Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunųjų išradėjų konkursas: „Kuriantis jaunimas šiandien – konkurencinga Lietuva rytoj“

Vakarų Europoje nuolat pabrėžiama, kad jaunų žmonių kūrybiškumo ugdymas, kreipimas į mokslinę, tiriamąją veiklą yra viena pirmųjų stotelių kelyje į socialinę ir ekonominę gerovę. Dažnai šias idėjas skleidžia stambiausios valstybių įmonės. Džiugu, kad panašios iniciatyvos vis dažniau pasigirsta ir mūsų šalyje.

Viena „šviežiausių“ iš jų – balandžio 10 – gegužės 30 d. visuomeninio projekto „Drąsinkime ateitį“, Švietimo ir mokslo ministerijos ir akcinės bendrovės „VST“ vyresniųjų klasių moksleiviams šalyje organizuojamas Jaunųjų išradėjų konkursas. Pagrindinė tema šiemet – „Elektra: saugus ir praktiškas vartojimas“. Vakarų Lietuvoje įvyks šio konkurso finalinis etapas.

Jaunimo nedarbo ir užimtumo klausimai aktualūs buvo dar iki ekonominės recesijos, Europą ir pasaulį sukausčiusios paskutiniais metais. Vis dėlto, pastarieji įvykiai tik dar labiau apnuogino šią problemą. Atliktų tyrimų rezultatai byloja, kad bedarbiais šiuo metu yra daugiau nei 21 proc. Europos Sąjungos (ES) šalyse gyvenančių ir 25 m. amžiaus dar nesulaukusių jaunų žmonių.

Susidariusiai situacijai įtakos turi ne tik esamos ekonominės aplinkybės – dar iki sunkmečio jaunimo nedarbas buvo viena opiausių ES problemų. Jai spręsti valdininkai pasitelkia įvairias priemones – taiko darbo rinkos naujokams mokesčių lengvatas, skatina užsiimti smulkiuoju verslu, investuoja į papildomų darbo vietų, pritaikytų jaunimui, kūrimą. Vis dėlto, ekonomikos ir socialinių mokslų ekspertai vieningai sutaria, jog žymiai svarbiau yra ne spręsti dabar iškilusius rūpesčius, o skatinti jaunus žmones kurti, mąstyti bei realizuoti savo sumanymus nuo mažų dienų.

Šiam tikslui šalių Vyriausybės raginamos bendradarbiauti su privataus sektoriaus atstovais, stambiausiomis įmonėmis. Iš tokios partnerystės gimsta požiūris, kad ugdant jaunus žmones, kartu auga ir jų potencialas. Investuodamos į jaunų protų lavinimą, valdžios ir verslo struktūros suvokia, jog vėliau šios investicijos sugrįš dešimteriopai.

„Panašios iniciatyvos yra puiki galimybė susipažinti su potencialiais mūsų darbuotojais. Perspektyvus jaunimas visuomet įneša šviežių minčių ir kuria teigiamą konkurenciją. Be to, leisdami jauniems žmonėms atsiskleisti stabdome „protų nutekėjimą“, – teigė „VST“ generalinis direktorius Rimantas Vaitkus.

Pasak Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, tai galimybė mokiniams įgyti nepamirštamą patirtį. Pasitikrinti, išbandyti savo jėgas tarp netradiciškai mąstančių savo bendraamžių, susitikti su patyrusiais specialistais, mokslininkais. Linkiu Jaunųjų išradėjų konkurso dalyviams atkaklumo siekiant pripažinimo.

Jaunųjų išradėjų konkurse „Elektra: saugus ir praktiškas vartojimas“ kviečiami dalyvauti 7–12 klasių moksleiviai. Jie kviečiami kurti kompiuterines programas, priemones mokymui ar mokymuisi, taip pat elektros prietaisus ar jų tobulinimo idėjas. Svarbu, kad darbai būtų originalūs bei atitiktų konkurso temą, juos būtų galima pritaikyti mokymuisi ar taikyti kasdieniame gyvenime. Geriausių darbų autoriai bus pakviesti į baigiamąjį konkurso etapą, kur viešai pristatys savo išradimus, atsakys į dominančius klausimus ir varžysis dėl metų išradėjo titulo. Nugalėtojus, kurių bus trys, išrinkti žadama birželio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius