Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių muzikantų duetas iš Mančesterio – jau rytoj Užutrakyje ir sekmadienį Birštone

Nuskambėjus pirmiesiems muzikos renginių ciklo „Iuvenes art 2015“ koncertams Užutrakyje ir Birštone, organizatoriai kviečia į jau šiandien ir sekmadienį vyksiančius antruosius jaunųjų muzikantų koncertus. Šį kartą – klausytojų mintis ir emocijas valdys tiesiai iš Mančesterio Šiaurės Karališkojo muzikos koledžo atvykę – pianistas Ugnius Pauliukonis ir violončelininkė Kotryna Šiugždinytė. Jau rytoj, penktadienį, klausytojai turės puikią progą užsikrėsti muzikos liga, kuria teigia sergantys patys muzikantai.
Kotryna_Ugnius. Vitalijos Glovackytės nuotr.
Kotryna ir Ugnius. Vitalijos Glovackytės nuotr.
Temos: 2 Trakai Birštonas

Violončelininkė K. Šiugždinytė – mokosi garsios violončelininkės, buvusios paties M. Rostropovičiaus mokinės Karinos Georgian klasėje.

Abu muzikantai – čiurlioniukai – buvę M. K. Čiurlionio menų mokyklos mokiniai, šiuo metu – Mančesterio Šiaurės Karališkojo muzikos koledžo (toliau – Koledžas) studentai. Violončelininkė K. Šiugždinytė – mokosi garsios violončelininkės, buvusios paties M. Rostropovičiaus mokinės Karinos Georgian klasėje. Ugnius – profesoriaus Graham Scott fortepijono klasėje. Tiek Kotryna, tiek Ugnius – Lietuvoje ir užsienyje įvertinti ir apdovanoti muzikantai. 

Duetas pasakojo, jog susipažino dar M. K.  Čiurlionio menų mokykloje, vėliau Ugnius labai padėjo Kotrynai adaptuotis Koledže. Sužinoję, jog yra kviečiami tapti koncertų ciklą „Iuvenes art“ dalyviais Lietuvoje, muzikantai teigė pradėję kalbėtis viena kalba.

„Ypatingai išvykus į užsienį dažnai esi gąsdinamas, kad niekas tavęs nebelauks. Kai tavęs kas dieną nemato akademijos koridoriuose, nesi toks ranka pasiekiamas, lengviau apie tave užmiršti. „Iuvenes art“, kaip ir festivalis „Sugrįžimai“, suteikia nišą pasidalinti su publika tuo, ko tave išmokino kita kultūra.“, – kalbėjo K. Šiugždinytė.

Kai tavęs kas dieną nemato akademijos koridoriuose, nesi toks ranka pasiekiamas, lengviau apie tave užmiršti.

Pradžių pradžia – žaidimas kartojant tėtį

Violončelininkė K. Šiugždinytė, gimusi ir augusi muzikantų šeimoje, aiškiai prisimena jos senelio jai išdrožtą iš medžio mažą smuiką, kuriuo ji imituodavo namuose grodavusį tėtį. Nors Kotryna ir nebuvo verčiama groti kokiu nors muzikos instrumentu, kaip pasakojo pati, būdama šešerių pasiprašė į M. K. Čiurlionio menų mokyklą, groti violončele pas mokytoją Ramutę Kalnėnaitę.

Violončelininkė pasakojo, jog į Mančesterį ji išvyko su tikslu patekti į garsiosios violončelininkės K. Georgian klasę. Žinoma, prieš tai sekė elektroniniai laiškai, ilgi užsiėmimai, stojamieji egzaminai. Tačiau šiandien Kotryna teigia esant labai laiminga mokydamasi pas pačią K. Georgian ir sutikdama pasaulinio garso violončelininkus, kuriems gali pagroti, išgirsti iš jų pastabų, padrąsinimų.

Vietoje noro groti smuiku – fortepijono pamokos

Taip pat muzikantų šeimoje gimęs ir augęs pianistas U. Pauliukonis pasakojo, kad iš pradžių jis norėjo groti smuiku, vien dėl tuo metu įsivaizduoto mažesnio stygų (nei fortepijono) skaičiaus. Tačiau tėvai nuvedė šešerių metų Ugnių į Širvintų meno mokyklą, Eilinos Stropaitės fortepijono klasę. Vėliau sekė M. K. Čiurlionio menų mokykla, Donaldo Račo fortepijono klasė, o po jos – studijos Mančesteryje, kur dar 2013 metais už pasiekimus jis buvo apdovanotas Šiaurės Karališkojo Muzikos Koledžo auksiniu medaliu.

Ugniaus teigimu, dėstytojai Koledže visada padės ir stengsis, kad grojimas muzikantui būtų pirmenybė. Paklaustas, ar nesigaili išvykęs į užsienį, Ugnius teigė daug kart apie ta svarstęs, tačiau pasak muzikanto, Didžioji Britanija – nėra marsas, atvykimui iki Lietuvos pakanka vos trijų valandų, tiek pat, kiek kelionei iš Vilniaus į Klaipėdą.

Pianisto Ugniaus Pauliukonio ir violončelininkės Kotrynos Šiugždinytės koncertai – rugsėjo 25 d. (šis penktadienis) 18:30 val. Užutrakio dvare (Trakai) ir rugsėjo 27 d. (sekmadienį) 16:00 val. Birštono kurhauze.

Kitų koncertų datos:

Klarnetininkas Žilvinas BRAZAUSKAS (Lietuva-Vokietija) ir pianistė Daiva STULGYTĖ (Lietuva)


2015 m. spalio 2 d. 18:30 val.Užutrakio dvaro sodyba (Trakų r.)
2015 m. spalio 4 d. 16:00 val. Birštono kurhauzas (B. Sruogos g. 2)

Smuikininkė Katažyna NARKEVIČ (Lietuva-Vokietija) ir Kšištof MARKEVIČ (Lietuva)

2015 m. spalio 9 d. 18:30 val.Užutrakio dvaro sodyba (Trakų r.)
2015 m. spalio 11 d. 16:00 val. Birštono kurhauzas (B. Sruogos g. 2)

 

* Koncertai nemokami

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius