-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Karo muziejuje – J.Lukšos pagerbimas, rengiama diskusija apie partizanų žvalgybą

Trečiadienį Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune rengiama diskusija apie Lietuvos partizanų žvalgybą okupacijos metais, siekiant paminėti partizano ir žvalgo Juozo Lukšos-Daumanto šimtąsias gimimo metines ir Lietuvos žvalgų dieną.
 Vytauto Didžiojo karo muziejus
Vytauto Didžiojo karo muziejus / Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.

Pranešimą apie J.Lukšą skaitys istorijos mokslų daktaras ir publicistas, knygos apie Lietuvos žvalgybą autorius Severinas Vaitiekus, pranešė muziejus.

Diskusijoje dalyvaus Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro istorikai: J.Lukšos tyrinėtojas Darius Juodis pristatys Lietuvos partizanų žvalgybos sritis, Mingailė Jurkutė pažvelgs į J.Lukšą kaip į JAV specialiųjų operacijų karį, Enrika Kripienė pasidalys įžvalgomis apie okupacinių režimų saugumo darbuotojus kaip rezistencinių judėjimų dalyvius.

Renginį organizuoja Valstybės saugumo departamentas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras ir Vytauto Didžiojo karo muziejus.

J.Lukša, turėjęs Skirmanto ir Daumanto slapyvardžius, pokariu buvo vienas iš Lietuvos partizanų vadų, kelis kartus buvo prasiveržęs į Vakarus perduoti žinią apie kovojančią Lietuvą.

J.Lukša žuvo patekęs į pasalą per susišaudymą 1951 metų rugsėjį Garliavos apylinkėse, netoli Kauno. Partizano palaikai iki šiol nerasti.

Seimas 2021-uosius yra paskelbęs J.Lukšos-Daumanto metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius