Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Kaunas Photo“ dėmesio centre – gamtosauginės fotografijos legenda O.Truchanas

Rugsėjo 7 d., 17 val., Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje, Pasaulio lietuvių bendruomenės menėje, S.Daukanto g. 25, XIV-asis „Kaunas Photo“ festivalis atidarys Australijos lietuvio Olego Truchano fotografijos darbų parodą. Atidaryme dalyvaus ir mintimis apie pažintį su O.Truchanu pasidalins prezidentas V.Adamkus ir kultūrologas Jonas Nekrašius. Paroda veiks iki spalio 6 d.
„Kaunas Photo“ praskleis fotografinės legendos Olego Truchano šydą
„Kaunas Photo“ dėmesio centre – gamtosauginės fotografijos legenda Olegas Truchanas / Projekto partnerio nuotr.

O.Truchanas – žymiausias Australijos lietuvis – gimė 1923 m. Šiauliuose, mirė fotografinėje ekspedicijoje 1972 m., Tasmanijoje, Australijoje. Pokario nublokštas į tolimąją Australiją, gyveno ir dirbo Tasmanijoje. Savo aistrą keliauti ir pažinti gamtą perkėlė į fotografiją, o fotografijos pagalba kvietė visuomenę keisti nusistovėjusį požiūrį į gamtą. Olegas Lietuvoje išmoko vertinti, saugoti kiekvieną gyvosios ir negyvosios gamtos dalį, o Australijoje vyravo požiūris: „jei juda – šauk, jei teka – užtvenk".

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Adamkus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Adamkus

Pragyvenimui jis dirbo kompanijoje, statančioje hidroelektrines, tačiau visą laisvalaikį skyrė Tasmanijos gamtos ir natūralaus gamtovaizdžio pažinimui ir išsaugojimui – bent fotografijose. Pareigos „Hydro Electricity Commision“ įmonėje neleido jam viešai kalbėti prieš hidroelektrinių statybą ir natūralaus gamtovaizdžio žalojimą, tačiau Olegas Truchanas keliavo po Tasmaniją, rengdamas savo fotografijų skaidrių peržiūras, lydimas dramatiškos muzikos, į kurias susirinkdavo tūkstančiai žmonių. Taip gimė gamtosauginės fotografijos legenda Australijoje.

Jis mane supažindino su nepažeista, žalia, gražia Australijos sala ir jos gamta.

Su O.Truchanu asmeniškai teko susipažinti Prezidentui Valdui Adamkui, kuris svečiavosi Australijoje. „Man jis pasirodė nuo pirmos minutės labai įdomus, gilus žmogus, nagrinėjantis esminius klausimus. Jis mane supažindino su nepažeista, žalia, gražia Australijos sala ir jos gamta“, –prisiminimais dalijosi prezidentas V.Adamkus.

Parodos kuratorius Mindaugas Kavaliauskas pabrėžia, kad O.Truchano istorija unikali tuo, jog kvapą gniaužiančios gamtos fotografijos, vieno žmogaus gamtosauginės idėjos leido tapti galingu visuomeniniu judėjimu, kuris pakeitė žmonių mąstymą, leido atsirasti saugojamoms teritorijoms ir net pakeitė politinę Tasmanijos valdžią.

Apie O.Truchano darbą ir nuopelnus gamtosaugai, Australijos mokiniai mokosi mokyklose, o fotografijos žmonės jį vadina Australijos Anselu Adamsu. Apie šio žmogaus svarbą liudija visa eilė parašytų knygų, sukurtų dokumentinių filmų, renginių: Australijoje jo atminimui yra sukurtas filmas „Olego dvasia“ („The Spirit of Olegas“), anglų kalba parašyta Makso Anguso knyga „Olego Truchano pasaulis“, Rėkyvos ežere jau dešimt metų kiekvieną vasarą rengiamos buriavimo regatos O.Truchano taurei laimėti, 2003 metais buvo iškilmingai paminėtos šio žymaus žmogaus gimimo metinės ir sukurtas dar vienas dokumentinis filmas „Neištirtas kraštas“, pasakojantis apie O.Truchano ir jo mokinio fotografo Peterio Dombrovskio gyvenimą ir veiklą saugant gamtą.

2007 m. Šiaulių vakarinėje dalyje gatvė pavadinta jo vardu. Prie šios neeilinės asmenybės įamžinimo prisideda ir išsami gausiai fotografijomis iliustruota „Minties“ leidyklos 2011 m. išleista, lietuvių kultūrologo ir keliautojo Jono Nekrašiaus parengta knyga „Olegas Truchanas – Lietuvos ir Australijos legenda“. Jos autorius pats surengė kelias ekspedicijas O. Truchano keliais: 2005 metais – po Bavariją ir 2008 metų vasarį – į Tasmanijos salą.

XIV-ojo fotomeno festivalio „Kaunas Photo“ pagrindiniai renginiai Kaune vyks rugsėjo pirmosiomis savaitės dienomis ir tęsis iki spalio pabaigos.

„Kaunas Photo“ – ilgiausiai be pertraukų rengiamas kasmetis tarptautinis fotomeno festivalis Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Nuo 2004 m. festivalį organizuoja viešoji įstaiga „Šviesos raštas“. Festivalis laikomas vienu svarbiausių tęstinių meno renginių Lietuvoje. Festivalis yra pasaulinės „Festivals of Light“ organizacijos narys.

„Kaunas Photo“ didieji rėmėjai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Kauno miesto savivaldybė.Festivalio globėjas Prezidentas Valdas Adamkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius