Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip vargonais groja matematikai, filologai, biochemikai ir kitų profesijų atstovai?

„Aš groju vargonais, nes tai yra mano gyvenimo galimybė. Noriu ją išnaudoti kol galiu. Nors ir neturiu tam pakankamai laiko, nors domina ir kitos sritys, man svarbu palaikyti tą ugnelę, kad ji pamažu įsišaknytų manyje“, – apie meilę vargonams pasakoja matematikos fakultete studijuojanti Giedrė Juodzevičiūtė.
VU Šv. Jonų bažnyčios didžiųjų vargonų fragmentas
VU Šv. Jonų bažnyčios didžiųjų vargonų fragmentas / Organizatorių nuotr.

Šeštadienį, 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į Dr. Vido Pinkevičiaus vadovaujamos Vilniaus universiteto vargonų studijos „Unda Maris" 8-ojo sezono uždarymo koncertą. Apie tai skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Koncerte dalyvaus Giedrė Juodzevičiūtė, Justas Dapkūnas, Diana Danilova, Dainius Characiejus ir kiti „Unda Maris" atstovai.

„Unda Maris" studiją sudaro VU bendruomenės nariai – studentai, dėstytojai, darbuotojai ir alumnai. Tai įvairių specialybių žmonės – nuo medikų iki fizikų, nuo chemikų iki filologų, kuriuos visus vienija meilė vargonams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčia
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčia

Vakaro programoje skambės J.N. Lemmenso, M.K. Čiurlionio, J.S. Bacho ir kitų kompozitorių kūriniai.

Pasak G.Juodzevičiūtės, jai vis dar sunkoka pačioje pradžioje koordinuoti kojų ir rankų veiksmus. Taip pat atprasti nuo pianistams įprastų, jausmingesnių, plastiškesnių judesių, – rankos atkėlimo, sunku kaskart tai prisiminti grojant vargonais.

„Neseniai sugalvojau, kad mano tikslas kitais metais yra išmokti groti šv. Mišių metu atliekamas giesmes, ypač pagrindines ir žinomiausias. Taip norėčiau dėl to, jog visą gyvenimą vargonai man siejosi būtent su šv. Mišių muzika ir noriu pati tai išbandyti. Be to manau, jog tai būtų labai naudinga ateityje“, – mintimis dalinosi Giedrė.

Anot gyvybės mokslų atstovo Justo Dapkūno, jis vargonais groja dar tik antrus metus, o ir šiaip nuo mokyklos laikų negrojo jokiu instrumentu.

„Mano fortepijono mokytoja Balio Dvariono muzikos mokykloje buvo vargonininkė Aurelija Kiškelytė, ir ji kažkada užsiminė apie galimybę mokytis groti vargonais. Nors mokykloje tai nepavyko, tačiau išgirdęs apie Vilniaus universiteto vargonų studiją „Unda maris“ susidomėjau, atėjau pabandyti pagroti ir prisiminti mokyklos laikų įgūdžius. Bandymas vis dar tęsiasi ir man pačiam kol kas neaišku, kiek jis sėkmingas. Kadangi mokiausi groti fortepijonu, tai daugiau ar mažiau pavyksta susigaudyti, kurį klavišą kada reikia spausti, tačiau groti kojomis tikrai yra iššūkis. Dar nežinau, reikia pirma šiuos mokslo metus pabaigti. Manau, kad norėčiau mokytis vieną klasikinį (baroko ar panašiai) kūrinį, o kitą modernų, 20-21 amžiaus, kaip ir šiemet“, – pasakojo Justas.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus. Įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius