Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kauniečiai pirmi galės išgirsti gintarinio kvarteto skambesį

Jau spalio 19 d. prasideda „Amber Quartet“ koncertai Lietuvoje. Iš tikro gintaro pagamintais instrumentais muzikantai skleis magišką gintaro skambesį. Pirmiesiems jį išgirsti pasisekė kauniečiams, kurie spalio 19 d. laukiami Nacionalinėje filharmonijoje. „Amber Quartet“ – vienintelis pasaulyje pripažintų Lietuvos virtuozų kvartetas, grojantis išskirtiniais styginiais instrumentais, pagamintais iš tikro gintaro.
„Amber Quartet“
„Amber Quartet“ / Projekto partnerio nuotr.

„Labai džiaugiamės, galėdami pirmuosius vienintelio tokio ansamblio pasaulyje koncertus padovanoti būtent Lietuvos klausytojams. Koncertų metu keturi pripažinti muzikantai priverčia suskambėti milijonų metų senumo gamtos stebuklą ir styginiai instrumentai prabyla visiškai naujais ir netikėtais tembrais“, – apie būsimus koncertus pasakoja „ARTS Libera International“ vadovas, prodiuseris Gintaras Kamsiukas.

Į „Amber Quartet“ susibūrė žinomi muzikos profesionalai, smuiko virtuozai Vytautas Mikeliūnas ir Tadas Dešukas, altininkas Tomas Petrikis bei violončelininkė Onutė Švabauskaitė.

Idėja pagaminti šiuos nuostabius instrumentus, kuriuos drąsiai galima pavadinti pasauliniu meno šedevru, kilo žinomam Lietuvos gintaro juvelyrui ir dizaineriui Šarūnui Davainiui. Visi šie gintariniai instrumentai turi Europos Sąjungos intelektualinės nuosavybės autorinių teisių pažymėjimus ir yra unikalūs savo techniniu išpildymu ir skambesiu.

Projekto partnerio nuotr./„Amber Quartet“
Projekto partnerio nuotr./„Amber Quartet“

„O kuriant šiuos instrumentus pagrindiniu iššūkiu tapo tai, jog muzika man buvo nauja sfera, nes aš esu kitokios krypties menininkas. Žinoma, muzika man patinka, tačiau niekuomet neteko taip rimtai ir atsakingai gilintis į tai, iš ko susideda instrumentai. Norėdamas tai suprasti, du kartus dalyvavau smuiko amatininkų parodoje Italijoje, kur galima tikrai daug sužinoti ir suprasti. Tenka pripažinti, jog pirmieji metai buvo sunkūs ir pagaminti smuiko nepavykdavo, nes gintaras skildavo dėl skirtingos įtampos. Tik po daugelio išbandymų suradau medžiagą, kuri tinka padengimui“, – pasakoja Š.Davainis.

Projekto partnerio nuotr./„Amber Quartet“ instrumentai
Projekto partnerio nuotr./„Amber Quartet“ instrumentai

Jis neslepia, jog kuriant išskirtinės išvaizdos instrumentus, didžiausiu iššūkiu tapo kūrinių tinkamas skambėjimas: „Tad man dar gaminant instrumentus visuomet sekė ir atsakomybė prieš muzikantus. Juk tas smuikas turėjo būti ne tik išskirtinis savo gamyba, bet ir būti naudojamas. Tad jis turėjo groti. Nors daug kas ir galvoja, jog toks instrumentas tik muliažas. Nebuvo lengva, bet pavyko visą garso nuėmimo aparatūrą, paremtą elektromagnetinėmis bandomis, paslėpti smuiko viduje. Tokius sprendimus puikiai įvertino ne tik Maksvos universiteto profesūra, bet ir mūsų muzikantai. Be to, kiekvienas smuikas išsiskiria savo garsu, kiekvieno jis yra unikalus.“

Prodiusavimo kompanija „ARTS Libera International“ kviečia tikruosius muzikos gurmanus nepraleisti išskirtinių „Amber Quartet“ koncertų ir pasinaudoti galimybę pirmą kartą Lietuvos scenose išgirsti skambant tikrą gintarą.

Koncertai vyks:

  • Spalio 19 d. Kaune, Nacionalinėje filharmonijoje
  • Lapkričio 8 d. Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje
  • Gruodžio 7 d. Marijampolėje, Kultūros centre
  • Gruodžio 8 d. Panevėžyje, Muzikiniame teatre
  • Gruodžio 14 d. Kaipėdoje, kultūros centre “Kultūros fabrikas”
  • Gruodžio 21 d. Alytuje, Miesto teatre

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius