Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune į labdaros pokylį rinkosi neabejingi skautų judėjimui

Renginio metu svečiams koncertavo įvairių tarptautinių pianistų konkursų laureatė pianistė Eglė Andrejevaitė, Johaneso Brahmso kamerinių ansamblių konkurse Austrijoje, laimėjusi specialųjį prizą už geriausią šiuolaikinio kūrinio atlikimą. Taip pat savo pasirodymą surengė LRT muzikos klipų konkurse „Klipvid“ 2-ąją vietą užėmusi grupė „Mėtų vėjas“. Vakaro svečiams buvo pristatyta Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus paroda skirta pasaulio skautų judėjimo 100-mečiui.
Skautu paramos fondas
Skautu paramos fondas

Vakaro svečiai galėjo įsigyti dailės, tekstilės, darbų, aksesuarų, kuriuos mielaširdingai aukcionui padovanojo Kauno miesto menininkai ir tautodailininkai. Juos pardavus buvo surinkta apie 15 tūkst. litų.

Renginio akimirka
Renginio akimirka

Didžiausio dėmesio sulaukė dailininko Gintaro Tadausko tapybos darbas „Gyvybės medis“ (2014, mineralinė tempera). Už jį nepagailėta 1,5 tūkst. litų. Labdaros loterijos dalyviai sulaukė netikėtos bet labai sujaudinusios brangios dovanos - Kauno senamiesčio vaikų dienos centro auklėtiniai savo rankomis prigamino nuostabių darbelių - apyrankių, kuriuos paprašė padovanoti Paramos pokylio svečiams. Mažieji, turintys tik kūrybingas širdis, darbščias rankas ir begalinį norą prisidėti prie gerų darbų,  džiugino savo iniciatyva ir dėkojo visiems remiantiems Lietuvos skautišką judėjimą.

Visuomenei pristatyto Skautų paramos fondo pirmtake buvo įtakinga tarpukario organizacija – Lietuvos skautams remti draugija, pasivadinusi Lietuvos Paspirties Vyčių (Skautų) Draugija įsteigta 1919 metų pavasarį. Ši Skautų Paspirties draugija globojo organizaciją jos kūrimosi pradžioje, padėdama sukurti lietuvišką terminologiją, įtvirtindama skautybę viešąjame Lietuvos gyvenime. Joje darbavosi iškiliausi visuomenės žmonės – daktaras Jurgis Alekna, karo gydytojas Pranas Sližys, Stasys Lozoraitis, Jonas Vileišis, Mykolas Sleževičius, P. Naruševičius, S. Kairys, A. Tumaitė, Vsevolodas Šenbergas, karininkas Tallat-Kelpša. 1924 metais draugija buvo pervadinta Lietuvos skautams remti draugija, 1925 metais jos rūpesčiu Lietuvos skautų šefu buvo pakviestas Valstybės prezidentas Aleksandras Stulginskis. Nuo 1930 metų šias funkcijas iš esmės perėmė valstybė, valdžiusi skautų judėjimą per centro valdybą.

Išeivijoje akademinio skautų Sąjūdžio rūpesčiu  buvo įkurtas Vydūno fondas, parėmęs ne vieną gerą iniciatyvą ir paskatinęs ne vieną jauną žmogų atsidėti tarnystei „Dievui, Tėvynei ir Artimui“.

Pagrindinė fondo veikla – akumuliuoti pajėgumus ir jų pagalba remti geras iniciatyvas. Šalia to nėra šone paliekami ir dvasiniai reikalai. Lietuvos skautų organizacijos turi prisitaikyti prie šios dienos valstybės ir visuomenės poreikių, išlaikydamos savuosius principus, tradicijas, užtikrinant organizacinį augimą ir įtakos visuomenėje didinimą, tačiau tam padaryti reikia didesnio dalyvavimo valstybės gyvenime. Skautai vis dar laikomi užsidariusiais, „miškuose lakstančiais“ keistais ir nepažįstamais. Vadijų ir vadovybių žmonės dažnai neturi laiko rūpintis skautybės integracija į valstybės gyvenimą, užimti vidiniais rūpesčiais, tuo tarpu Skautų paramos fondas su kitais skautybės rėmėjais ir judėjimo veteranais ketina daug nuveikti, veikdami visuomenėje ir valstybėje.

Skautų paramos fondas yra dar jauna organizacija, jos siekiai dideli, nuveikta nedaug, tačiau Kaune, paramos pokylyje susirinkę skautai ir jų rėmėjai teikia viltį, kad aukšti skautų fondo siekiai turi reikalingą būrį pasekėjų ir Fondui pavyks kilstelti skautybės vėliavą keliais centimetrais aukščiau.

Daugiau informacijos apie Skautų paramos fondą ir rengiamą paramos pokylį galite rasti: www.skautufondas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius