-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune bus pristatyta knyga apie Kazį Bradūną

Kauniečiai kviečiami iš arčiau susipažinti su poeto, visuomenės ir kultūros veikėjo Kazio Bradūno asmenybe.
Knyga „Kazys Bradūnas. Archyvai“.
Knyga „Kazys Bradūnas. Archyvai“. / Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus iliustracija

Balandžio 5-ąją Kaune vyks knygos „Kazys Bradūnas. Archyvai“, skirtos išeivių poetui, redaktoriui, visuomenės ir kultūros veikėjui K.Bradūnui, pristatymas.

Maironio lietuvių literatūros muziejaus Išeivių skyriaus vedėja dr. Virginija Babonaitė-Paplauskienė skaitys paskaitą „Semiu krikšto vandenį giesmei“.

Kazys Bradūnas (1917–2009) – išskirtinė asmenybė Lietuvos kultūros ir literatūros istorijoje, vienas iš prieškarinės Lietuvos Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetų auklėtinių, kartu su Alfonsu Nyka-Niliūnu (tikr. – A. Čipkus), Henriku Nagiu, Mamertu Indriliūnu, Broniumi Krivicku, Vytautu Mačerniu, Pauliumi Jurkumi subrendęs gražiausiu Nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu. Eilėraštyje apie savo kartą K.Bradūnas rašė: „Mūsų kartos niekas nepakartos“.

K.Bradūnas, 1944 metais nuo sovietinės okupacijos pasitraukęs į Vakarus, nenuleido rankų iki pat sugrįžimo į Lietuvą 1992-aisiais ir dirbo lietuvybę puoselėjantį darbą svečiose šalyse.

Ypatingi nuopelnai atitenka jo redaktoriaus plunksnai: nuo 1945 iki 1992 metų Vokietijoje ir Amerikoje kūrė ir redagavo žurnalus, antologijas, almanachus, knygas.

K.Bradūnas yra vienas žymiausių XX amžiaus antrosios pusės poetų, sukūręs savitą poetinę kalbą, kūryboje išreiškęs individualų poetinį santykį su gimtąja žeme, lietuvių mitologija ir tautosaka.

Jam, su savo tautos istorija ir kultūra tvirtai suaugusiam poetui, labiausiai prigijo žemininko vardas. Kūrybinis poeto palikimas stebėtinai gausus: Lietuvoje, Vokietijoje ir Amerikoje išleista septyniolika poezijos knygų, sudarytos dvi rinktinės, parengtas ir išleistas visas kūrybinis palikimas – „Sutelktinė“ (2001). 2007 metais, persijojęs poetinius aruodus, K.Bradūnas atsirinko šimtą charakteringiausių ir jo stiliui būdingiausių eilėraščių ir išleido knygą „Paberti grūdai“.

Už savo kūrybą K.Bradūnas yra pelnęs įvairių premijų ir apdovanojimų. Jam pirmajam iš išeivijos rašytojų 1993 metais paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Už nuopelnus Lietuvai 1994 metais kūrėjas apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu.

1997 metais pelnė Vilkaviškio savivaldybės premiją, 2002-aisiais poetas buvo nominuotas „Poezijos pavasario“ laureatu bei gavo Druskininkų rudens Jotvingių premiją.

Knygos pristatymas vyks balandžio 5 d. 15 val. L.Truikio ir M.Rakauskaitės namuose, E. Fryko g. 14, Kaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius