Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinė paroda Kaune: atvers akis į skaudžią praeitį

Menininkės Jenny Kagan tėvų Holokauste patirtas siaubas ir į atmintį visam laikui įsirėžę jų išgyvenimų pasakojimai nugulė į jautrią, sukrečiančią ir begalinę žmogaus stiprybę įrodančią parodą „Iš tamsos“. Modernūs sprendimai, metaforos ir su žydų genocidu susiję motyvai leis kitomis akimis pažvelgti ir į skaudžiausius šių mėnesių įvykius, vykstančius visai šalia mūsų.
Išskirtinė paroda Kaune: atvers akis į skaudžią praeitį
Išskirtinė paroda Kaune: atvers akis į skaudžią praeitį / J.Kagan nuotr. / Kaunas 2022 archyvas

Parodos prodiuserė Justina Petrulionytė-Sabonienė pasakoja, jog menininkė J.Kagan yra kauniečių Juozapo Kagano ir Margaritos Štromaitės dukra, o jos senelis – garsiojo, tarpukario Kaune veikusio, kino teatro „Pasaka“ savininkas. Ji įvardija, kad daugybei menininkės šeimos narių teko išgyventi Holokausto žiaurumus: senelis buvo žiauriai nužudytas „Lietūkio“ garažo žudynėse, močiutė – sau gyvybę atėmė koncentracijos stovykloje.

J.Kagan nuotr. / Kaunas 2022 archyvas/Margarita Štromaitė ir Juozapas Kaganas
J.Kagan nuotr. / Kaunas 2022 archyvas/Margarita Štromaitė ir Juozapas Kaganas

„Karo baisumus išgyveno ir J.Kagan tėvai. Vien jų pažintis ir santuoka įvyko Kauno gete. Tėvas J.Kaganas, padedamas lietuvio V.Rinkevičiaus, tuometinėje geležies liejykloje, kurioje dirbo kaip geto kalinys, įrengė slėptuvę – medinę dėžę. Jis įkalbėjo žmoną pabėgti iš geto ir kartu su juo bei mama pasislėpti dėžėje. Taip slapstydamiesi jie išgyveno maždaug 9 mėnesius. Po karo, apie 1946 metus, juodu išvažiavo į Bukareštą, iš jo – į Jungtinę Karalystę“, – paaiškina parodos prodiuserė.

G.Jovaišos nuotr./Jenny Kagan
G.Jovaišos nuotr./Jenny Kagan

Tai – antroji originalios parodos versija. J.Petrulionytė-Sabonienė priduria, jog „Iš tamsos“ pirmąkart buvo pristatyta Jungtinėje Karalystėje dar 2016 metais, tačiau dabar menininkė atvežė papildytą jos versiją į Kauną – ten, kur viskas ir prasidėjo. „Švyturys nealkoholinis“ remiamo projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizuojamoje parodoje netrūks interaktyvių detalių ir asmeninių istorijų nuotrupų. Lankytojus nustebins įvairios šviesos ir garso instaliacijos, vaizdo projekcijos, įtraukūs žaidimai, autentiškos fotografijos, menininkės kurtos iliustracijos ir pagal tėvų pasakojimus parašyti tekstai.

Kelios dėžės versijos

Anot parodos prodiuserės, menininkės vaikystės patirtis – iš tiesų išskirtinė, mat daugelis Holokaustą išgyvenusių žmonių retai pasakoja savo atžaloms apie karo baisumus, kadangi patirtą siaubą labai sunku įvardinti žodžiais. O J.Kagan užaugo klausydamasi istorijų apie tėvų patyrimus karo metais, ypač – istorijų apie dėžę, buvusią tėvų slėptuvę. Būdama jau suaugusi, padedama mamos, menininkė braižybos kursuose ėmėsi užduoties – nubraižyti dėžę, kurioje, kaip ji pati sako, „radosi jos šeimos esmė“.

J.Petrulionytė-Sabonienė paaiškina – dėžės braižymo procesas su mama ir vėliau rastas tėčio parašytas dėžės aprašymas menininkei parodė, kad vienos dėžės versijos nėra. Yra tėčio dėžė, mamos dėžė ir jos pačios įsivaizduota dėžė. Ir taip šios kelios dėžės versijos tapo parodos „Iš tamsos“ – menininkės atsiminimų dėlionės – šaknimis.

J.Kagan nuotr. / Kaunas 2022 archyvas/Išskirtinė paroda Kaune: atvers akis į skaudžią praeitį
J.Kagan nuotr. / Kaunas 2022 archyvas/Išskirtinė paroda Kaune: atvers akis į skaudžią praeitį

„Mano mama visada norėjo rasti būdą savo istoriją perteikti taip, kad tai nebūtų paprastas linijinis pasakojimas. Per savo gyvenimą neradusi tokio būdo, ji man paliko pasakojimus ir viltį, kad jos istorija pergyvens ją pačią. Ji niekada nebūtų įsivaizdavusi, kad ši istorija sugrįš namo į Kauną. Bet žinau – mama džiaugtųsi dėl to, kad ji čia rado savo vietą. Ir ratas kažkaip užsidarė“, – sako parodos autorė J.Kagan.

J.Kagan nuotr. / Kaunas 2022 archyvas/Išskirtinė paroda Kaune: atvers akis į skaudžią praeitį
J.Kagan nuotr. / Kaunas 2022 archyvas/Išskirtinė paroda Kaune: atvers akis į skaudžią praeitį

Šių dienų atspalviai parodoje

Pasak projektą remiančios daryklos „Švyturys-Utenos alus“ generalinio direktoriaus Rolando Viršilo, tai ne tik jautri, ypatingą istorinę vertę nešanti meno išraiška, bet ir gyvenimo vertybes, žmonių stiprybę patiriant kančias akcentuojanti paroda, priversianti susimąstyti apie šių dienų aktualijas.

„Remdami „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, esame susipažinę su gausybe išties įspūdingų, kartais net sukrečiančių parodų, kurios atveria akis į visai kitokią realybę. Vertiname kiekvieną progą suteikti žmonėms galimybę praturtinti vidinį pasaulį ir įgauti naujų potyrių bei atspalvių kasdieniame gyvenime“, – sako R.Viršilas.

Paroda vyks adresu Gimnazijos g. 4, Kaune, prie Istorinės LR Prezidentūros. Čia lankytojus įtrauks „Žaidimų kambarys“, įspūdį paliks „Pasakos“ instaliacija, netiesiogiai priminsianti „Lietūkio“ garažo žudynes. Kitas įdomus eksponatas – „Palapinės“ instaliacija, pasakojanti pirmojo menininkės tėvų pasimatymo Kauno gete istoriją. J.Kagan mama ilgai nesutiko eiti į pasimatymą su būsimu savo vyru ir iškėlė jam tokias sąlygas: tai įvyks tik tuo atveju, jei jis parūpins butelį degtinės, Ketvirtosios Čaikovskio simfonijos įrašą ir atras vietą, kurioje jiedu galėtų pabūti vieni. Vyras netrukus įgyvendino visus mylimosios norus, o visa kita – istorija.

J.Kagan nuotr. / Kaunas 2022 archyvas/Išskirtinė paroda Kaune: atvers akis į skaudžią praeitį
J.Kagan nuotr. / Kaunas 2022 archyvas/Išskirtinė paroda Kaune: atvers akis į skaudžią praeitį

„Švyturys nealkoholinis“ kartu su „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizatoriais jau nuo rugpjūčio 4 dienos kviečia apsilankyti parodoje „Iš tamsos“, kuri iki spalio 30 dienos veiks Gimnazijos g. 4, šalia Istorinės LR Prezidentūros Kaune. Parodą organizuoja „Atminties biuras“ – viena iš „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programų, skirta prikelti įvairius miesto prisiminimus, visuomenę supažindinti su jo daugiatautiškumu per šviesius bei tamsius įvykius, skirtingus kauniečių likimus bei istorijas. Parodos „Iš tamsos“ prodiuserė – Justina Petrulionytė-Sabonienė, programos kuratorė – Daiva Price.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius