Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kauno menininkų namai kviečia į gimtadienį

Kauno menininkų namai lapkirčio 29 dieną kviečia į savo 46-ąjį gimtadienį, kurio programa – įžanga į būsimą sezoną: naujai suformuotą komandą, pakitusį Kauno menininkų namų vizualinį identitetą bei siekį tęsti Kauno menininkų namų istoriją, o kartu būti aktualiems ir reikalingiems šiandien.
Kauno menininkų namai kviečia į gimtadienį
Kauno menininkų namai kviečia į gimtadienį / Kauno menininkų namų nuotr.

Gimtadienis prasidės spaudos konferencija, kurioje tikimasi ne tik žiniasklaidos, bet ir „Kaunas 2022“ atstovų, bus pristatomi ne tik strateginiai Kauno menininkų namų veiklos planai, bet ir bendradarbiavimo su „Kaunas 2022“ ir kitomis Kauno kultūros institucijomis galimybės.

Programoje šeimoms – šešėlių teatras

Dieną pratęs edukacinė programa „Erdvė mėgintuvėlyje”, kurią ves Milda Šarpnickytė, būsimo Kauno menininkų namų kultūros informacijos centro koordinatorė. Renginyje dalyvaus kauniečių šeimos su mažamečiais vaikais bei Žemųjų Šančių bendruomenės nariai.

Užsiėmimo metu dalyviai pritaikys Žemųjų Šančių šešėlio teatro principus Kauno menininkų namų erdvei, kurs erdvinius koliažus.

Poezijos skaitymai

Gimtadienio metu taip pat veiks Kauno menininkų namuose šiuo metu reziduojantis šiuolaikinio meno ir teorijos knygynas „Six chairs books”, įkurtas tyrinėtojų ir kuratorių Justinos Zubaitės ir Viltės Girdzijauskaitės.

Jame gimtadienio proga šalia šiurenamų knygų lapų taip pat girdėsis skaitoma poezija ir skambančios taurės, bus galima įsigyti naujausių šiuolaikinio meno leidinių. „Six chairs books” yra vienintelis šiuolaikinio meno ir teorijos knygynas Lietuvoje.

Amerikiečių menininkės kūrybos pristatymas

Vakaro programos pradžią žymės amerikiečių menininkės Wu Tsang legendinio dokumentinio filmo „Wildness” (2012) peržiūra. Filme, kuriame pasakojama Los Andžele veikusio bei antraisiais namais emigrantams iš Lotynų Amerikos ir LGBT bendruomenei tapusio baro „Silver Platter”, gyvavusio 1963-2010 m., istorija, kviečiama diskutuoti apie gentrifikaciją, bendruomeniškumą, laiko kaitą, kartų skirtumus, stereotipus ir draugystės ryšius.

Intymus, o kartu magiškojo realizmo elementais persunktas pasakojimas – tai ketverius metus kurtas debiutinis Wu Tsang filmas, kurio premjera įvyko Modernaus meno muziejaus Niujorke Dokumentinio kino festivalyje „Moma’s Documentary Fortnight” ir „Hot Docs“ festivalyje Toronte. Filmas buvo apdovanotas pagrindiniu žiuri prizu „OUTFEST” festivalyje Los Andžele. Šio filmo peržiūra – tai pirmas kartas, kai Wu Tsang kūryba yra pristatoma Lietuvos žiūrovams. Peržiūrą pristatys videomenininkė ir kuratorė Gerda Paliušytė.

Vakaro uždarymui – koncertas

Gimtadienį užbaigs net dviejų grupių koncertai: nesenai susikūrusios ir jau būrį gerbėjų turinčios merginų grupės „shishi“ bei legendinės, jau 30 metų gyvuojančios alternatyvaus psichodelinio roko grupės „Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu”. Taigi, vakaro pabaigoje Kauno menininkų namuose derės rap“, „trash“, „surf“, „soul“, „lo-fi“ nuotaika ir sunkiasvoris avangardas, feminizmas, žemi boso garsai, nostalgija, futurizmas ir blizgučiai.

Šia programa Kauno menininkų namai prisistato kaip atvira organizacija, kurioje kritinės, teorinės diskusijos gali tarpti greta šiuolaikinio meno iniciatyvų – kaip, pavyzdžiui, „Six chairs books“, edukacinių projektų, skirtų vaikams ir vietinėms bendruomenėms, ar gyvo garso koncertų.

Kauno menininkų namų gimtadienio programa:

Lapkričio 29 d.:

12 – 14 val. spaudos konferencija

15 -18 val. edukacinė programa „Erdvė mėgintuvėlyje”

16 – 20.30 val. skaitymai knygyne „Six chairs books”

17 – 18.30 val. Wu Tsang Filmo „Wildness” (74 min., 2012) peržiūra

20.30 – 22 val. grupių „shishi“ ir „IVTKYGYG” koncertas.

Informacija apie dalyvaujančius menininkus:

Wu Tsang (g. 1982, gyvena ir kuria Berlyne ir Niujorke) yra amerikiečių video ir performanso menininkė, kurios kūryboje apmąstomos translyčių asmenų ir „queer“ bendruomenių ribos, lyties ir socialinio identiteto apibrėžtys. Tsang filmuose ir performansuose tyrinėjami dokumentikos, fikcijos ir aktyvizmo kontūrai, istorijos kūrimo procesai.

Jos kūriniai rodyti tokiuose muziejuose ir filmų festivaliuose kaip „New Museum“ (Niujorkas) MoMA (Niujorkas), „Tate Modern“ (Londonas), „Stedelijk Museum“ (Amsterdamas), MCA (Čikaga), MOCA (Los Andželas), „Berlinale“ filmų festivalis (Berlynas), „Torino“ filmų festivalis (Turinas), SANFIC (Santjagas), „Hot Docs“ (Torontas). Wu Tsang buvo suteiktos „Creative Capital“, Andy'o Warholo, Rockefelerio bei Guggenheimo fondų stipendijos.

„shishi“ – šiais metais susikūrusi merginų grupė. Groja „rap“, „trash“, „surf“, „soul“ žanrų muziką – pasak grupės narių, tai yra būtent tai, ką ir jos pačios mėgsta klausyti. „shishi“ – tai bosas, būgnai, gitara, trijų choras ir voilà. „shishi“ groja ir dainuoja Dominyka Kriščiūnaitė (bosinė gitara, vokalas), Elena Neniškytė (būgnai, vokalas) ir Giedrė Nalivaikaitė (elektrinė gitara, vokalas).

„IVTKYGYG“ – legendinė, jau nuo 1987 metų koncertuojanti alternatyvaus roko grupė. Metams bėgant keitėsi grupės sudėtis (kartais scenoje pasirodydavo net keliolika muzikantų), bet pagrindiniai grupės nariai – Artūras Šlipavičius, Alvydas Makauskas ir Gediminas Simniškis – toliau liko varomoji grupės jėga. Šiandien „IVTKYGYG“ yra aštuonių žmonių kolektyvas, išsiskiriantis savo energingais psichodeliniais pasirodymais. Grupė susilaukė dėmesio ne tik Lietuvoje – jos muzika sulaukė komentarų „Rolling Stone“ žurnale, albumą „Linkėjimai Fankelhanui“ Jungtinių Amerikos Valstijų muzikos kritikai yra įtraukę į XX amžiaus pasaulinės eksperimentinės muzikos šimtuko lobyną.

Visi gimtadienio renginiai nemokami. Registracija į edukacinę programą „Erdvė mėgintuvėlyje” vyksta el. paštu: milda@kmn.lt

Telefonas pasiteirauti: +370 604 76 298.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius