Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kauno literatūros savaitė“: kas yra knyga ir skaitymas šiuolaikiniame pasaulyje?

Šią savaitę Kaunas kviečia pasinerti į lėtojo skaitymo malonumą, gyvus ir virtualius susitikimus su autoriais, o kiekvienam – atrasti savą atsakymą, kas mūsų gyvenime yra knyga.
Knyga
Knyga / Alexandra Fuller nuotr./ Unsplash nuotr.

Gegužės 20–23 d. Kauno kultūrinių programų tinkle atsiranda naujas kasmetinis įvykis – tarptautinis rašytojų ir knygų festivalis „Kauno literatūros savaitė“.

Dėmesys – šiuolaikinei literatūrai

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) organizuojamo renginio programa Kauną pavers miestu, pilnu literatūros.

Pasak festivalio meno vadovo rašytojo Lauryno Katkaus, literatūros festivalis – kaip renginys ir žanras – Lietuvoje nėra dažnas.

„Yra keli įdomūs ir tradiciją turintys poezijos festivaliai, bet jei galvojame apie kitus žanrus – prozą, romaną – į galvą ateina turbūt tik „Vilniaus Lapai“.

Lietuvoje mėgstame lygintis su Estija; tai iš šios srities – kelis kartus mažesnėje už Lietuvą šalyje vyksta bent du ilgamečiai tarptautiniai literatūros festivaliai“, – apie tokio renginio poreikį Lietuvoje ir Kaune kalbėjo L.Katkus.

Pasak pašnekovo, visi žino ir Vilniaus knygų mugę, kuri yra didelis ir svarbus renginys, tačiau pirminis mugės tikslas vis dėlto yra knygų pardavimas.

„Be to, šiuolaikinė literatūra sudaro tik nedidelę dalį visos margos programos. „Kauno literatūros savaitė“ ir pats festivalio formatas leidžia sufokusuoti dėmesį į šiuolaikinę literatūrą, į atskirus autorius ir jų asmenybes, į kūrinius. Be bėgimo iš vieno renginio į kitą, be renginių konvejerio“, – kalbėjo L.Katkus.

„Kauno literatūros savaitės“ organizatoriai nori apžvelgti ir lietuviškas literatūros naujienas, ir atkreipti dėmesį į pasaulio autorius.

„Man atrodo, kad daryti vien tik užsienio autorių festivalį būtų truputį pižoniška. Norime parodyti, kad lietuvių literatūra yra savita, šiuolaikiška ir daugeliu atveju neprastesnė, nei kitų šalių literatūros“, – sakė L.Katkus.

Kipro Štreimikio / „Kaunas pilnas kultūros“ nuotr./Laurynas Katkus
Kipro Štreimikio / „Kaunas pilnas kultūros“ nuotr./Laurynas Katkus

Bus pristatytas naujausias I.Schulzes romanas „Padorūs žudikai“

„Kauno literatūros savaitės“ programą sudaryti padėjo vertėjai, rašytojai, literatūros dėstytojai. Kaip sakė L.Katkus, festivalio akcentai yra bent keli. Visų pirma, tai Rytų ir Vidurio Europos regionas, kuriam mes priklausome.

Vienas iš šio regiono literatūrinių atspindžių festivalyje – susitikimas su vienu žymiausiu šiuolaikinių Vokietijos prozininku Ingo Schulze. Autorius gyvena Berlyne ir yra Berlyno menų akademijos literatūros skyriaus vadovas. Virtualus susitikimas su juo vyks gegužės 21 dieną.

I.Schulzes romanas „Simple Stories“ įtrauktas į mokyklų programas, o knygos išverstos į trisdešimt pasaulio kalbų, tarp jų – ir lietuvių („Adomas ir Evelina“). Rašytojo kūriniuose pasakojama visų pirma apie gimtąją Rytų Vokietiją, bene svarbiausia tema – Vokietijų susivienijimo atneštos permainos, kurių padariniai rytuose jaučiami iki pat šių dienų.

Naujausio I.Schulzes romano „Padorūs žudikai“, kuris ir bus pristatytas renginyje, pagrindinis veikėjas – Drezdeno antikvaras Paulinis. Socialistiniais laikais prekiaudamas senomis ir perskaitytomis knygomis, kurios anuomet buvo labai paklausios, jis galėjo ne tik gyventi knygų pasaulyje, bet ir iš to gerai pragyventi. Tačiau po susivienijimo knygos žmones nustoja dominti, Paulinio antikvariatas žlunga, ir jis pradeda keistis.

Po susitikimo su rašytoju - filmo pristatymas

Į Lietuvą dalyvauti „Kauno literatūros savaitėje“ atvyksta žinomas vidurinės kartos baltarusių prozininkas Viktoras Martinovičius, su kurio naujausiu romanu „Revoliucija“ protestų metu masiškai fotografavosi baltarusių jaunimas.

Pagal V.Martinovičiaus kūrybą yra sukurtas trumpametražis filmas „Laimės ežeras“ (2019), kuris buvo rodomas įvairiuose prestižiniuose kino festivaliuose. Jis bus pristatytas Kaune iš karto po susitikimo su autoriumi. Rašytojo V.Martinovičiaus skaitymai ir pokalbis apie (r)evoliuciją ir literatūrą Kauno kultūros centro terasoje vyks gegužės 22 dieną.

 Kasia Syramalot nuotr./Viktoras Martinovičius
Kasia Syramalot nuotr./Viktoras Martinovičius

„Teko įveikti nemažai kliūčių, kad autorius iš įtemptoje situacijoje esančios Baltarusijos galėtų atvykti pas mus ir susitikti su skaitytojais gyvai.

Beje, dėliodami programą, pastebėjome, kad susiklostė įdomi tema: kas yra knyga, kas yra skaitymas, kokia yra literatūros funkcija šiuolaikiniame pasaulyje? Kokios yra jos galios, o kur ji negali nieko padaryti?

Tai aktualu ne tik mums, kaip festivalio organizatoriams, bet ir visai literatūros bendruomenei. Apie tai labai svarbu pamąstyti“, – sakė L.Katkus.

Prisijungė kultūros įstaigos

„Kauno literatūros savaitė“ taip pat kviečia pasiklausyti rašytojo Rimanto Kmitos pokalbio su Ryčiu Zemkausku, dalyvauti jaunųjų Kauno literatų skaitymuose, atrasti Kauno literatūrinį maršrutą ,,Kaunas tarp eilučių“.

Naujasis literatūrinis maršrutas, kurio įgyvendinimu rūpinasi Vytauto Didžiojo universiteto Literatūros kūrybos, kritikos ir komunikacijos magistrantai kartu su Turizmo informacijos centru leis aplankyti net 50 Kauno miesto erdvių ir surankioti negirdėtas jose menamas literatūros pasaulio gijas.

 Liepos Lenkšaitės nuotr./Rimantas Kmita
Liepos Lenkšaitės nuotr./Rimantas Kmita

Rinktinius senojo ir naujojo Kauno gegužės mėnesio tekstus „Kauno literatūros savaitėje“ skaitys Nacionalinio Kauno dramos teatro aktoriai Motiejus Ivanauskas ir Martyna Gedvilaitė, vyks susitikimas su poetėmis Enrika Striogaite ir Indre Valantinaite, poetės, dramaturgės, prozininkės Nathalie Ronvaux (Liuksemburgas) skaitymai ir pokalbis apie literatūrinę įvairovę mažoje erdvėje, rašytojo Sauliaus Tomo Kondroto skaitymai ir pokalbis.

„Kauno literatūros savaitė“ nori paversti skaitymą ir pokalbius apie knygas bendruomeniniu reiškiniu. Šią iniciatyvą remia „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, o prie jos įgyvendinimo prisijungė daug partnerių – bibliotekų, muziejų, kultūrinių ir literatūrinių miesto bendruomenių.

„Susiklostė gražus bendradarbiavimas su abiem Kauno bibliotekomis – apskrities ir V.Kudirkos.

Taip pat bendradarbiaujame su Kauno menininkų namais, su labai įdomia jaunimo iniciatyva „Puota“, kurie organizuoja netradicinius skaitymus ir konkursus, su Kauno kultūros centru. Tai rodo, kad Kaune yra didelis literatūros festivalio poreikis“, – sakė L.Katkus.

Informaciją apie festivalį rasite čia bei socialiniame tinkle „Facebook“ @literaturossavaite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius