-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką reikėtų žinoti apie artėjančią Vilniaus knygų mugę?

16-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė netrukus atiduos duoklę detektyvinei literatūrai. Šūkis „Istorija įdomesnė, kai ji detektyvas”,- šiemet lydi didžiausią knygų mugę Baltijos šalyse.
15-oji Vilniaus knygų mugė
15-oji Vilniaus knygų mugė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Keturias dienas lankytojų lauks nekasdieniai susitikimai su autoriais, rimtos diskusijos, skaitymai, muzika, pokalbiai bičiulių būryje ir gausybė knygų. Viso lankytojų laukia 378 renginiai. Mugėje dalyvauja daugiau nei 300 dalyvių iš 9 šalių – Lietuvos, Latvijos , Lenkijos, Baltarusijos, Švedijos, Ukrainos, Rusijos, Omano Sultonato, Japonijos.

Pagrindiniai svečiai

Į Vilniaus skaitytojų šventę atvyks 28 autoriai iš 15 šalių. Tarp jų Salla Simukka (Suomija), Sussana Kubelka (Austrija), Kerstin Bergman (Švedija), Michail Šiškin (Rusija/Šveicarija), Frédérique Bertrand (Prancūzija), Katarzyna Bonda (Lenkija), Tomas Venclova (JAV), Laimonas Briedis (Kanada), Aleksandr Butsenko (Ukraina), Gregory Feifer (JAV), Andrzej Franaszek (Lenkija), Jerzy Illg (Lenkija), Krystyna Lipka-Sztarballo (Lenkija), Algis Mickūnas (JAV), Rein Raud (Estija), Antanas Šileika (Kanada) ir kiti.

Pagrindinės renginio dalys

Muzikos salė. Didžiausia mugės naujiena – atskira, muzikai ir jos leidybai skirta erdvė, specialiai duris atversianti 2-oje „Litexpo” salėje. Čia pirmą kartą susitiks šalies muzikos agentūros, kūrėjai ir klausytojai. Per keturias dienas „Muzikos salėje” atsiskleis iki šiol neregėtas lietuviškos muzikos spektras: 40 pasirodymų scenoje, keliasdešimt susitikimų su šalies muzikos atlikėjais ir autoriais, nauji ir legendiniI muzikos įrašai. Bus įrengta scena koncertams, veiks poilsio zona. Penktadienio ir šeštadienio vakarais „Muzikos salė” veiks ilgiau ir lankytojų lauks iki 22 val. 

Diskusijų klubas „Forume – LRT studijoje”*. Tai mugės programos dalis, kviečianti atkreipti dėmesį į aktualias temas. Keturias dienas Lietuvos ir užsienio svečiai kartu su intelektualaus pokalbio pasiilgusiais lankytojais diskutuos ne tik apie knygas, bet ir kultūros, politikos, socialinėmis temomis. Diskusijos vyks  

*Tradicinė „LRT studija” šiemet keliasi į „Forumą” 3 salėje. Greta „Forume” vykstančios programos, transliacijos vyks ir iš papildomos erdvės, konferencijų salės 5.1. 

Bukinistų pasažas. Tradicinė mugės dalis, kupina senų paslačių. Neformali erdvė, skirta skaitytoms knygoms įsigyti, bei išgirsti šių daiktų istorijas. Čia įsikurs senų knygų knygynai, išparduodamos asmeninės bibliotekos ir leidinių kolekcininkai.

Vaikų salė. Specialiai mažiesiems įrengta mugės dalis. Jaunuosius skaitytojus ir jų tėvelius kvies teatralizuoti vaikiškų knygų pristatymai, koncertai, spektakliai ir žaidimai.

Kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą”. Tai greta „Vaikų salės” įsikurianti ir Naujuosius knygų šalies metus mininti tradicinė kūrybinė erdvė. Lankytojų mylima knygų šalies programa tinka ne tik mažiausiems bet ir jau seniai suaugusiems, smalsumo neprarandantiems lankytojams. Knygų šalis ruošia naujas veiklas, kūrybinius užsiėmimus, žaidimus, susitikimus su Lietuvos ir užsienio menininkais.

Meno parodos. Vilniaus knygų mugės metu kasmet pristatomos garsių Lietuvos ir užsienio dailininkų, knygų iliustratorių, fotomenininkų parodos. Šiemet jos įsikurs 3 salėje, jos galerijoje antrame aukšte, kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“ (4 salė).

Knygos kino salė. Skaitančių kinomanų laukia spalvinga filmų programa įvairiems skoniams. Žiūrovai išvys geriausių detektyvinių ir tiesiog gera klasika tapusių romanų ekranizacijas, ekrane atgims kultinių autorių portretai. Mažųjų kino žiūrovų lauks speciali detektyvinių animacinių filmų programa.

Literatų svetainė. Tai vieta nostalgiškiems  susitikimams, čia ilgaisiais penktadienio ir šeštadienio vakarais skamba poezija ir muzika.

Bibliotekų erdvė. Tai poilsio ir bendravimo vieta mugėje. Čia galima pavartyti knygų naujienas, dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse visai šeimai, aplankyti ekslibrių parodą, pabendrauti su bibliotekininkais, sužinoti, kaip susitvarkyti savo biblioteką, susipažinti su įdomiausiais bibliotekų projektais ar tiesiog pailsėti.

Kasmet vis kitoks ypatingas mugės antspaudas

Vilniaus knygų mugė kasmet kviečia ženklinti knygas išskirtiniu mugės antspaudu. Šiemet jame atsispindės detektyvo simboliai: mąslus dūmas, paslapčių labirintas, skvarbus žvilgsnis, piršto atspaudas. Detektyvinę mugės temą antspaude įamžins kūrėja grafikė Jūratė Kemeklytė -Bagdonienė. Pažymėti savo knygas specialiu mugės antspaudu lankytojus kvies informacijos centrai bei Ekslibris.lt stendas.

Speciali programėlė išmaniesiems telefonams

Lankytojų patogumui ir šiemet bus sukurta speciali programėlė, pritaikyta išmaniesiems telefonams. Ją parsisiųsti iš “Google play” ar “AppStore” skaitytojai galės prieš pat mugę ir jos metu.

Mugės darbo laikas

Ketvirtadienis, vasario 19 d. -BIČIULIŲ DIENA - 10.00-19.00 val.
Penktadienis, vasario 20 d. - ILGASIS PENKTADIENIS - 10.00-21.00 val.
Šeštadienis, vasario 21 d. - NEKASDIENIŲ PASIMATYMŲ DIENA - 10.00-21.00 val.
Sekmadienis, vasario 22 d. - ŠEIMOS DIENA - 10.00-17.00 val.
*2-ojeparodų  salėje veiksiančios „Muzikos salės darbo laikas penktadienį ir šeštadienį - iki 22 val.

Kaip atvykti?

Kaip ir įprasta, vasario 19 – 22 dienomis į mugę lankytojus iš miesto centro (stotelė “Arkikatedra”) kas pusvalandį nemokamai veš du autobusai.

Parodų ir kongresų centrą „Litexpo” (Laisvės pr. 5) galima pasiekti ir miesto transportu: troleibusais Nr. 13, 16, 18 arba autobusais Nr.  21, 54 iki stotelės „Parodų rūmai”.

Informacija apie bilietus

Bilietai į mugę platinami „Bilietai.lt” pardavimo vietose bei internetu:
Vienkartinis bilietas – 3,5 Eur/12,08 Lt
Vienkartinis bilietas moksleiviams, studentams, senjorams – 3 Eur /10,36 Lt.
Keturių dienų bilietas – 10 Eur / 34,53 Lt
Keturių dienų bilietas moksleiviams, studentams, senjorams – 8 Eur / 27,62 Lt
Mugės metu kasose reguliarus vienkartinis bilietas kainuos 4,5 Eur.

Iki vasario 13 d. organizuotos moksleivių grupės gali teikti paraiškas pigesniems bilietams į mugę įsigyti.

Ketvirtadienį, „Bičiulių dieną”, Vilniaus knygų mugę bibliotekininkai lanko nemokamai. Vaikai iki 7 metų į skaitytojų šventę bus įleidžiami nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius