-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauniečiams – pažintis su gerklinio dainavimo kvartetu (video)

Kauno valstybinėje filharmonijoje rytoj viešėsiantys svečiai tikriausiai yra vieni egzotiškiausių atlikėjų, kada nors koncertavusių Kaune. Su tradiciniu stepių gyventojų, tuviečių dainomis, kurios atliekamos specifiniu – gerkliniu balsu – kauniečius supažindins grupė „Huun-Huur-Tu“ iš Tuvos, Rusijos autonominės respublikos, esančios į šiaurę nuo Mongolijos.
„Huun-Huur-Tu“ iš Tuvos programoje – tradicinės pietų Sibiro dainos, kurių svarbiausias išskirtinumas – dainavimas gerkliniu būdu.
„Huun-Huur-Tu“ iš Tuvos programoje – tradicinės pietų Sibiro dainos, kurių svarbiausias išskirtinumas – dainavimas gerkliniu būdu. / Kolektyvo nuotr.

Po įvairias pasaulio šalis keliaujantys muzikantai pristato savo tautos kultūrinį paveldą. Jų programoje – folklorinė pietinio Sibiro klajoklių genčių muzika. „Huun Huur Tu“ muzikos išskirtinumas – gerklinis dainavimas (xöömei), paplitęs Tuvos respublikoje ir pietų Sibire. Tai – dainavimas varijuojant skirtingais garsais, išgaunamais vokalą maišant su oru atkeliaujančiu iš plaučių bei lūpomis formuojant melodiją.

Šis tradicinis Centrinės Azijos klajoklių dainavimas gali skambėti kaip fleita, švilpukas ar paukščio giesmė, todėl dažnai net sunku patikėti, kad šie garsai sukuriami vien žmogaus balsu – be jokių papildomų instrumentų ar prietaisų.

Savo kultūrą grupės nariai pristato ir programoje naudojamais tradiciniais instrumentais: dviejų stygų tuviečių bei mongolų liaudies intrumentu igil, Tuvos žydų arfa khomus, liaudiška liutnia doshpuluur ir šamanų naudotu būgnu dünggür. Skleisdami pasauliui savo krašto muziką „Huun-Huur-Tu“ muzikantai nevengia eksperimentų – kai kurie kūriniai maišomi su elektronine muzika, grupės nariai groja ir vakarietiškais instrumentais.

VIDEO: Huun Huur Tu and Carmen Rizzo: Eternal

Muzikantai bendradarbiavo su įvairių žanrų muzikantais, tokiais kaip Frank Zappa, Johnny Watson, Kodo būgnininkais, „Moscow Art Trio“ ir kitais. Naujausias grupės albumas „Eternal“ buvo įrašytas kartu su pogrindžio elektronikos prodiuseriu bei muzikantu Carmen Rizzo.

„Saulės spinduliai“ iš Sibiro

1992 metais susikūrusios grupės pavadinimas „Huun Huur Tu“ išvertus reiškia „saulės spinduliai“ arba „saulės propeleriai“. Kalbėdami apie pavadinimo reikšmę muzikantai pabrėžė, kad saulė stepėse itin atkakli ir kaitri – tokie yra ir jie, kai keliauja po pasaulį pristatydami savo paveldą.

Tradicinėse stepių gyventojų, tuviečių, liaudies dainose apdainuojamos gimtosios stepės arkliai bei romantiškas klajoklių gyvenimas.

Per beveik 20 metų grupės sudėtis ne kartą keitėsi. Šiuo metu grupę sudaro vienas iš jos įkūrėjų Kaigal-ool Khovalyg (vokalas), dar vienas senbuvis Sayan Bapa (tradiciniai styginiai bei vokalas), Radik Tyulyush (liaudiškas igil intrumentas bei vokalas) ir Alexei Saryglar (tradicinė Tuvos respublikos perkusija, styginiai intrumentai ir vokalas).

VIDEO: Carmen Rizzo & Huun Huur Tu - Mother Taiga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius