-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno galerijos – pasaulio kultūros žemėlapyje

Tęstiniu tampantis „Gallery Weekend Kaunas” festivalis veikia kaip globalios iniciatyvos dalis. Tai – vienas pirmųjų tokio pobūdžio įvykių ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. 2018 metų pradžioje „Gallery Weekend Kaunas” tapo pasaulinio galerijų tinklo dalimi. Šį savaitgalį Kaune galerines ir viešąsias miesto erdves užliejantis vyksmas – tai terpė bendrauti ne tik vietiniu lygmeniu, bet ir galerijoms bei menininkams būti pastebėtiems pasauliniu mastu.
Laikinoji M.K.Čiurlionio galerija, pirmoji galerija Kaune.
Laikinoji M.K.Čiurlionio galerija, pirmoji galerija Kaune. / G.Žaltauskaitės nuotr.

Pirmasis „Gallery Weekend Kaunas” (GWK) įvyko 2016-ųjų pavasarį. Galerijų savaitgalio idėją į Kauną iš Berlyno parsivežė GWK iniciatorius, POST galerijos įkūrėjas, Andrius Pukis.

Sėkmingai startavęs renginys, netrukus, sulaukė atgarsių ir Vilniuje – rudenį čia surengtas „Gallery Weekend Vilnius”. Taip draugiškai sutarta, kad kauniečių „Gallery Weekend Kaunas” iniciatyva žymi galerijų sezono pabaigą, o vilniečių – sezono pradžią. Renginio žemėlapį galerijų savaitgaliuose padiktuoja ne tik programa, tačiau ir miestas, jo lokacijos. Kauno galerijų savaitgalio išskirtinumas – tai galerijų bei kultūros įstaigų koncentratas senamiestyje bei miesto centre, atsispindintis GWK žvaigždėlapyje, kasmet sujungiančiame miesto kultūrinius taškus.

Programa kasmet vis platesnė

GW Kaune pradžią 2016 metais žymėjo trijų dienų programa, išplitusi per 11 galerinių bei dvi specialiai savaitgaliui atvertas erdves. Pirmaisiais metais įveiklinus ne tik tradicines galerines, bet ir apleistas patalpas, antraisiais „Gallery Weekend Kaunas” metais lankytojams buvo atverta 16 galerijų ar kitų erdvių. Meno kūriniais pripildytas specialiai GWK kuruotas „Menų bankas” – rekonstruojamas buvęs banko pastatas miesto centre. Čia pristatyta plati atviro kvietimo menininkų pasiūlyta programa – parodos, performatyvūs įvykiai, edukaciniai renginiai.

Trečiuosius metus GWK pasitinka atnaujintu vizualiniu identitetu, siekiama toliau skatinti galerijų bei menininkų dialogą, specifinius, konkrečioms vietoms pritaikytus projektus. Dvejus metus tyrinėjus interjerus, 2018-aisiais bus žengiama į viešąsias lauko erdves, siūlomos ir ekskursijos meno mylėtojams.

Skėtinė organizacija, jungianti galerijas

2017 metais, „Barcelona Professional Meeting – Gallery Weekends. Challenges and Opportunities” („Profesionalų susitkimas Barselonoje – Galerijų savaitgaliai. Iššūkiai ir galimybės”) renginio metu buvo įkurtas pasaulinis „Gallery Weekend” tinklas. „Gallery Weekend Kaunas” komanda susitikime dalyvavo kartu su Čikagos (JAV), Dublino (Airija), Bukarešto (Rumunija), Budapešto (Vengrija), Paryžiaus (Prancūzija), Madrido, Barselonos (Ispanija), Varšuvos (Lenkija) galerijų savaitgalių bei Vienos (Austrija) meno savaitės rengėjais. 2018-aisais Kauno iniciatyva „Gallery Weekend Kaunas” priimta į pasaulinį galerijų savaitgalių tinklą.

Tarptautinį suvažiavimą surengė organizacija „Talking Galleries. The International Think Tank for Galleries” („Kalbančios galerijos. Tarptautinis galerijų Think Tank”) bendradarbiaujantys su trečius metus vykstančiu „Barcelona Gallery Weekend”. „Talking Galleries” yra pelno nesiekianti organizacija ir tarptautinis think tank, siekiantis vystyti dialogą bei dalintis idėjomis apie meno galerijų sektorių. Nuo įkūrimo 2011 metais, organizacija Barselonoje rengia simpoziumus, pokalbius bei konferencijas visame pasaulyje. Taip jie pritraukia meno pasaulio atstovus į diskusijas apie aktualijas, pasidalijimą patirtimi bei skatina permąstyti galerinių praktikų modelius.

Galerijų savaitgaliai – globali iniciatyva, žyminti šalių bei miestų kultūrinio gyvenimo intensyvumo taškus, sezono atidarymus ar uždarymus.

„Gallery Weekend Kaunas” antraisiais gyvavimo metais 30-tyje renginių suvienijo 17 kultūrinių lokacijų. Šiemet gegužės 10-13 dienomis organizaotriai žada bene 30 skirtingų parodų ir projektų 20-yje lokacijų. Į renginį įtraukti ir dalyviai bei organizacijos pagal atvirą kvietimą. Visi renginiai nemokami.

Renginio „Gallery Weekend Kaunas” iniciatorius Andrius Pukis, organizatoriai – galerija POST, Kauno fotografijos galerija, VDU galerija „g101” ir meno vadybos platforma „Arthesis”. Platesnė informacija bei renginių programa: www.galleryweekendkaunas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius