Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jubiliejinis „Gaidos“ festivalis lydimas simbolinių sutapimų

Spalio 22-29 dienomis Vilniuje jau 20 kartą muzikos mylėtojus pakvies šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“. Šiais metais, sudarant festivalio programą, be užsienio kūrėjų premjerų ir svečių atlikėjų, simboliškai, tačiau atsitiktinai bus pristatyta 20 lietuvių kompozitorių kūrinių.
Šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“
Šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“ / Logotipas
Temos: 1 Muzika

„Per 20 metų užaugo nauja karta, kuri su festivaliu „Gaida“, su šiuolaikine muzika eina koja kojon. Kalbu ne tik apie klausytojus, ne tik apie atlikėjus, bet ir apie jaunąją lietuvių kompozitorių kartą, kuriuos žiedus matysime šių metų festivalyje, – sakė festivalio vadovas Remigijus Merkelys. – Nors festivalis galėjo ir neįvykti dėl buvusios Kultūros ministerijos vadovybės sprendimo sumažinti festivalio biudžetą, tačiau nors ir su kuklesne programa – festivalis tęsia savo veiklos tradiciją ir šiais metais.“

Šiemet festivalyje bus pristatytos devynios lietuvių kompozitorių premjeros ir platesnis kompozitoriaus Algirdo Martinaičio kūrybos pristatymas. Festivalio uždarymo koncerte skambės dvi šio kompozitoriaus premjeros – „Europos periodo parkas“ ir „Le testament musical“.

„Europos periodo parkas“ buvo parašytas 2003 metais, o šiemet pristatoma nauja jo redakcija. Šis kūrinys man atrodė turintis daug gerų minčių, bet tapęs nelaimingas – kaip nelaiminga moteris, kurią galima padaryti laiminga, – aiškino kompozitorius. – Kitą kūrinį – „Muzikinis testamentas“ – skiriu Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui, šiemet švenčiančiam 70 metų jubiliejų. Tai kaip dovana mano mylimiems draugams, su kuriais mokiausi ir kuriems užrašau testamentu šį kūrinį.“

Tuo tarpu „Gaidos“ festivalio atidaryme skambės ir Broniaus Kutavičiaus malda „Balandžio dešimtoji, šeštadienis... Katynės aukoms atminti“.

„Kai gavau užsakymą, neplanuotai įvyko ši baisi nelaimė – nukrito Lenkijos prezidento lėktuvas... Aš labai jautrus tokiems dalykams, mane tokia nelaimė labai paveikė ir aš nusprendžiau kaip nors atminti šią tragediją savo kūryboje“, – prisipažino B.Kutavičius.

Į specialų koncertą klausytojus pakvies pianistų duetas – Rūta ir Zbignevas Ibelhauptai, kurie atliks naujų Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūrinių programą.

„Labai džiaugiamės dalyvaudami „Gaidoje“ ir tuo, kad lietuvių kompozitoriai rašo kūrinius fortepijono duetams, – tikino pianistė. – Atlikdami Georgo Crumbo kūrinį, turėsime groti ne tik fortepijono klavišais, bet ir stygomis, prie ko nesame pratę. Todėl atlikti jo kūrinį teisingai – vos ne mokslo darbas!“

Šiais metais festivalis „Gaida“ siūlys susipažinti su Pietų Europos naujausiomis muzikos tendencijomis. Vilniuje koncertuos virtuoziškumu pasižyminti garsiausia Ispanijos šiuolaikinės muzikos grupė „Smash“ (23 d., Taikomosios dailės muziejus) bei žymus italų ansamblis „Icarus“, į Vilnių atvežantis garsinį „Molotovo kokteilį“ – sprogstamąjį avangardinės, techno ir psichodelinės muzikos užtaisą su vaizdo instaliacijomis. Tarp naujųjų užsienio žvaigždžių minėtinas ir „Gaidos“ padangę subtilia Šiaurės kraštų muzikine pašvaiste nušviesiantis estų ansamblis „U“, kurio programoje – ir lietuvės Onutės Narbutaitės bei žinovų ypač vertinamos estų kompozitorės Helenos Tulve kūriniai (abu koncertai – 24 d. Menų spaustuvėje).

Per 8 festivalio dienas bus surengta 15 renginių, tarp kurių – unikalūs muzikos ir teatro projektai, elitinių Lietuvos ir užsienio ansamblių bei orkestrų koncertai, Lietuvoje dar niekad neskambėję ir moderniąja klasika jau tapę kūriniai. Festivalio programoje taip pat numatomi susitikimai su kūrėjais, „Gaidos“ 20-mečiui skirtos knygos pristatymas bei tarpdalykinis seminaras Nacionalinėje dailės galerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius