-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune – miesto šventė „Trys karaliai atvažiavo – visas svietas uždainavo“

Sausio 6 d., penktadienį, 15.30 val. nuo Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios Laisvės alėja į Rotušės aikštę keliaus Trys karaliai. Merkelis, Baltazaras ir Kasparas sveikins ir kvies miestiečius susirinkti prie pagrindinės miesto eglės. Angelas su žvaigžde rankoje rodys kelią, svita neš deglus, muš būgnus.
Prakartėlė dar prieš vagystę
Prakartėlė dar prieš vagystę

Šias metais kartu keliaus ir senasis Krivis, jis primins, kad atnešta Devyniaragio saulė jau apsivertė ant kito šono, o diena pailgėjo per gaidžio žingsnį.

16.30 val. Rotušės aikštėje prasidės koncertas „Trys karaliai atvažiavo – visas svietas uždainavo“. Tris karalius ir jų palydą pasitiks Šeimininkas ir Šeimininkė, kurie paskelbs, kad baigiasi tarpukalėdis. Kauno tautinės kultūros centro vaikai nupuoš Kalėdų eglutę.

Koncertuos folkloro ansambliai „Žaisa“, „Kupolė“, „Sodailio“. Šventėje dalyvaujantys folkloro ansambliai „Sodyba“, „Jotija“, „Lankesa“, „Brydė“, „Bitula“, „Botagėlis“, „Ratilėlis“ kvies susirinkusiuosius kartu dainuoti, šokti, sukti ratelius. Grupė „Ugnies valdovai“ įžiebs saulės ženklus, suks ugnies ratus, o koncertą vainikuos nuotaikingas muzikos ansamblis „Jonis“.

Saulė apsiverčia ant kito šono

Dvyliktoji diena po Kalėdų, t. y. sausio 6-oji, labai seniai švenčiama, vadinta Atarašais, Krikštais. Dar ikikrikščioniškoje Lietuvoje tą dieną namų durys ir kai kurie daiktai būdavo kreida ar anglimi žymimi („krikštijami“ ar „aprašomi“) trimis kryžiukais.

Naują prasmę bei pavadinimą šiai dienai suteikia krikščionybė. Anuomet gimusį kūdikėlį Jėzų aplankė Trys karaliai: Kasparas, Merkelis ir Baltazaras – iš to kilo paprotys persirengti trimis karaliais.

Liaudiškos „Trijų Karalių“ vaikštynės yra pokalėdinio laikotarpio sveikintojų, kalėdotojų, vaikštynių tąsa. Antra vertus, tai senovinė persirengėlių, karnavalų tradicija, susišaukianti jau ir su būsimomis Užgavėnėmis. Žemdirbių tautose sausio 6-tą dieną baigdavosi Saulėgrįžos šventė, žmonės pradėdavo žadinti šalčio sukaustytą žemę.

Šaltą žiemos dieną geras žmogus ir šuns nevarytų, bet Trys karaliai negali nekalėdoti. Jų širdyje gera valia, rankose auksas, mira, smilkalai, o ką pasieks smilkalų kvapas, tas visus metus bus apsvaigęs iš laimės. Nejau nenorite būti laimingais? Tai ateikite į Kauno miesto šventę ,,Trys karaliai atvažiavo – visas svietas uždainavo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius