Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joninių dieną Klaipėdoje iki sutemų gaus kariliono varpai

Klaipėda Joninėms ruošiasi ypatingai. Šią dieną virš miesto nuo vidurdienio iki sutemų gaus varpai. Didingas jų gausmas sklis iš Klaipėdos centrinio pašto bokšto. Čia įrengtu karilionu per Jonines muzikuos garsūs šalies ir užsienio meistrai. O smalsuoliai dar iki šventės patys galės pakilti į bokštą ir pamatyti, kaip įspūdingai atrodo kone pusšimtis kariliono varpų.
Klaipėdos karilionas
Klaipėdos kariliono varpai / L. Sėlenienės nuotr.

Kariliono varpai sveria net 5 tonas

Uostamiesčio garsinis peizažas šiandien jau nebeįsivaizduojamas be Klaipėdos kariliono. Centrinio pašto bokšte jis buvo sumontuotas 1987 metais. Nuo tada buvo rengiami kariliono muzikos festivaliai, kurių paskutinis įvyko 2003 metais. 

2006 metais šis instrumentas buvo išmontuotas, ir netrukus pašto bokšte įkurdintas naujas karilionas, pagamintas „Royal Eijsbauts“ varpų liejykloje Nyderlanduose. Jis sudarytas iš 48 varpų, kurių diapazonas – keturios oktavos. Bendras varpų svoris – 5 tonos.

„Tokio unikumo nerasite niekur pasaulyje, kad būtų taip aukštai – daugiau nei 50 metrų virš jūros lygio – pakeltas instrumentas. Tai naujausias ir unikaliausias instrumentas visoje Lietuvoje ir, greičiausiai, visame Baltijos regione. Jis tik 2006 metais buvo naujai nulietas Nyderlanduose. Šitie varpai yra unikalūs tuo, kad turi labai švelnų, minkštą garsą“, – pasakojo Klaipėdos koncertų salės vadovė Danutė Žičkuvienė.

VIDEO: Klaipėdoje skambina karilionininkas Kęstutis Kačinskas

Su varpų muzika Klaipėda pasitinka didžiąsias metų šventes

Pirmą kartą naujųjų varpų skambesį klaipėdiečiai išgirdo per 2006 metų Kalėdas. Jau tapo tradicija kariliono klausytis kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį, rengti kalėdinius ir naujametinius varpų muzikos koncertus, o birželio 24-ąją varpais skelbti vasarišką Joninių šventę.

L. Sėlenenės nuotr./Klaipėdos karilionas
L. Sėlenenės nuotr./Klaipėdos karilionas

Pastarasis renginys 2014 metais išaugo į Klaipėdos kariliono festivalį, kurį miestelėnams ir svečiams pristato Klaipėdos koncertų salė.  Festivalio proga klaipėdiečiams ir mieto svečiams suteikiama reta galimybė pakilti į centrinio pašto bokštą ir įsitikinti, kad 5 tonas sveriantys kariliono varpai atrodo išties didingai. Ekskursijos į bokštą rengiamos nuo birželio 18 d. iki birželio 22 d. O pasiklausyti kariliono varpų gausmo klaipėdiečiai gali tiesiog vaikštinėdami gatve, važiuodami mašinose ar gurkšnodami kavą prie atvertų savo būstų langų.

Joninių varpai gaus iki sutemų

Klaipėdos kariliono festivalis – tai keturi koncertai per vieną ilgiausią metų dieną. Tada virš miesto sklinda ypatingas varpų gausmas. Jis girdisi visame senamiestyje, tačiau geriausia šios muzikos klausytis greta esančiame Laikrodžių muziejaus kiemelyje. Koncertai transliuojami dideliame ekrane, tad visi klausytojai gali ne tik girdėti, bet ir stebėti varpinėje grojančius atlikėjus.

Festivaliui pradžią duos birželio 24-osios „Vidurdienio varpų“ koncertas, kurio metu unikalų instrumentą prakalbins klaipėdiečiai karilionininkai Kęstutis Kačinskas ir Stanislovas Žilevičius.

15 val. virš Klaipėdos nuaidės „Popietės varpų“ koncertas, kurio metu kariliono valdymas bus perleistas kompozitorei ir vargonininkei iš Markvos Olesiai Rostovskajai.

18 val. pasigirs „Vakaro varpai“, kuriuos kalbins kauniečiai karilionininkai Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis.

21 val. festivalio programą vainikuos „Nakties varpų“ programa. Karilionu vėl skambins Stanislovas Žilevičius. Su Klaipėdos kameriniu orkestru muzikuos solistai Beata Ignatavičiūtė  ir Giedrius Gelgotas. Programą diriguos Robertas Šervenikas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, jau daug metų bendradarbiaujantis su Klaipėdos kameriniu orkestru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius