Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio kompozicijos žvaigždė Ayalas Adleris – apie muziką, Izraelį ir Lietuvą

​​​​​​​2018 m. balandžio 19 d. Izraelis švenčia 70-ąsias nepriklausomybės metines. Ta proga, ketvirtadienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje vyks Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas. Jo metu skambės specialiai Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui sukurto Izraelio kompozitoriaus Ayalo Adlerio kūrinio premjera. Premjeroje dalyvaus ir pats kompozitorius. Skaičiuojant dienas iki artėjančio iškilmingojo koncerto dalinamės kompozitoriaus interviu.
Ayalas Adleris
Ayalas Adleris / Asmeninio archyvo nuotr.

Ar tai jūsų pirmasis kartas Lietuvoje? Jei ne, kokia proga buvote čia anksčiau?

– Tai mano antrasis kartas čia. Pirmasis kartas buvo 2016 m. vasarą, vyko mano kūrinio smuikui solo „Kontrastai laike“ pasaulinė premjera, ją Naujosios muzikos festivalyje Klaipėdoje grojo Karen Bentley – Pollick, taip pat buvau kviestinis lektorius Viešojoje žydų bibliotekoje Vilniuje.

– Kuo jums ypatinga Lietuva?

– Man labai patiko lankytis Vilniuje 2016 m. Dalyvavau įvairioje muzikinėje veikloje: labai patiko Filharmonijos orkestro koncertas, kurį girdėjau, festivalis Klaipėdoje, taip pat daug nuostabių muzikantų, su kuriais ten susipažinau. Patiko puiki virtuvė, restoranai, apsilankymas prie Baltijos jūros ir daug kitų dalykų.

Man labai patiko lankytis Vilniuje 2016 m. Dalyvavau įvairioje muzikinėje veikloje: labai patiko Filharmonijos orkestro koncertas, kurį girdėjau, festivalis Klaipėdoje, taip pat daug nuostabių muzikantų, su kuriais ten susipažinau. Patiko puiki virtuvė, restoranai, apsilankymas prie Baltijos jūros ir daug kitų dalykų.

– Jūsų kūrinys parašytas specialiai 100-osioms atkurtos Lietuvos valstybės metinėms, specialiai Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui. Prašau papasakokite daugiau apie kūrinį, ar sunku buvo jį parašyti? Ko žmonės, kurie apsilankys koncerte, gali tikėtis?

– Naujasis kūrinys vadinasi „Circular Breathing“ ( vert. Cirkuliacinis kvėpavimas“), parašytas styginių orkestrui. Jis prasideda trumpomis, staigiomis frazėmis su pertraukomis/trumpais sustojimais, muzika palaipsniui išsiplėtoja į ilgesnes, labiau nepertraukiamas sekcijas. Palaipsninis lėtėjimo procesas atsiranda taip, kaip neritmingas kvėpavimas iš lėto virsta ritmingu ir reguliariu. Į kūrinio pabaigą patys atlikėjai kvėpuoja grieždami ilgas natas. Greita, virtuozinė coda netikėtai pabaigia kūrinį…

– Kaip jūs kuriate? Ar yra specifinė technika, kurią naudojate, jūsų komponavimo rutina? Ar jūs girdite kūrinį iš anksto ir tuomet jį suguldote lape, ar jūsų komponavimo principas kitoks? Kas yra jūsų įkvėpėjas kuriant muziką?

– Aš dažnai lyginu savo kūrimo procesą su pasivaikščiojimu miške, leidžiu sau jame pasiklysti… Aš turiu pirminę idėją, dažnai vaizdinį, arba procesą, tuomet leidžiu motyvams, harmonijai ir muzikos tempui palaipsniui suformuoti visą procesą. Dėl šios priežasties, kūrinys nuolat keičiasi proceso metu, palaipsniui pats formuodamas savo paties dizainą, motyvų vystymą ir sekcijų tarpusavio santykius.

– Šv. Kristoforo kamerinis orkestras atliks jūsų kūrinį. Ar girdėjote apie šį orkestrą prieš bendradarbiavimą? Ką galvojate apie šį kolektyvą?

– Girdėjau apie šį orkestrą ir klausiau jų įrašų. Buvau labai sužavėtas orkestro puikiu grojimu ir gyvybinga energija. Stengiausi, kad naujas kūrinys atspindėtų jų virtuoziškumą, energiją, taip pat aistrą, emociją ir dramatizmą.

– Ar esate sukūręs kūrinių styginiam orkestrui anksčiau? Jei ne – kaip jums patiko ši patirtis? Jei taip – ar ji buvo kitokia, ir kaip?

– Mano du paskutiniai simfoniniai kūriniai yra: „Resonating Sounds“ (vert. „Rezonuojantys garsai“) DIVANO simfoniniam orkestrui, diriguojamam Danielio Barenboimo ir „Crystallizations“ (vert. „Kristalizacijos“) Izraelio filharmonijos orkestrui ir Zubinui Mehtai. Po šių kūrinių aš parašiau tris kūrinius styginių orkestrams ir solistams: fortepijonui ir styginiams, mandolinai ir styginiams, smuikui ir styginiams. „Circular Breathing“ – tai mano pirmasis kūrinys vien tik styginiams be solistų, nors jame yra keli kartai, kuomet pirmasis smuikas (koncertmeisteris) griežia solo pasažus su orkestru. Aš labai mėgavausi rašymo styginiams procesu – naudodamas įvairias koloristines technikas ir kurdamas spalvas ir atspalvius skirtingose instrumentų grupėse.

– Koncertas vyks Izraelio nepriklausomybės dieną, kokią prasmę ši diena turi jums?

– Man tai labai iškilminga ir jaudinanti proga – tai Izraelio 70-asis gimtadienis. Aš pats gimiau Jeruzalėje, paskui, kol studijavau doktorantūroje Monrealyje, gyvenau užsienyje, bet dabar toliau, nors ir važinėju į koncertinius turus užsienyje, gyvenu, dirbu ir kuriu Izraelyje.

– Koncertas vyks Šv. Kotrynos bažnyčioje. Ar jūsų muzika kada nors anksčiau yra skambėjusi bažnyčioje? Jei ne – kokie lūkesčiai?

– Tai bus pirmas kartas, kai mano muzika skambės bažnyčioje, aš nekantrauju ir smalsauju išgirsti rezultatus. Kadangi dažnai naudoju garso ir rezonanso idėją, ypatinga bažnyčios akustika gali būti išties įdomus faktorius tokio kūrinio išpildymui.

– Ką palinkėtumėte Lietuvos žmonėms šimtmečio proga?

– Man labai patiko Lietuvoje praeito vizito metu – susipažinau su nuostabiais Vilniaus ir Klaipėdos žmonėmis. Lankytų koncertų metu buvau taip pat sužavėtas labai šiltos ir dėmesingos publikos ir linkiu visiems labai laimingo, klestinčio šimtmečio šventimo!

– Ar esate suplanavęs kitų veiklų vizito Lietuvoje metu? Kokių?

– Vesiu atvirus kompozicijos meistriškumo kursus Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Vilniuje, kompozicijos fakultete. Taip pat muzikos akademijoje vesiu paskaitą apie savo muziką ir dalyvausiu Naujosios muzikos seminare.

– Jūs esate ne tik kompozitorius – taip pat grojate fortepijonu, kuri jūsų pusė stipresnė? Kaip save matote, labiau kaip kompozitorių, ar kaip pianistą? Kaip atsirado jūsų susidomėjimas muzika, ar esate kilęs iš muzikantų šeimos?

– Pagrinde aš esu kompozitorius. Mokau kompozicijos ir teorijos Jeruzalės muzikos ir šokio akademijoje. Bet fortepijonas taip pat užima svarbią vietą mano kūryboje – esu parašęs du fortepijoninius koncertus, mano orkestriniuose kūriniuose fortepijonas taip pat gauna svarbią partiją. Mano mama griežė smuiku ir grojo išilgine fleita, aš nuo mažens skambinau fortepijonu, o vėliau Izraelyje ir užsienyje gavau tris kompozicijos diplomus (bakalauro, magistro ir doktorantūros).

– Kokie jūsų mėgstamiausi kompozitoriai, kūriniai?

– Sunku atsakyti. Klausau skirtingos muzikos, nuo klasikinės iki šiuolaikinės, nuo naujosios muzikos iki populiariosios elektroninės. Stengiuosi būti atviras įvairiems muzikos žanrams; tikiu, kad kompozitorius turėtų būti veikiamas daugelio įtakų ir kurdamas turėtų būti atviras.

Manuelos Vacos nuotr. /A.Adleris
Manuelos Vacos nuotr. /A.Adleris

– Ar turite laisvo laiko, kurio metu veikiate kažką kasdieniško, galbūt užsiimate hobiu? Prašau papasakokite daugiau.

– Nors mano tvarkaraštis užpildytas kūryba, dėstymu, administraciniu darbu, stengiuosi užsiimti sportu ir išlikti sveikas. Mėgstu keliauti; šiemet dažnai keliauju ir stengiuosi suderinti koncertus su ekskursijomis, naujų vietų atradimu, kai tik tai įmanoma. Domiuosi šiuolaikiniu menu ir kartais lankausi galerijose, muziejuose. Labai mėgstu puikius filmus/serialus ir gerą vaidybą, ypatingai trilerio ir dramos žanrus.

– Galbūt dar kažkuo norėtumėte pasidalinti?

– Norėčiau šiltai padėkoti Izraelio ambasadoriui Lietuvoje ponui Amirui Maimonui už jo geraširdišką svetingumą, puikią pagalbą ir paramą šio vizito metu. Ypatinga padėka Laurai Grybkauskaitei, Kultūros asistentei Izraelio ambasadoje už jos vertingą pagalbą šio turo metu.

Labai dėkoju dirigentui Modestui Barkauskui ir Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui už puikų bendradarbiavimą ir naujos muzikos paramą!

Manto Repečkos nuotr. /Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Modestas Barkauskas Šv. Kotrynos bažnyčioje
Manto Repečkos nuotr. /Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Modestas Barkauskas Šv. Kotrynos bažnyčioje

Labai dėkoju Mantautui Krukauskui iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vilniuje už jo pagalbą ir ryžtą organizuojant meistriškumo kursus ir veiklas akademijoje. Aš esu labai dėkingas už šią progą ir labai laukiu artėjančio apsilankymo!

Bilietai į koncertą čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius