Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaune atidaryta paroda, pristatanti unikalius ukrainiečių kariuomenės eksponatus

Vytauto Didžiojo karo muziejuje Kaune trečiadienio vakarą atidaryta tarptautinė paroda „Amžinai laisva Ukraina!“, kurioje eksponuojami unikalūs XX a. pr. Ukrainos kariuomenės eksponatai, atskleidžiantys mažai žinomus tarpukario Ukrainos kovų puslapius. Parodos globėja Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad šis renginys yra dar vienas būdas palaikyti su agresoriumi kovojančią Ukrainą.
Paroda „Amžinai laisva Ukraina!“
Paroda „Amžinai laisva Ukraina!“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Paroda, kurią šiandien atidarome, Lietuvai yra dar vienas būdas palaikyti ryžtingai ir atkakliai kasdien kovojančią Ukrainą, dar kartą garsiai pasakyti, kad didžiuojamės, žavimės visų Ukrainos žmonių ir jos ginkluotojų pajėgų drąsa, atkaklumu. Taip pat raginame visus semtis visapusiškos stiprybės iš Ukrainos istorijos puslapių. Tos istorijos, kurią Putinas taip atkakliai bando paneigti“, – parodos atidaryme sakė I.Šimonytė.

Anot jos, lietuvių solidarumas su Ukraina ir parama jai karo metu negali mažėti, nes ši šalis kovoja ir už viso demokratiškojo pasaulio ateitį.

„Kad ir kiek šis karas besitęstų, tikiu, kad svarbiausia – nepriprasti, nepavargti, nesustoti ir nuolat vieni kitiems priminti, kad Ukraina kovoja už mus visus ir viso laisvo demokratiškojo pasaulio ateitį, kad mūsų solidarumas, palaikymas, reali ir labai reikalinga pagalba negali nė akimirkai sumažėti“, – sakė I.Šimonytė.

Tiek Ukrainos, tiek Lietuvos institucijų atstovai akcentuoja, jog tai pirmoji eksponatų paroda, kurią nuo Rusijos besiginanti šalis surengė po to, kai šaliai suteiktas Europos Sąjungos kandidatės statusas.

„Simboliška, kad ši paroda – tai kultūrinis ir muziejinis Ukrainos debiutas Europos Sąjungos erdvėje kaip tik po to, kai Ukraina įgijo kandidatės į Europos Sąjungos nares statusą“, – sakė I.Šimonytė.

Muziejaus direktorė Rita Malinauskienė sakė, jog parodos eksponatai į Lietuvą atvyko būtent tuo metu, kai buvo priimtas sprendimas dėl Ukrainos kandidatės statuso.

„Tai mums labai svarbu“, – prieš renginį žurnalistams sakė prie parodos prisidėjusio fondo „XXI a. Ukraina“ įkūrėjas ir parodos mecenatas Bogdanas Gubskis.

Jis pasakojo, kad prieš metus ši paroda buvo atidaryta Kyjive. Jos eksponavimą nutraukė vasarį prasidėjusi Rusijos ataka, o eksponatai buvo evakuoti į Lvivą.

„Tai paroda, skirta ukrainiečiams, prieš šimtą metų kovojusiems už Ukrainos nepriklausomybę nuo Rusijos imperijos, – sakė B.Gubskis. – Taip pat ji skirta ir tiems, kurie dabar gina mūsų šalį nuo Rusijos agresijos.“

Pasak jo, parodoje galima pamatyti daug unikalių eksponatų – 175 jų atkeliavo iš Jungtinėse Valstijose įsikūrusių muziejų, tarp jų – 1917–1921 metų ukrainiečių uniformos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paroda „Amžinai laisva Ukraina!“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paroda „Amžinai laisva Ukraina!“

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas parodą vadino Lietuvos ir Ukrainos vienybės bei laisvės siekio simboliu.

„Mūsų užduotis ir tikslas – solidarizuotis su Ukrainos žmonėmis, kurie kovoja labai sunkią kovą ir nepavargti juos remiant, remiant iki pergalės. Ir ši paroda yra mūsų bendros kovos simbolis, įprasminantis ir mūsų kultūrinį, ir karinį bendradarbiavimą, vieningą siekį, kad Ukraina būtų amžinai laisva“, – parodos atidaryme sakė ministras.

Renginyje dalyvavęs Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta taip pat pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė nuo agresijos pradžios susitelkė palaikyti Ukrainą.

„Sustiprinome tarptautinę koaliciją Ukrainos palaikymui, įskaitant karinę, finansinę, ekonominę ir humanitarinę pagalbą“, – parodos atidaryme sakė ministras.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paroda „Amžinai laisva Ukraina!“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Paroda „Amžinai laisva Ukraina!“

Ukrainos istorijos Antrajame pasauliniame kare nacionalinio muziejaus memorialinio komplekso direktorius Jurijus Ševčiukas sakė, jog tai pirmoji paroda su eksponatais, kuriuos muziejus parengė nuo karo pradžios.

„Norime parodyti, kad esame dalis Europos kultūrinio lauko, – kalbėjo muziejaus vadovas. – Žinome, kad karas vyksta ne tik mūšio lauke, tačiau ir išmaniuosiuose telefonuose bei socialiniuose tinkluose. Suprantame, kad tai ne tik karinis konfliktas, bet taip pat kova už demokratines ir kultūrines vertybes“.

VDU Karo muziejaus Karybos istorijos skyriaus vedėja ir parodos koordinatorė Lietuvoje Lina Kasparaitė-Balaišė teigė, jog paroda yra išskirtinė tuo, jog eksponatai jai surinkti iš keliolikos įstaigų: 12 Ukrainoje ir penkių – Jungtinėse Amerikos Valstijose.

„Eksponatai byloja apie 1917-21 ukrainiečių kovas dėl laisvės, kurios parodo, kad visada Ukraina siekė būti laisva“, – sakė koordinatorė.

„Eksponatai įdomūs, nes pasakojimas konstruojamas per kario uniforma: bus galima pamatyti ukrainiečių karių uniformą, jų elementus ir labai unikalų albumą – beveik 200 piešinių, kuriuose vaizduojamos uniformos ir jų spalvos“, – pasakojo L.Kasparaitė-Balaišė.

Pasak jos, eksponatų yra apie 250, didžioji dalis atkeliavo iš Ukrainos diasporos muziejų, bibliotekų ir švietimo centrų Jungtinėse Valstijose.

Iš archyvų atkeliavo tam tikros uniformos detalės ir kompasas.

Pagrindinis dėmesys parodoje yra skiriamas XX a. pr. Ukrainos kariuomenės uniformų istorijai. Paroda siekiama pagerbti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas – pagrindinį Ukrainos nepriklausomybės garantą, pabrėžiant ryšį tarp šiuolaikinės Ukrainos gynėjų kartos ir tų, kurie kovojo 1917–1921 m. Ukrainos nepriklausomybės kovose.

Parodoje eksponuojami XX amžiaus pradžios Ukrainos kariuomenės atributai, atskleidžiantys mažai žinomus tarpukario Ukrainos kovų puslapius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius