-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunų menininkų iniciatyva – naujas saloninės muzikos „Šlapelių festivalis“

Jauni menininkai, ieškodami neįprastų kūrybinių erdvių, sumanė Vilniuje naują muzikinį „Šlapelių festivalį“. Šia iniciatyva siekiama gilinti žinias apie Vilniaus kultūrinio gyvenimo istorinius vingius bei su šiuo miestu susijusius kūrėjus, taip pat plėtojant įvairių epochų kultūros tradicijas bei jas interpretuojant šiuolaikiniu aspektu pristatyti dabartinės Lietuvos sostinės kultūrinio veido bruožus ir atspindžius.
Jonas Sakalauskas.
Jonas Sakalauskas. / Jurgis Sakalauskas

Debiutinis festivalis, tiesa, kol kas tik trys koncertai-vakarai, vyks paskutinėmis vasaros dienomis Marijos ir Jurgio Šlapelių namuose-muziejuje. Šlapelių namai nuo XX a. pradžios iki II pasaulinio karo buvo svarbi vieta, kurioje rinkdavosi Vilniaus lietuvių menininkai, kultūros ir visuomeniniai veikėjai.

Šlapelių kultūrinių vakarų metu skambės Vilniuje kūrusių kompozitorių kūryba, istorikai ir muzikologai pasakos apie įvairių laikmečių Vilniaus kultūrinį kontekstą.

Šiemetiniame festivalyje bus paliesti trys istoriniai periodai – Renesansas Vilniuje, XIX a. pab.–XX a. pradžios Vilnius ir M. K. Čiurlionis bei XX-ojo a. II pusės sovietmečio Vilnius (Judita Vaičiūnaitė).

Vakarų metu bus siekiama atgaivinti saloninio intelektualinio bendravimo tradicijas ir ieškoma vilnietiškos kultūrinės tapatybės.

Šlapelių festivalį rugpjūčio 29 d. atidarys senosios muzikos ansamblis „Giesmių tarnai“ (vadovas Valdemaras Dadela) su programa „Vilniaus Renesansas“, kurioje bus pristatyta retai Lietuvoje atliekama Vilniaus miesto renesanso kompozitorių kūryba. Taip pat renginyje dalyvaus humanitarinių mokslų daktarė Dainora Pociūtė.

Rugpjūčio 30 d. muziejuje „suskambės“ M. K. Čiurlionio laiškai, skirti Sofijai Kymantaitei-Čiurlionienei. Šiuos laiškus bei Čiurlionio instrumentines pjeses aranžavo dainininkas ir kompozitorius Jonas Sakalauskas, pats jas ir atliksiantis kartu su dirigentu bei pianistu Vytautu Lukočiumi. Vakaro metu apie Čiurlionio laikų Vilnių ir to meto lietuvių tautinę savimonę kalbės istorikas Tomas Balkelis, taip pat išgirsime muzikologo Jono Bruverio pasakojimą apie M. K. Čiurlionio gyvenimą ir kūrybą. Po koncerto renginio iniciatoriai kvies į diskusiją „Vilnietiško identiteto kontekstas – buvęs ir esamas“

Rugpjūčio 31 d. muzikinę kompoziciją pagal Juditos Vaičiūnaitės eiles pristatys charizmatiškasis kūrėjas – saksofonininkas, kompozitorius ir režisierius Vladimiras Čekasinas, dainininkė Agnė Sabulytė ir violončelininkas Klemensas Šimelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius