėtojai. Geriausia metų fotografija pripažinta Vytauto Knyvos nuotrauka „Auštant...“, o metų fotografu išrinktas Romualdas Barauskas.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad geriausi konkurso dalyvių darbai publikuojami albume „Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2010“. Leidinyje spausdinamos 45 autorių sukurtos 158 fotografijos. Parodoje eksponuojama per 60 į finalinį etapą patekusių dalyvių darbų.

Konkurso vertinimo komisiją sudarė Lietuvos gamtininkai, žurnalistai, fotomenininkai ir konkurso globėjų atstovai. Vertinimo komisijos pirmininkas – fotografas, publicistas, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius.

„Mūsų, fotografų, objektyvą atgręžiančių į tobulas gamtos formas, bandančių sugauti nuostabiausias gamtos akimirkas, gausėja, – teigia vertinimo komisijos pirmininkas. – Iniciatyva vienyti gamtą fotografuojančius žmones turi labai gilią prasmę – ne siekti didesnio nuotraukų skaičiaus, bet auklėti, mokyti, lavinti tuos, kurie kuria Lietuvos gamtos fotografijos veidą.“

Konkurso organizatoriai ypač pabrėžia, kokia svarbi yra gamtos fotografo etika. Fotografuodami laukinę gamtą, net ir turėdami tik geriausių ketinimų, galime labai jai pakenkti ir nuskriausti tuos, kuriuos fotografuojame. „Gamtos fotografijos etika – labai svarbus kiekvieno fotografo veiklos aspektas. Visiems be išimties turi galioti vidinė etikos nuostata: gamta neturi kentėti nuo mūsų, – sako S. Paltanavičius. – Gamtos fotografai labai sąžiningai turi įvertinti, ar gyvūnų jauniklius, paukščių lizdus ir prie jų esančius paukščius fotografuoti yra saugu. Pagaliau – ar tai reikalinga? Kai kurios Europos valstybės jau senokai draudžia tokį fotografavimą, o nuotraukos, fotografuotos neleistinu būdu, nedaro garbės fotografams.“

Konkurso vertinimo komisijos pirmininkas džiaugiasi, kad Lietuvos gamtos fotografai eina teisingu keliu, o jų nuotraukose – nuostabiausios sustabdytos gamtos akimirkos.

Kęstučio Čepėno nuotr./Rytas pas kurtinius. Už aią fotografiją autorius neseniai pelnė laurus ir Rusijos rengiamame tarptautiniame konkurse Auksinis vėžlys.
Kęstučio Čepėno nuotr./„Rytas pas kurtinius“. Už šią fotografiją autorius neseniai pelnė laurus ir Rusijos rengiamame tarptautiniame konkurse „Auksinis vėžlys.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius