Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip išmatuoti meno kūrinio vertę?

Investicijos į antikvarines vertybes Lietuvoje po truputį auga. Aukcionai – galimybė kolekcininkams gauti tikslingą užmokestį už meno kūrinį arba kolekcinę vertybę, o antikvarinėmis gėrybėmis nesidomintiems žmonėms – atlygį už retą daiktą. Tačiau kaip nustatyti, kiek vertas vienas ar kitas daiktas?
Juozapas Berkmanas (Jozef Baerkman, Bärkman, 1838–1919) „1864 metų sukilimo vadų kapavietė“
Juozapas Berkmanas (Jozef Baerkman, Bärkman, 1838–1919) „1864 metų sukilimo vadų kapavietė“ / „ARS VIA“ aukciono nuotr.
Temos: 2 Menas Aukcionas

Brangiausiai – už maždaug 53 tūkst. eurų – antrinėje Lietuvos meno rinkoje buvo parduotas Antano Žmuidzinavičiaus paveikslas „Dzūkų kaimelis“, už 36,5 tūkst. eurų – Petro Kalpoko peizažas, o 33,3 tūkst. eurų – Justino Vienožinskio drobė.

„Nors investicijų į meno kūrinius ir antikvarines vertybes rinka Lietuvoje yra palyginti nauja, pastebime ryškią tendenciją: meno kūriniais besidomintys asmenys vis dažniau į juos investuoja, – sakė Algirdas Petraitis, „ARS VIA“ aukciono vadovas. – Jeigu brangieji metalai priklauso nuo ekonominių ciklų, tai meno ir antikvarinių vertybių kainų prieaugis tiek krizės, tiek ekonominio klestėjimo metu išlaiko pastovumą.“

Meno kūriniai į aukcionus patenka komiso pagrindu: kažkas atneša užsilikusias kažkada įgytas, paveldėtas vertybes. O kolekcininkams aukcionai – geriausias būdas nustatyti turimo daikto vertę. Pirmumo teisę dalyvauti aukcionuose turi Lietuvos muziejai. Pasak A.Petraičio, kiekvieno aukciono rengėjai yra suinteresuoti, kad pradinė parduodamos vertybės kaina būtų kuo mažesnė, nustatyta rinkos.

Vertę apsprendžia keletas veiksnių

Jeigu brangieji metalai priklauso nuo ekonominių ciklų, tai meno ir antikvarinių vertybių kainų prieaugis išlaiko pastovumą, – sakė A.Petraitis.

„Tam tikro daikto kainą suformuoja keli aspektai. Svarbiausias iš jų – laikmetis. Kuo senesnis daiktas, tuo didesnė jo vertė. Vienas iš verčių kilimo meno rinkoje pavyzdžių – LDK laikų M.K.Radvilos Našlaitėlio rūpesčiu išleistas žemėlapis, kuris per 10 metų laikotarpį pabrango 10 kartų“, – sakė A. Petraitis.

Daikto vertę taip pat lemia kokybė ir dažnumas – kiek vienetų yra išlikusių. Jeigu tai – dailės kūrinys, svarbu, kiek jo autorius sukūręs darbų ir kiek iš jų – tebeegzistuojantys bei sutinkami rinkoje. Tuo tarpu lituanistinio paveldo pasaulyje – o ypač Lietuvoje – nėra daug, kadangi daugybę šaltinių sunaikino karai. Dėl šios priežasties senieji Lietuvos žemėlapiai yra žymiai brangesni nei, pavyzdžiui, Vokietijos.

„Kūrinio vertę taip pat apsprendžia paklausa. Kitaip tariant – kokios yra aukciono dalyvių finansinės galimybės ir kiek iš jų – kolekcininkai“, – paaiškino aukciono vadovas.

Brangus sukilimo įrodymas

Vienas įspūdingiausių artėjančio aukciono, kuris vyks rugsėjo 21 d. 18 val. Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje „Židinys“, eksponatų bus paveikslas, susijęs su istoriniu atradimu kasinėjant Gedimino kalno aikštelę. Liepos mėn. pabaigoje Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologai archeologinių tyrimų Gedimino kalno aikštelėje metu aptiko keletą mirusiųjų palaikų. Pagal pirminius duomenis, vienas iš mirusiųjų galimai yra 1863 m. sukilimo vadas Zigmantas Sierakauskas, antrasis – Konstantinas Kalinauskas.

Su šiuo sensacingu istoriniu atradimu susijęs Juozapo Berkmano paveikslas „1863 m. sukilimo vadų kapavietė“, sukurtas 1916 m.

Kūrinyje dailininkas pavaizdavo laikinai sudėtą kryžių, skirtą sukilėlių kapui pažymėti. Šis paveikslas-liudijimas, patvirtinantis archeologų atradimą, aukcione bus parduodamas už 12 tūkst. eurų pradinę kainą.

Kaip prieš 200 m. buvo auklėjamos mergaitės?

Dar viena aukciono sensacija – tai pedagoginio auklėjimo, moralinių etinių vertybių, būdingų XVIII–XIX a. Europos visuomenėms, ugdymo vadovas – Jono Čečioto rankraštis „Powieści Moralne dla Dziewic, naśladowane s francuskiego i własne przez Jana Czeczota (4 z r. 1834 rzeszta 1845 pod koniec roku)“.

„ARS VIA“ aukciono nuotr./Jonas Čečiotas, rankraštis
„ARS VIA“ aukciono nuotr./Jonas Čečiotas, rankraštis

Tautosakininkas, folkloristas, poetas ir muzikas J. Čečiotas buvo geriausias Adomo Mickevičiaus draugas. Rankraščio autorius kelia dievobaimingumo, šventumo, darbštumo, išminties, dėkingumo ir kitas dorovines maksimas, kiekvieną jų iliustruodamas atskira gyvenimiška istorija. Pradinė literatūriniu, istoriniu ir kultūriniu požiūriu itin vertingo rankraščio kaina aukcione sieks 3800 eurų.

Dalyvauti gali visi

„ARS VIA“ aukcione bus pristatoma daugiau nei 140 kūrinių pozicijų (lotų), kurių kainos svyruoja nuo 30 iki 12 tūkst. eurų. Kadangi aukcionas bendradarbiauja su Vilniaus dailės akademija, jame bus ir grafikos studentų darbų, kurių pradinė kaina siekia 30 eurų. Aukcione bus galima išvysti bei įsigyti ne tik senųjų knygų, rankraščių bei įvairių kolekcinių vertybių, bet ir tradicinės tapybos, grafikos ar skulptūros darbų. Į septynias temas suskirstytas meno vertybes jungia sąsajos su Lietuva.

„Ateiti pasižiūrėti į aukcioną gali visi, o dalyvauti – užsiregistravusieji. Štai pirmajame aukcione susirinko apie 130 žmonių, iš kurių 30 dalyvavo tiesiogiai ir dar 10 – netiesiogiai (telefonu arba palikdami išankstinius statymus). Išankstiniai statymai priimami iki aukciono likus porai valandų, o registracijos formą galima užpildyti iki pat aukciono pradžios“, – pasakojo A.Petraitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius